Belegger houdt vertrouwen in woningmarkt

Riva staat investeerders bij voor rendement uit huurstroom

De Nederlandse huizenmarkt floreert, ondanks de coronacrisis. Meer mensen kiezen ervoor om hun huis in de verkoop te zetten en er komen meer huurwoningen door de afname van de populariteit van Airbnb. Riva kan beleggers en investeerders helpen te profiteren van deze situatie.

Stijgende vraag blijft aanhouden

Riva begeleidt steeds meer investeerders die woningen aankopen om te verhuren aan expats of Nederlandse particulieren. Op die manier zijn de beleggers verzekerd van het rendement van de maandelijkse huuropbrengst. Op basis van de huidige beleggersvraag verwacht Vastgoedadviseur CBRE Nederland dat het beleggingsvolume van de woningmarkt ondanks de coronacrisis dit jaar nog enige groei zal laten zien! Investeerders hebben onverminderd interesse in woningbeleggingen. Regionaal gezien kenden vooral Amsterdam en Rotterdam een sterke start van 2020 met recordvolumes, oplopend tot respectievelijk € 575 en € 200 miljoen. 

Volgens CBRE lijkt het positieve beleggingssentiment niet te worden verstoord door de coronacrisis. Meerdere woningtransacties vonden vanaf bieding tot afronding plaats in april. Bovendien zijn er geen significante verschillen in “bied- en laatprijs” te zien met eerder afgeronde transacties. Dit duidt erop dat kopers woningen als een crisisbestendige belegging beschouwen.

“CBRE Nederland ziet nog steeds veel lopende transacties die de komende weken en maanden worden afgerond. Wel zien we dat soms wordt besloten projecten nog niet naar de markt te brengen maar eerst nog verder te brengen in planvorming. Dat maakt die proposities voor beleggers uiteindelijk aantrekkelijker. Concluderend zal naar verwachting door de aanwezige sterke fundamenten en het stabiele karakter van de woningmarkt de vraag naar woningbeleggingen op de lange termijn onverminderd groot blijven en wellicht zelfs stijgen,'' zegt Alexander Buijs, Senior Director Residential Capital Markets bij CBRE Nederland

Aanhoudende krapte

De vooruitzichten voor de woningbeleggingsmarkt blijven volgens CBRE Nederland positief. De nog steeds oplopende vraag blijft vooralsnog groter dan het aanbod op de woningmarkt, met grote krapte in met name de grote steden. Daarnaast is de hypotheekrente, ondanks een recente stijging van enkele tientallen basispunten, nog altijd historisch laag.

Uit onderzoek van Calcasa (een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in de geautomatiseerde waardering en de statistische analyse van onroerend goed voor hypotheek- en vastgoedorganisaties) blijkt dat de prijzen van koopwoningen in Rotterdam in het eerste kwartaal van 2020 met 10,8 procent zijn gestegen. De analyse geldt voor de periode voor Corona. Directeur Rogier van der Hijden laat in een reactie aan de het AD Rotterdams Dagblad weten dat: ''De woningprijzen in Rotterdam al een jaar of vijf erg snel stijgen. Deels omdat het prijsniveau lager lag dan in andere grote steden. En omdat Rotterdam populairder is geworden onder mensen die graag in een grote stad willen wonen.’’

Hij verklaart verder dat uit de cijfers blijkt dat Rotterdam weliswaar de grootste ‘prijsstijger’ is, maar daarmee nog steeds niet extreem duur is. Sterker nog: vergeleken bij Amsterdam, Utrecht en Den Haag zit de Maasstad met een gemiddelde woningprijs van 285.000 euro beduidend lager dan de rest. Amsterdam piekt met een gemiddelde van 482.000 euro, gevolgd door Utrecht met 386.000 en Den Haag met 315.000.

En tot slot zegt Van der Hijden: ,,In het afgelopen jaar zijn de prijzen in Rotterdam sterker gestegen dan in de andere grote steden. Dat is een teken dat er veel druk op de woningmarkt in Rotterdam is: de vraag naar koopwoningen is veel groter dan het aanbod. Er is geen reden waarom het effect van de coronacrisis zwaarder zou zijn in Rotterdam dan op andere plekken in Nederland, dus Rotterdam blijft het de komende periode waarschijnlijk goed doen ten opzichte van de rest van Nederland.’’

Voorzitter Rob Puper van de afdeling Rotterdam Zuid-Holland-Zuid van de NVM zegt in het artikel dat het ‘lastig is om in de toekomst te kijken’. ,,Wat wel een feit is, is dat de rente extreem laag zal blijven. Tweede factor is dat er landelijk - maar dat geldt zeker ook voor de Rotterdamse regio - dringend moet worden bijgebouwd. Dat betekent dat de vraag naar woonruimte het aanbod verre zal blijven overstijgen.’’ 

Uit recente cijfers van de NVM blijkt dat in het eerste kwartaal van 2020 de huurprijzen in de vrije sector met 2,4% zijn gestegen.

De gemiddelde prijs is € 1.076,- voor woonhuizen (+0,6 t.o.v. vorig jaar) en € 1.114,- voor appartementen (+3,5%). De gemiddelde vierkante meter prijs kwam in het eerste kwartaal voor woonhuizen uit op €9,50 (+2,6%) en voor appartementen op €13,61 (+5,1%). De vierkante meter huurprijsontwikkeling van gestoffeerde woningen stagneert echter. De huurprijs ligt nu op € 16,54 per meter. In het gemeubileerde segment stijgt de prijs t.o.v. vorig jaar met 3,3% tot € 20,97 per meter, en ook hier lijken de grote prijsstijgingen van de periode 2014-2018 voorbij.

In een bijbehorend rapport van Vastgoedmanagement Nederland en de NVM wordt gesteld dat de gemiddelde huurprijs in de vrije sector in Rotterdam precies 1101 euro is. De prijs per vierkante meter blijkt in de tweede helft van 2019 flink gestegen: tot 13 euro (+4,6 procent). Dat is dus een significant verschil in vergelijking met de algemene tendens.

De gemiddelde oppervlakte van een verhuurde woning ligt nu op 84 vierkante meter, 7 meter kleiner dan vorig jaar. De prijsstijging komt geheel op het conto van appartementen. De vierkante meter prijs steeg met bijna 8% tot 13,44 euro. De gemiddelde transactieprijs van verhuurde woonhuizen daalde juist, met bijna 7% tot 11,48 euro per m2.

De wijken met de meeste verhuurtransacties zijn Kralingen-Crooswijk, Rotterdam-centrum en Prins Alexander. In deze laatste wijken is de gemiddelde transactieprijs van verhuurde woningen gestegen. Zeker in het centrum, waar de huurniveaus al tot de hoogste van de stad behoren, was de stijging met 5,5% aan de hoge kant. In Kralingen-Crooswijk daalde de gemiddelde transactieprijs. Dat is vooral het gevolg van lagere huurprijzen voor woonhuizen, de gemiddeld betaalde vierkante meterprijs voor appartementen lag nog wel hoger dan in 2018.

Steeds meer huishoudens die een huurwoning zoeken in de stad Rotterdam, zijn echter genoodzaakt een huurwoning buiten de stadsgrenzen te zoeken. In 2017 wist nog 44% van de verhuisde personen die al in Rotterdam woonden, binnen de stad een huurwoning te vinden. In 2019 ligt dit percentage een stuk lager: 30%. Gemeenten die in populariteit zijn gestegen en waar veel Rotterdammers een huurwoning wisten te vinden, zijn Den Haag, Capelle aan den IJssel en Schiedam. Zeker in Capelle en Schiedam liggen de huurprijzen een stuk lager dan in Rotterdam. Een van de redenen voor de sterke daling van het aantal huishoudens dat in de stad een nieuwe huurwoning weet te vinden is de concurrentie van expats. Door makelaars is aangegeven dat in 2019 1 op de 3 verhuurde woningen door een expat is gehuurd.

Huur versus Koop

De coronacrisis zal dus uiteraard wel invloed gaan hebben en voor problemen in de bouw en op de woningmarkt gaan zorgen. De productie ligt weliswaar niet volledig stil, maar vertragingen zijn te verwachten. Ook daalt volgens het EIB het aantal afgegeven bouwvergunningen naar verwachting tot 48.000 dit jaar, ver onder de beoogde 75.000. Dit zorgt ervoor dat de krapte op de markt blijft bestaan en het woningtekort verder zal oplopen.

Door de coronacrisis loopt de werkloosheid bijvoorbeeld op en is er een sterke daling zichtbaar in het consumentenvertrouwen. Dit zal met name invloed hebben op de koopmarkt, omdat deze ontwikkelingen zowel de mogelijkheden om te kopen als de koopbereidheid verminderen. Hiermee wordt het huursegment juist interessanter voor beleggers. De verwachting is dat op korte termijn huishoudens zullen uitwijken naar met name middel dure en betaalbare huurwoningen, die daardoor aantrekkelijk blijven voor beleggers. Mocht de werkloosheid echter sterk oplopen, dan is een effect op de huurwoningmarkt niet uit te sluiten.

“Dalende bouwproductie en toestroom vanuit de koop- naar huurmarkt zal de vraag naar betaalbare huurwoningen sterker doen toenemen. Echter staat de financiële haalbaarheid en dus realiseerbaarheid van nieuwbouwprojecten nog steeds onder druk, met name door het niveau van de huidige bouwprijs. Bezuinigen op de bouwkwaliteit is niet de oplossing, omdat er een behoefte is aan kwalitatief goede woningen voor de lange termijn. Er zal nog meer nadruk komen op het ontwikkelen van het juiste woonproduct dat voldoet aan de almaar groeiende vraag,'' zegt Robbert Arkenbout, Director Residential Capital Markets bij CBRE Nederland.

De potentie van zuid

Riva blijft voor verschillende investeerders woningen aankopen in de hele stad. Al is er een kleine verschuiving van het centrum naar omringende wijken als Mathenesse, het Nieuwe Westen en Zuid. De potentie van vooral Zuid wordt steeds duidelijker voor investeerders. Gebiedsontwikkelaar BPD stelt elk jaar een zogenaamde hittekaart samen. In dit jaarlijks terugkerende onderzoek brengt BPD op basis van diverse factoren de sterke en zwakke gebieden op de koopwoningmarkt in kaart. Ten opzichte van de totale woningdruk, is de druk het meest opgelopen in de provincie Zuid-Holland. Maar dit jaar zien we interessante ‘nieuwkomers’. Naast Almere, Leiden en de bollenstreek heeft zuidelijk Rotterdam een relatief ‘hetere’ woningmarkt dan vorig jaar. Er wordt veel geïnvesteerd op de linker Maasoever van Rotterdam, er komen heel veel nieuwe voorzieningen die de leefbaarheid verrijken.

Verbouwen 

Riva heeft al jarenlang ervaring met de aankoop van woningen als belegging. Wij kunnen bovendien ook adviseren over het vervolgtraject. Welke huurprijs moet de woning krijgen en we kunnen het beheer op ons nemen. Vaak is er een verbouwing nodig. Riva kan dit project ook op zich nemen. Een kwalitatieve verbouwing is van belang om het maximale rendement te behalen voor de verhuur. Afhankelijk van de opdracht bekijken we de verschillende mogelijkheden en maken we een plan voor de desbetreffende woning. Gewoonlijk wordt een beleggingspand eerst, indien nodig, compleet gestript, vervolgens weer opgebouwd en luxe opgeleverd. Klaar voor verhuur. Riva Rentals & Makelaars ondersteunt beleggers en investeerders zo volledig. Op deze pagina vind u een overzicht van enkele eerder volbrachte verbouwingsprojecten.

Overname van beleggingsportfolio

Omdat we al jarenlang in de Rotterdamse beleggingsmarkt opereren kennen we de betrokkenen goed. We weten het dus ook als woningeigenaren willen verkopen. In dat geval kunnen wij bemiddelen. Riva kan zelfs woningen aanbieden waar op dit moment al huurders inzitten. Ideaal voor investeerders die meteen willen profiteren van een waardevaste huurstroom.

Heeft u interesse om (meer) te beleggen in het Rotterdamse. De omstandigheden zijn ideaal om woningen aan te kopen en de vooruitzichten blijven gunstig Neem direct contact op. 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

ik wil investeren