Hoe zit het met kamerverhuur in Rotterdam?

Ondanks veranderingen nog steeds goed rendement mogelijk

Vanaf 1 juli 2021 geeft de gemeente Rotterdam geen nieuwe vergunningen meer af voor kamerverhuur in Oud Charlois, Carnisse, Tarwewijk, Bloemhof, Hillesluis en Oud Mathenesse. Dat vergt enige aanpassing vanuit Riva omdat wij in die wijken veel ruime woningen met drie slaapkamers verhuren. Deze zijn geliefd bij expats en (internationale) studenten.

Huurwoningen met meerdere slaapkamers

Riva biedt vooral huurwoningen in Rotterdam die worden bewoond door expats en internationale studenten. Zij wonen vaak tijdelijk in Rotterdam voor werk of studie en willen logischerwijs graag samen met andere expats of studenten wonen. Riva verhuurt namens woningeneigenaren en beleggers dan ook veel huizen met meerdere slaapkamers zodat we deze doelgroep optimaal bedienen en om deze grootste doelgroep ook te behouden. Denk daarnaast ook aan particuliere gezinnen.

In het geval van studenten werd er vaak aan maximaal drie personen verhuurd die dan samen op een contract staan in plaats van drie afzonderlijke contracten. Het is nog wel mogelijk om een woning te verhuren aan een koppel met nog een iemand erbij.

Het in nu noodzakelijk om een Vergunning Kamerverhuur aan te vragen bij de gemeente. Wij adviseren eigenaren dan ook een vergunning aan te vragen voor woningen die voor 1 juli 2021 werden verhuurd aan drie personen. De kosten zijn 50 euro. Als de vergunning wordt afgegeven dan kleeft deze vergunning voortaan aan dit pand. Ook als de samenstelling van de huurders verandert.

De aanvraag kan op de website van de gemeente zelf worden gedaan door de eigenaar via DigiD. Het aanvraagformulier is wel een beetje verouderd. Er staat nu dat het studenten moeten zijn en er een inschrijving van de opleider nodig is. Maar het geldt ook voor expats of stelletjes met 1 persoon extra. In zo'n geval kan er bijvoorbeeld een leeg formulier worden geüpload om verder te kunnen in het proces.

Ondertussen houden wij overleg met de gemeente over de nieuwe regelgeving. Om zo goed en direct mogelijk de bij ons aangesloten verhuurders en huurders van dienst te zijn.

Met de nieuwe maatregelen wil de gemeente Rotterdam de kansen voor Rotterdammers op een betaalbare woning vergroten. Zo worden er dus in meer wijken geen nieuwe vergunningen meer afgegeven voor kamerverhuur maar ook komt er een starterslening en krijgen mensen met een maatschappelijk beroep in een aantal wijken voorrang op een huurwoning.

Vanaf 1 juli 2021 geeft de gemeente geen nieuwe vergunningen meer af voor kamerverhuur in de zuidelijke wijken: Oud Charlois, Carnisse, Tarwewijk, Bloemhof, Hillesluis en het westelijk gelegen Oud Mathenesse. In een aantal andere wijken, zoals Oost- en West-Kralingen, gaf de gemeente sinds vorig jaar al geen vergunningen meer af voor nieuwe situaties van kamerverhuur. Deze aanpassing maakt deel uit van het actieprogramma Goed Huren en Verhuren dat misstanden op de particuliere woningmarkt moet tegengaan en goed verhuurderschap aanmoedigt. De maatregel moet prijsopdrijving en overlast door overbewoning voorkomen. Verder is er voortaan een vergunning nodig voor kamerverhuur aan drie (voorheen vier) kamerbewoners in één en dezelfde woning.

Als de eigenaar/verhuurder zelf ook in de woning woont, mag er maximaal één kamer aan een kamerbewoner worden verhuurd. Dit mocht in het verleden nog aan twee kamerbewoners. Om te voorkomen dat woonsituaties die tot nu toe legaal waren, door de nieuwe regels illegaal zouden worden, geldt er een overgangsregeling tot september 2022. Op deze kaart wordt aangegeven waar kamerbewoning is toegestaan en waar niet. 

Goed verhuurderschap hoeft geen droom te zijn

Goed verhuurderschap hoeft geen droom te zijn

Direct rendement en future value blijven interessant

De aangewezen wijken zijn niet geheel toevallig de gebieden waar wij als Riva adviseren om huizen te kopen om te verhuren. Deze wijken zijn in opkomst en de huisprijzen zijn er nog niet exceptioneel gestegen. Als makelaar staan wij een groeiend aantal beleggers en investeerders bij die appartementen kopen om te verhuren en wij wijzen ze op de kansen die zuidelijke wijken als Carnisse, Charlois, Hillesluis en Oud Mathenesse bieden. Op die manier kunnen zij een leuk rendement vergaren. Het investeren in stenen levert al enige tijd meer op als geld op de bank zetten tegen weinig tot geen rente. Ook investeren in crypto-munten biedt vooralsnog minder zekerheid. Wij adviseren een groeiend aantal beleggers en wij raden hen aan om in deze gebieden te blijven investeren. 

Goed verhuurderschap en duurzaamheid staan voorop

Riva werkt volgens het goede verhuurderschap zoals de overheid het wenst. We gaan altijd voor verduurzaming zoals de banken en de lokale overheden terecht verlangen. We geven graag het goede voorbeeld door prachtige projecten te realiseren. Zo willen we een voorbeeld zijn van goede en waardevolle bedrijfsvoering en onderscheiden wij ons als Riva van louche verhuurmakelaars. Riva creëert mooie woonruimte en dat willen we graag blijven doen. Het gezamenlijke belang om de stad op te knappen met het huisvesten van nette geschoolde mensen is een geweldig streven. 

Riva is zeer ervaren in het transformeren van gedateerde woningen. De verbouwingen die wij voor onze opdrachtgevers uit laten voeren door vakmannen zorgen voor een meerwaarde. Er wordt een ideale indeling gemaakt voor een maximaal rendement en de woning wordt duurzaam (minimaal energielabel B) en luxueus gemaakt. We kijken waar er extra huurpunten kunnen worden gescoord. Het aantal punten wordt bepaald door de oppervlakte van de woning (met een dakkapel kan bijvoorbeeld extra ruimte worden gevormd), het aantal verwarmde ruimtes en de afwerking van keuken of badkamer, bijvoorbeeld met volledige betegeling van de muren en een lang aanrecht.

Door de nieuwe maatregelen is de maandelijkse huuropbrengst wellicht minder hoog omdat er maar twee huurders zijn in plaats van drie maar dan nog is het bezit van het appartement een goede investering voor de lange termijn. De huisprijzen in Rotterdam blijven maar omhoog gaan. Iets minder huur weegt niet op tegen waardestijging.

Wie toch wil gaan verkopen kan via Riva Makelaars het huizen of huizen aanbieden. Riva heeft een netwerk van investeerders en beleggers die nog steeds aankopen, ook in verhuurde staat

Kansen voor gezinnen

De gemeente wil met de nieuwe regels voorkomen dat meer woningen worden opgedeeld in kamers voor verhuur waardoor ze niet meer beschikbaar zijn voor gezinnen. Starters tussen de 18 en 35 jaar die voor het eerst een huis met een koopprijs tot 325.000 willen kopen in de stad kunnen vanaf de tweede helft van dit jaar hiervoor maximaal 30.000 euro lenen. Met de lening wordt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek overbrugd. De starterslening moet overigens nog wel langs de gemeenteraad, deze kijkt begin juli naar de financiële haalbaarheid ervan.

Vanaf 1 september krijgen mensen die een maatschappelijk beroep hebben in bijvoorbeeld de zorg, het onderwijs of bij de politie in bepaalde wijken voorrang op een huurwoning van woningcorporaties en particuliere verhuurders.

Blijvend aantrekkelijk voor studenten

Riva zal uiteraard de bedrijfsvoering aanpassen en het aanbod van woningen altijd op legale wijze verhuren. Wij hopen dat de aangekondigde veranderingen niet ten koste gaan van de aantrekkelijkheid van de stad voor studenten. De gemeente heeft nog niet zo lang geleden samen met de Rotterdamse onderwijsinstellingen de campagneRotterdam staat om jou te springen opgestart om de nieuwe studenten een warm welkom geven.

Een campagnebeeld

Een campagnebeeld


De gemeente heeft in de Woonvisie 2030 de opgave ‘Aantrekken en vasthouden van studenten en young potentials’ opgenomen. Mogelijk kunnen deze sociale stijgers en ambitieuze jongeren door de nieuwe regels lastig een huis vinden en verkiezen ze wellicht een andere studentenstad of blijven ze thuis wonen en zullen zich daarna nooit meer in Rotterdam vestigen. 

De stad zet ook in op de komst van innovatie start-ups. Deze jonge bedrijven lokken vaak (internationale) stagiaires en starters naar de stad. Deze tijdelijke werknemers hebben juist behoefte aan goedkope huisvesting en kiezen er dan vaak voor om samen een appartement te huren. Voor hen wordt het wellicht ook moeilijker om snel woning te vinden met een beperkt budget omdat ze enkel een stagevegoeding krijgen of studiefinanciering.

Uiteindelijk kunnen de aangekondigde regels zeker dat ook invloed hebben op de algemene aantrekkingskracht van Rotterdam. En dat terwijl vele ondernemingen hard werken om de stad juist attractief mogelijk te maken voor een groeiend aantal inwoners door bijvoorbeeld zoals Riva prettige woningen en goede service te bieden.

Wilt u investeren, een woning verhuren of juist huren? Neem contact op, Riva staat iedereen welwillend bij. Ook als er vragen zijn over de wet- en regelgevingen en verdere ontwikkelingen.

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

ik wil verhuren