Steeds meer internationale studenten naar Rotterdam

Riva verhuurt aan buitenlandse scholieren

Het aantal internationale studenten aan de Erasmus Universiteit groeide wederom. In 2019 waren er 5885 inschrijvingen vanuit het buitenland. Riva verhuurt aan velen van hen woonruimte.

Groei houdt aan

Riva is als verhuurmakelaar ook gespecialiseerd in het verhuren van appartementen aan internationale studenten in Rotterdam. Het aantal internationals op universiteiten groeit nog steeds. Dat blijkt uit de definitieve inschrijfcijfers over het lopende collegejaar. In het collegejaar 2019-2020 zijn er in totaal 303.299 studenten ingeschreven aan de Nederlandse universiteiten. Dat zijn er ruim twaalfduizend meer dan in het voorgaand studiejaar. De groei van 4,2% ten opzichte van vorig jaar wordt deels verklaard door een hogere instroom van studenten uit het hbo en van internationale studenten. De instroom van zowel hbo-studenten (16.220) als internationale studenten (24.308) groeide met 6%. Dat blijkt uit een overzicht van De Vereniging van Universiteiten.

In studiejaar 2018-2019 waren er in het Nederlandse hoger onderwijs (dus behalve de universiteit ook Hogescholen) in totaal bijna 86 duizend internationale studenten ingeschreven (170 verschillende nationaliteiten). Dit is ruim 11% van het totaal aantal ingeschrevenen in het ho van dat jaar. Zo'n 26% van de internationaal mobiele studenten heeft zijn vooropleiding in Duitsland gedaan. Italiaanse studenten vormen ruim 5% van het totaal aantal internationaal mobiele studenten. Studenten die hun vooropleiding in China hebben gedaan, sluiten de top 3 af met iets meer dan 5%. Daarnaast komen internationale studenten vooral uit België en het Verenigd Koninkrijk, Oost- en Zuid-Europa en India.

Uit de tellingen blijkt dat op de Erasmus Universiteit 5885 studenten uit het buitenland aan hun opleiding zijn begonnen. In 2018 waren dat er 5692 en het jaar daarvoor 5352. Tien jaar geleden, in 2010, waren er nog maar 3394 internationale scholieren. De meeste internationale EUR-studenten komen uit Duitsland, Italië, Griekenland, China en Frankrijk. 

Aan de Hogeschool Rotterdam kwam in 2018 maar liefst 6% procent van de studenten uit het buitenland. In 2013 was dat 3,9%. Ook opleidingen zoals de Willem de Kooning Academie, InhollandCodarts en EuroCollege verwelkomen buitenlandse scholieren. 

Rotterdam studenten Willem de Kooning max van den oetelaar

Een quote van kunstenaar Willem de Kooning op de Willem de Kooning Academie aan de Westblaak. Foto: Max van den Oetelaar

Nieuw avontuur en cultuur

Nederland staat in de Top 10 van landen waar jongeren willen studeren. Ons land staat op de zevende plaats in de door het online studieplatform education.com opgestelde lijst. Canada, Australië en Duitsland vormen de top 3. Meer dan 30.000 internationale studenten hebben een enquête ingevuld. De uitkomst was dat de keuze voor het land vaak boven de keuze voor een universiteit of een specifiek type programma gaat. Algemene redenen om in het buitenland te gaan studeren zijn onder meer: avontuur, nieuwe taal, beter onderwijs, nieuwe vrienden en ontdekken van nieuwe cultuur. 

Nederland staat er goed op. Education geeft aan dat ons land bekend staat om de zeer hoge Engelse vaardigheid. Veel Nederlandse universiteiten bieden dan ook veel cursussen in het Engels aan, dus er zijn voldoende mogelijkheden voor internationale studenten om hun perfecte programma te vinden. De zuinige student kan altijd op de fiets en de Nederland wordt ook een extreem tolerant land genoemd. Dus studenten kunnen zich vrij voelen om zichzelf te uiten in het land dat op de zesde plaats staat in persoonlijke ontwikkeling.

De constante groei van het aantal internationale studenten is goed nieuws voor Riva. Wij verhuren niet alleen aan expats maar we zijn ook gespecialiseerd in studentenhuisvesting. Op onze site hebben we dan ook een speciale filter: Beschikbaar voor studenten. Buitenlandse studenten bieden een enorm rendementspotentieel en wij hebben hele goede ervaringen met studentenhuisvesting voor internationals. 

Bruto rendement van boven de 8%

Wij attenderen woningeigenaren dan ook graag op de optie om aan studenten te verhuren. Hun budget is meestal tussen de 600 en 700 euro per kamer per maand en ze willen graag een woning delen. Dus als er ruimte is voor twee of meer bewoners kan dat al een leuk profijt opleveren. We adviseren dan ook dat in woningen die beschikbaar zijn voor studenten meerdere grote slaapkamers aanwezig zijn of gecreëerd worden. Woningeigenaren die willen verhuren aan studenten maken dan wel kans op bruto rendementen boven de 8%. Dat is soms meer dan verhuren aan expats. De vraag is namelijk groter dan het aanbod, waardoor de prijzen per kamer enorm zijn gestegen. 

Qua locatie is Kralingen een vanzelfsprekende optie omdat de universiteit daar te vinden is. Maar studenten zijn flexibel en hebben ook geen probleem met Zuid en Ommoord. Wel is het enorm belangrijk dat u op de hoogte bent van de benodigde vergunningen in bepaalde wijken in Rotterdam.

 

 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

verhuur aan studenten