Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen

Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen

Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) is een belangrijke financiële ondersteuning voor verhuurders die hun huurwoningen willen verduurzamen of onderhouden. In deze blog zal Riva Rentals ingaan op de details van deze subsidieregeling en wat het kan betekenen voor u als verhuurder.
24/03/2023

Wat houdt de SVOH in?

De kans is aanwezig dat u de afkorting SVOH voorbij heeft zien of horen komen. De Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen is een initiatief van de Nederlandse overheid om de energiezuinigheid en het leefklimaat van huurwoningen te verbeteren. De regeling biedt een subsidie aan verhuurders voor het verduurzamen en onderhouden van hun huurwoningen. De subsidie kan worden aangevraagd voor verschillende vormen van verduurzaming, zoals het verbeteren van de isolatie, de installatie van zonnepanelen, het vervangen van oude cv-ketels en het vervangen van verouderde ramen en deuren. Daarnaast kunnen verhuurders subsidie aanvragen voor het uitvoeren van periodiek onderhoud aan hun woningen, zoals het schilderen van muren en het vervangen van dakbedekking. Het subsidiebedrag dat een huurder kan aanvragen is afhankelijk van de verduurzamings- en onderhoudswerkzaamheden die worden uitgevoerd. Met de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen hoopt de Nederlandse overheid huurwoningen te verbeteren en het energieverbruik te verminderen.

Wat kan deze regeling voor u als verhuurder betekenen?

Als Rotterdamse verhuurmakelaar stellen wij u graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Om die reden lichten wij graag toe wat de SVOH voor u als verhuurder kan betekenen. 

Het verduurzamen en goed onderhouden van een woning kan een hoop voordelen met zich meebrengen. Een beter onderhouden woning scheelt simpel gezegd op de lange termijn aanzienlijk in onderhoudskosten. Daarnaast levert een beter energielabel u meer punten op, waardoor de woning mogelijk boven de liberalisatiegrens valt en u dus meer huur mag vragen. De hoogte van de subsidie wordt bepaald op basis van de kosten die zijn gemaakt voor het verduurzamen en onderhouden van de woning.

Zo vraagt u gemakkelijk de subsidie aan

SVOH is vanaf 1 april 2022 weer open voor aanvragen. Als verhuurder kunt u de subsidie, horend bij de SVOH, aanvragen bij de Nederlandse overheid. Dit kan op deze pagina. Let op: vanaf 1 april 2023  zijn de voorwaarden voor het aanvragen van SVOH veranderd. Hieronder vind u de belangrijkste wijzigingen.

  • Alle eigenaren van bestaande huurwoningen, behalve woningcorporaties, komen in aanmerking voor de SVOH. Er wordt dus niet meer gekeken naar de huurprijs van de woning of naar het aantal huurwoningen dat in bezit is met een huurprijs onder de liberalisatiegrens.
  • Gebouwen met een monumentenstatus komen in aanmerking voor de SVOH. Voor monumenten gelden soms andere isolatie-eisen en subsidiebedragen, dan voor niet-monumenten.
  • In plaats van 2 maatregelen, kunt u de SVOH straks ook aanvragen voor één energiebesparende maatregel. Let op: bij één maatregel halveert ook het subsidiebedrag. Wilt u subsidie krijgen voor een onderhoudsmaatregel? Dan moet u ook minimaal één energiebesparende maatregel laten uitvoeren.
  • Er komen meldcodelijsten voor de SVOH. Op deze lijsten staan de materialen/producten van de energiebesparende maatregelen waarvoor u subsidie krijgt. Zo weet u direct of uw maatregel voldoet aan de voorwaarden van de SVOH.

Aanvragen van SVOH kan doorlopend tot en met 31 december 2025. Per woning kunt u op een maximale bijdrage van € 6.000 rekenen. Per verhuurder kan dit oplopen tot maximaal € 400.000. Let erop dat u bij subsidieaanvragen van minder dan € 125.000 eerst de werkzaamheden uitvoert en vervolgens de aanvraag doet. Voor verbouwingen boven € 125.000 dient eerst de subsidieaanvraag te worden gedaan. Bij het aanvragen van de subsidie moet u als verhuurder een aanvraagformulier invullen met daarin informatie over de woning en de geplande of gedane verduurzamingsmaatregelen. De aanvraag moet ook aan bepaalde voorwaarden voldoen, dus let hier goed op bij het invullen van het aanvraagformulier. Vervolgens wordt de aanvraag beoordeeld door de overheid. Wanneer de aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u als verhuurder een subsidiebedrag. Dit bedrag kan vervolgens worden gebruikt om de verduurzamingsmaatregelen uit te voeren. De verhuurder moet de verduurzamingsmaatregelen uitvoeren conform de voorwaarden van de subsidie. Nadat de verduurzamingsmaatregelen zijn uitgevoerd, moet de verhuurder een bewijs van uitvoering sturen naar de overheid. Denk hierbij aan foto’s van de uitgevoerde werkzaamheden en gebruikte materialen, maar ook aan aankoopbonnen. Dit bewijs moet vervolgens worden goedgekeurd.

Het is belangrijk dat de verduurzamingsmaatregelen correct worden uitgevoerd. Wanneer u als verhuurder de verduurzamingsmaatregelen niet correct uitvoert, kan de subsidie worden teruggevorderd door de overheid. Laat u dus goed informeren en neem indien gewenst een professional in de hand.

De complete service van Riva Rentals

Wij kijken graag met u mee wat de mogelijkheden zijn. Riva Rentals heeft veel ervaring met het uitvoeren en begeleiden van verbouwingen. Wij weten als geen ander hoe we een woning zo optimaal mogelijk moeten verbouwen, met als doel het behalen van een zo hoog mogelijk rendement. We kijken kritisch naar de mogelijkheden voor uw specifieke woning. Dit kan een totaalverbouwing betekenen waarbij een woning anders wordt ingedeeld en volledig wordt gerenoveerd,  tot aan kleine praktische oplossingen. In beide situaties is het belangrijk dat het u de nodige punten oplevert en de investering uiteindelijk terug wordt verdiend middels een hogere huurprijs en hogere waarde van het vastgoedobject. Dus mocht u voor uw eigen huurwoning mogelijkheden zien. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Onze vastgoedspecialisten kunnen u vrijblijvend adviseren over de mogelijkheden. Wij hebben een uitgebreid team van bouwspecialisten en servicepartners en kunnen uiteenlopende services bieden met uiteindelijk 1 contactpersoon. 

Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen

Totaalverbouwing door Riva aan de 's Gravendijkwal

 

Heeft u nog vragen over wat de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) voor u kan betekenen, of is er iets anders waar wij u mee kunnen helpen?

Neem contact met ons op door te mailen naar info@rivarentals.com.

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam