Huisvesting voor internationale studenten

Riva is gespecialiseerd in verhuur aan studenten

Het aantal internationale studenten in Nederland groeit gestaag. Maar door Covid-19 zijn er minder dan normaal. De studenten die er zijn ervaren helaas wel stress, irritatie en eenzaamheid. Een terugkerend probleem vinden zij een slechte voorlichting en voorzieningen op het gebied van huisvesting.
Riva is juist ingericht op internationale studenten.
26/03/2020

Groeiend aantal buitenlandse studenten

Riva heeft zich vanaf de oprichting op vooral ook op internationale studenten gericht. Wij verhuren namens een groeiend aantal eigenaren woningen aan buitenlandse studenten. Zij huren vaak samen een volledige woning. Riva heeft veel appartementen in beheer met meerdere slaapkamers die ideaal zijn voor deze oplossing. Internationale studenten kunnen op die manier samen leven in een nieuwe stad, tegen normale prijzen omdat ze de huur delen. 

Het aantal internationale studenten in Nederland groeit gestaag. In 2019/2020 studeerden er meer dan 85.000 internationale studenten aan een Nederlandse hogeschool of universiteit, ongeveer 12 % van het totaal aantal ingeschreven studenten. Het aantal internationale studenten op universiteiten liep tijdens de corona-crisis niet terug want er kwamen meer studenten uit Europese landen. Dit studiejaar staan er meer dan 70.000 internationale studenten ingeschreven bij een Nederlandse universiteit, dit is een toename van 13 % ten opzichte van vorig jaar.
Internationale studenten maken momenteel 21,5 procent uit van de totale universitaire studentenpopulatie.

Op de hogescholen zijn er in het huidig academisch jaar iets minder internationale studenten ingestroomd ten opzichte van het vorige studiejaar (-2,7%). In totaal zijn er 10.343 internationale studenten dit jaar begonnen aan een hogeschool.

Invloed van corona is heftig

Internationale studenten in ons land lijden helaas echter flink tijdens de huidige coronacrisis. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en ESN The Netherlands. Meer dan de helft van de respondenten van het Annual International Student Survey (AISS) ervaart stress, eenzaamheid en psychische problemen. Bijna een kwart van de studenten heeft nauwelijks tot geen gevoelens van blijdschap in dit collegejaar. 

Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Dahran Çoban: “We zien al jaren dat internationale studenten tegen veel problemen aanlopen en er weinig inspanningen worden verricht om die problemen op te lossen. De Nederlandse samenleving en onderwijsinstellingen profiteren van het talent en collegegeld van deze studenten, maar maken geen aanstalten om deze studenten daadwerkelijk te ondersteunen. Daarom roepen we het ministerie en de instellingen op om studenten niet langer te vergeten in de internationaliseringslag van het hoger onderwijs.”

Verhuren aan studenten

Een ander jaarlijks terugkerend probleem voor internationale studenten is slechte voorlichting en voorzieningen op het gebied van huisvesting. Deze studenten hebben grote moeite met het vinden van een huis en krijgen te maken met discriminatie en oplichting. Zo heeft een derde van de internationale studenten te maken gehad met een afwijzing voor een woning omdat ze niet uit Nederland komen.

Riva schrikt van deze uitkomst. Juist omdat internationale studenten heel belangrijk zijn voor Riva. Ons kantoor is gevestigd in Kralingen, de studentenwijk bij uitstek, en wij ervaren de positieve invloed van de enthousiaste jongeren elke dag. De aanwezigheid van jongeren maakt de omgeving levendig. ze kopen vooral lokaal en halen af bij restaurants in de buurt. 

Maar uit het onderzoek blijkt dat 64 % van de respondenten nu in Nederland woont en tevreden is over hun woonsituatie. Echter 15 % is (heel) ontevreden over hun woonsituatie. Een meerderheid van de studenten (57 procent) heeft een keer, of meerdere keren, te maken
gehad met advertenties die aangaven dat internationale studenten niet welkom zijn in de aangeboden huisvesting.

Riva biedt juist woningen voor buitenlandse studenten. Een derde van de respondenten heeft wel eens meegemaakt dat ze zijn afgewezen voor een woonruimte omdat ze internationale student zijn en 28 % van de respondenten geeft aan dat ze te maken hebben gehad met oplichting. Riva is juist toegespitst op internationale studenten en biedt een flink aanbod aan nette woningen in heel Rotterdam om te delen, met meerdere slaapkamers.

Student in Rotterdam

Student in Rotterdam

Transparante werkwijze

Deze woningen zijn ideaal voor internationale studenten vanwege het aantal slaapkamers, de ligging en de prijs. Deze woningen zijn zeer geschikt voor internationale studenten en die worden dan ook specifiek aangemerkt als: 'Available for students' op onze Engelstalige site: 

De huurprijs is voor het hele huis. De studenten delen de huur dus met elkaar zodat de kosten vergelijkbaar zijn met een losse kamerprijs. Riva fungeert altijd als contactpersoon. Dus in het geval van reparaties, vervanging of nood kan er altijd contact met ons worden opgenomen. We hebben een goed bezette en ervaren binnendienst die het aanspreekpunt zijn namens de verhuurder van de woning. Studenten hoeven dus niet direct contact op te nemen met de verhuurder of zelf achter oplossingen aan te gaan, dit regelen wij! 

Buitenlandse studenten vinden ons aanbod omdat we goed zichtbaar zijn via Google en wij goede reviews hebben, ook posten wij veel woningen op social media. Riva wordt op de speciale site voor buitenlandse studenten van Hogeschool Rotterdam genoemd

We verhuren zoals gezegd vooral appartementen aan groepjes van maximaal drie studenten. Dit doen wij onder andere zodat de inschrijving bij de gemeente nooit problemen op zal leveren.

Goed verhuurderschap staat hoog in ons vaandel. Dat is terug te zien in onze waardering op Google. We screenen de verhuurders en huurders grondig en we zien erop toe dat de regels nageleefd worden. Regelmatig hebben we contact met de politie en de gemeente, en we krijgen van hen regelmatig complimenten over onze bedrijfsvoering.

Verhuren aan studenten gaat dus makkelijk via Riva en levert nog altijd een goed rendement op. Neem contact met ons op om de mogelijkheden om uw woning(en) te verhuren te bespreken. 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Ik wil verhuren aan studenten