Recordaantal buitenlandse ondernemingen kiest voor Nederland

Rotterdamse woningeigenaren kunnen profiteren van toestroom expats

In 2019 kozen 397 internationale ondernemingen voor een vestiging in ons land. Ook Rotterdam mocht nieuwe bedrijven verwelkomen. Woningeigenaren kunnen via Riva huisvesting verhuren aan de internationale medewerkers.
19/02/2020

Invloed van Brexit

In 2019 hebben zich 397 internationale ondernemingen in Nederland gevestigd. Deze bedrijven verwachten in de komende drie jaar ruim 14.000 directe banen te creëren en 4,3 miljard euro in hun projecten te investeren. Een record, al deze cijfers waren nog nooit zo hoog. De Brexit is een belangrijke pijler in de jaarresultaten van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en regionale partners zoals Rotterdam Partners. Sinds het referendum in juni 2016 hebben 140 Brexitbedrijven voor Nederland gekozen, waarvan 78 bedrijven afgelopen jaar de (gedeeltelijke) overstap maakte. Riva heeft als verhuurmakelaar genoeg aanbod om aan de internationale werknemers woonruimte te verhuren. Van familiehuis in een rustige wijk tot appartementen in de bruisende stadskern.

Rotterdam heeft ruim zeventig internationale bedrijven ontvangen. Onder de nieuwe ondernemingen zijn het Zwitserse telecombedrijf SwissCom, sappenfabrikant Innocent uit het Verenigd Koninkrijk, de Amerikaanse deelautoverhuurder Lev en olie- en gashandelaar PetroChina. Riva kan de internationale medewerkers helpen huisvesting te vinden. Wij ondersteunen eigenaren met het verhuren van hun woningen aan expats en internationale studenten. Wij zoeken de beste huurder voor de woning, incasseren de huur en betalen de huurpenningen. Hoe meer expats er door de toestroom van internationale bedrijven komen hoe meer rendement dat op kan leveren voor de bij ons aangesloten woningverhuurders.

Rotterdam is sexy

SwissCom zegt speciaal voor de IT’ers naar Nederland te zijn gekomen blijkt uit dit artikel in het Algemeen Dagblad. ''In thuisland Zwitserland heeft Swisscom de grootste moeite met het vinden van geschikte mensen. ,,We moesten wel naar het buitenland’’ , zegt Tom Wunderlich van Swisscom. Niet dat in Rotterdam de software-ontwikkelaars bij bosjes rondlopen, maar de Nederlandse regelgeving voor het aantrekken van buitenlandse werknemers behoort tot de soepelste van Europa, zegt hij. ,,En die komen graag naar Rotterdam, want de stad is sexy.’’

De buitenlandse bedrijven die voor Nederland kiezen komen vooral uit de IT, de creatieve industrie (o.a. media en mode), de life sciences & health en de chemie. Binnen deze sectoren gaat het om allerhande typen bedrijfsactiviteiten. Denk aan Europese Hoofdkantoren, productiefaciliteiten, datacenters en onderzoekslaboratoria. Bij dit werk is er altijd sprake van concrete en fysieke werkgelegenheid.

Eric Wiebes, minister van Economische Zaken & Klimaat (EZK), en verantwoordelijk voor de NFIA, kijkt positief terug op de resultaten over 2019: “Ik ben blij met het acquisitiewerk van het Invest in Holland-netwerk en de NFIA. Buitenlandse bedrijven leveren een belangrijke bijdrage aan onze economie. Zo zijn ze bijvoorbeeld goed voor 30% van de totale private uitgaven in onderzoek en ontwikkeling in Nederland. Dit draagt bij aan het oplossen van de uitdagingen waar wij als land voor staan en aan ons toekomstig verdienvermogen. Daarom moeten we zorgen dat Nederland een aantrekkelijk land blijft om te wonen, werken en ondernemen, ook internationaal. Hier werk ik continu aan met het Nederlandse bedrijvenbeleid en onze Groeistrategie.''

Nederland is als handelsland afhankelijk van de internationale economie voor zijn toekomstige welvaart. Foto: Willem van Kasteren (Havenbedrijf Rotterdam)

Nederland is als handelsland afhankelijk van de internationale economie voor zijn toekomstige welvaart. Foto: Willem van Kasteren (Havenbedrijf Rotterdam)

 

In een globaliserende en digitale wereld is Nederland, als handelsland bij uitstek, afhankelijk van de internationale economie voor zijn toekomstige welvaart. Daarbinnen komt steeds meer aandacht voor buitenlandse bedrijven en het Nederlandse vestigingsklimaat. Uit onderzoek blijkt dat internationale ondernemingen een positieve bijdrage aan onze economie en samenleving leveren. Zo blijkt uit verschillende CBS-cijfers dat deze buitenlandse bedrijven goed zijn voor circa 18 procent van de toegevoegde waarde van onze economie, dat deze bedrijven hun werknemers gemiddeld 7 procent meer betalen en dat ze relatief vaak voorop lopen op het gebied van onderzoek en technologie. In Nederland zijn een iets minder dan één miljoen mensen werkzaam bij buitenlandse bedrijven. Daarnaast zijn deze bedrijven nog eens goed voor 500.000 indirecte banen in Nederland bij toeleveranciers, vooral bij het Nederlandse mkb. Riva is natuurlijk ook afhankelijk van de internationale vestigingen.

Internationale toekomst

NFIA Commissaris Nijland: ''Net als deze vele buitenlandse bedrijven is het zaak dat Nederland zich ook blijft richten op een internationale toekomst. De bedrijven waarmee wij werken leveren elk een unieke en concrete bijdrage aan onderwerpen die we allemaal belangrijk vinden, denk aan het zorgen voor werk en het doen van innovatief onderzoek naar maatschappelijk belangrijke opgaven. Ze werken samen met Nederlandse bedrijven, versterken onze internationale kennisclusters en zijn onderdeel van regionale ecosystemen. Dit soort bedrijven en hun mensen zijn belangrijk voor ons allemaal. Het is van belang dat in het oog te houden voor onze toekomstige economie en vestigingsklimaat.''

Riva onderkent dat belang. Als verhuurmakelaar assisteren wij steeds meer buitenlandse professionals (expats), die tijdelijk naar Rotterdam komen of binnen Nederland verhuizen. Daarnaast verhuren wij ook aan internationale studenten. Dit biedt een enorm rendementspotentieel en wij hebben hele goede ervaringen met studentenhuisvesting voor internationals.

Wij trachten zo snel mogelijk een betrouwbare huurder voor uw woning te vinden. U betaalt ons enkel opstartkosten. We maken professionele foto's en plaatsen deze samen met een attractieve beschrijving op onze site en relevante websites als Funda en Pararius. Ook presenteren wij uw woning op onze social media-kanalen.

Profiteer dus ook van ons netwerk en voordelige service en verhuur uw woning in Rotterdam direct aan expats of internationale studenten.

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

verhuur aan expats