Huren van vrijesectorwoningen met 2,2 procent gestegen

Na corona weer meer rendement

De huren van de vrijesectorwoningen gingen dit jaar gemiddeld met 2,2 procent omhoog tegen 3,0 procent in 2020. Bij ruim een derde van de woningen bleef de huur dit jaar gelijk en bij ruim een vijfde stegen de huren met het door de overheid bepaalde maximum van 2,4 procent.

Rotterdam kent gemiddelde huurstijging van 1,4%

Riva verhuurt als verhuurmakelaar in Rotterdam eigenlijk alleen woningen in de vrije sector. In 2017 was in de vrije huursector de gemiddelde huurstijging nog 2,3 procent, daarna was het steeds 3 procent of meer. Dat zorgt voor een aangenaam rendement voor de bij ons aangesloten woningeigenaren en beleggers die huizen hebben gekocht om te verhuren. Dat blijkt uit de cijfers van het CBS.

Nu is er na enkele jaren dus een daling ingezet. Dat heeft natuurlijk alles te maken met Corona. De overheid heeft de regelgeving omtrent woninghuren tijdelijk aangepast vanwege de pandemie. Zo is vanaf 1 mei 2021 de jaarlijkse huurverhoging voor een vrijesectorwoning begrensd tot de inflatie plus 1 procentpunt. Dit geldt voor de komende drie jaar. Dit jaar is de maximale huurverhoging 2,4 procent.

De huren van de vrijesectorwoningen gingen dit jaar gemiddeld met 2,2 procent omhoog tegen 3,0 procent in 2020. Bij ruim een derde van de woningen bleef de huur dit jaar gelijk en bij ruim een vijfde stegen de huren met het door de overheid bepaalde maximum van 2,4 procent.

Van de vier grote steden gingen de huren in Den Haag het minste omhoog: 0,8 procent. Dat is precies het landelijk gemiddelde. In Utrecht is de huurstijging met 1,6 procent het grootst. In Rotterdam is de stijging 1,4 procent.

Bewonerswisseling zorgt voor hogere huurstijging

Verhuurders zijn niet gebonden aan de maximale huurverhoging als een nieuwe huurder de woning betrekt. Bij een bewonerswisseling in het afgelopen jaar steeg de gemiddelde huur op 1 juli met 7,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vorig jaar was dit nog 9,5 procent. Voor huurders die niet verhuizen was de gemiddelde huurverhoging dit jaar beperkt tot 0,3 procent.

Bij Riva richten wij ons vooral op expats en internationale studenten. Huurders die vaak tijdelijk in Rotterdam zijn. Op die manier kunnen verhuurders via ons altijd meebewegen met de markt. Tijdens het hoogtepunt van de corona lieten veel verhuurders de prijs wat zakken omdat er minder potentiële huurders waren door de reisbeperkingen. Een kleine tegenvaller, maar nu de omstandigheden weer wat normaler zijn merken we een enorme vraag naar woningen in de stad. We krijgen honderden aanvragen voor bezichtigingen per dag binnen. De huurprijzen zijn daardoor ook weer omhoog gegaan en zijn hetzelfde als voor Covid-19 en soms zelfs meer.  

Verwachtingen voor Rotterdam 

De vooruitzichten voor de huurmarkt in Rotterdam zijn gunstig. Er komen weer meer kennismigranten, expats, internationale studenten en jonge starters naar de stad die een huis nodig hebben. Omdat de gemeente een nieuwe maatregel heeft ingevoerd is er wel nog meer schaarste ontstaan. Het is vanaf 1 juli 2021 verboden om een huis aan meer dan twee zelfstandige huurders te verhuren. Voorheen mochten drie bewoners die niet aan elkaar gelieerd waren (familie of getrouwd) samen een huis huren. Door de invoering van de nieuwe beperking zijn er nu meer zoekenden en minder aanbod. Meestal zorgt zo'n situatie voor een prijsstijging. 

Neem in ieder geval contact met onze ervaren verhuurmakelaars als u advies wilt over beleggingen en verhuur. 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Ik wil verhuren