Kosten voor bemiddeling

Wet en regelgeving voor makelaars aangescherpt vanuit de overheid

Transparante vergoeding met verhuurmanagement

Verhuurmakelaar mag geen bemiddelingskosten rekenen aan huurder en verhuurder

Hoge Raad zet streep door bemiddelingsvergoeding huurder

Verhuurmakelaars, die tegelijkertijd voor de verhuurder werken, mogen geen bemiddelingskosten aan woningzoekenden vragen die hun woning zelf hebben gevonden op de website van de bemiddelaar. Ook niet als de verhuurder hiervoor geen rekening krijgt gepresenteerd. Dat blijkt uit een uitspraak die de Hoge Raad vrijdag heeft gedaan in een prejudiciële vraag. 

Reactie Woonbond

De Woonbond, de belangenbehartiger van huurders, vindt het goed nieuws dat de Hoge Raad bevestigt dat woningzoekenden niet opgezadeld mogen worden met bemiddelingskosten, wanneer verhuurmakelaars feitelijk voor de verhuurder werken.

Wanneer een bemiddelingsbureau een woning die door een verhuurder wordt aangeboden op zijn website plaatst, treedt het daarmee op als bemiddelaar voor de verhuurder, meent de Hoge Raad. Dat is ook zo als de verhuurder het bureau daar niet voor betaalt. In dat geval mag het bureau geen vergoeding van de particuliere huurder van die woonruimte vragen.

'Dienen van twee heren'

‘Het is goed dat de Hoge Raad hier een duidelijke uitspraak over heeft gedaan. Nog steeds krijgen veel woningzoekenden te maken met onterechte kosten voor bemiddeling,’ reageert Marcel Trip van de Nederlandse Woonbond. ‘Wettelijk gezien hebben we het dan over het dienen van twee heren, waardoor er sprake is van belangenverstrengeling. Met de uitspraak van de Hoge Raad is alle twijfel over of dit mag, nu wel van tafel.’

De kantonrechter in Den Haag stelde de prejudiciële vragen aan de Hoge Raad over een zaak waarin een Haagse bemiddelaar stelde dat er geen sprake is van onterechte bemiddelingskosten bij de huurder wanneer de verhuurder niet betaalt voor de diensten. De Hoge Raad is het dus niet eens met die stelling.

Courtage

Als de verhuurmakelaar uitsluitend voor de huurder werkt, mag er wel courtage aan de huurder worden gevraagd. Dat geldt bijvoorbeeld wanneer een bemiddelaar op verzoek van de huurder op zoek gaat naar een specifieke woning. Ook als hij andere diensten levert zoals het aanvragen van nutsvoorzieningen, het inschrijven bij de gemeente, etc.

Tot uiterlijk vijf jaar na het betalen van onterechte bemiddelingskosten kunnen huurders dit nog terugvorderen, zegt de Woonbond. Wel is het mogelijk om contractskosten door te berekenen aan de huurder.

Werkwijze Riva Rentals

Bovenstaand topic is hot in verhuurland, maar voor Riva Rentals niks nieuws. De bedrijven en expats waar Riva Rentals mee werkt wensen al jaren graag een transparante manier van werken. In het belang van de relatie met de huurder en de verhuurder zullen wij altijd duidelijk op voorhand communiceren of wij in het onderhavige geval de verhuurder of de huurder vertegenwoordigen.

Transparant uw woning verhuren

Bent u voornemens om uw woning in Rotterdam te verhuren aan expats en heeft u behoefte aan een vrijblijvend advies? Onze verhuurmakelaars komen graag bij u langs om onze heldere werkwijze te bespreken en de maximale huurprijs voor u te bepalen.

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Hoe gaan wij te werk