De Rotterdamse economie groeit harder dan het landelijke gemiddelde

Arbeidsmarkt sterk bepalende factor voor de groei

Volgens Wethouder Barbara Kathmann (Economie) is investeren in menselijk kapitaal cruciaal voor het verzilveren en het opschalen van kansen. Daarom moet de focus onder meer op: ‘’Talentontwikkeling, opleidingen die we nu niet hebben, de mismatch op de arbeidsmarkt, een leven lang leren en global talent.’’ Riva kan dat globale talent huisvesten.
02/03/2020

Uitgebreide werkgelegenheid

Rotterdam is samen met de gemeenten Barendrecht, Lansingerland en Maassluis de aanjager van de regionale economie. Riva profiteert als verhuurmakelaar van deze positie. Tussen 2015-2019 kwamen er in de regio 46000 banen bij, ongeveer 39000 banen hiervan ontstonden bij bedrijven en instellingen in Rotterdam. De groei in Rotterdam ligt boven het nationaal en regionaal gemiddelde.

Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde Economische Verkenning Rotterdam 2020. Wethouder Barbara Kathmann (Economie): “De Rotterdamse economie is solide en daadkrachtig. Maar dat biedt nog geen garantie voor de toekomst. Onze economie verandert snel en niet iedereen kan dat tempo bijbenen. We moeten deze sterke basis benutten om te zorgen dat iedereen aan boord blijft.”

De economie verandert, de dienstensector groeit met name in het centrum en dat leidt tot een verdere concentratie van werk, wonen en consumptie in de stad. De zogeheten agglomeratiekracht van Rotterdam laat zich voor het eerst duidelijk zien: de wisselwerking tussen een groeiend bezoekersaantal, groeiende bedrijvigheid en een groeiende bevolking geeft een extra impuls. De groeiende bevolking is gedeeltelijk het gevolg van de aanhoudende instroom van expats en internationale studenten. 

Internationale huisvesting

Deze nieuwkomers vinden vaak hun woning in Rotterdam via Riva. Wij zijn marktleider op het gebied van huisvesting voor internationale werknemers en scholieren. Wij vertegenwoordigen een groeiend aantal (particuliere) woningeigenaren die hun bezit (tijdelijk) verhuren met een mooi rendement. 

Onze internationale clientèle heeeft een voorkeur voor gemeubileerde of gestoffeerde woningen om te huren. Als verhuurmakelaar assisteren wij buitenlandse professionals en internationale studenten met het zoeken naar die woonruimte. Eigenaren profiteren zodoende van de aanhoudende populariteit van Rotterdam. 

Riva tracht zo snel mogelijk een betrouwbare huurder voor de woningen te vinden. Nieuwe eigenaren betalen enkel opstartkosten wanneer een nieuwe woning beschikbaar wordt gesteld voor verhuur. We maken foto's en plaatsen deze samen met een attractieve beschrijving op onze site en social media-kanalen en relevante websites als Funda en Pararius.

Uiteraard screenen wij alle kandidaten grondig om de juiste match te kunnen maken. Zodra de kandidaat zijn of haar intrek neemt gaat dat volgens juridisch opgestelde huurovereenkomsten in het Nederlands en Engels voor bepaalde of onbepaalde tijd.  Zo verloopt het verhuren van uw woning via Riva Rentals altijd volgens de regels en wetgeving. Wij incasseren vervolgens de huur en betalen de eigenaar huurpenningen. Riva heeft de gehele huurperiode het rechtstreekse contact met de huurder en verzorgt het complete woningbeheer, zowel financieel als technisch.  

Bovengemiddelde bevolkingsgroei

De economie van de regio Rijnmond laat een trendmatige groei zien. De groei van het bruto regionaal product vlakt net als de landelijke groei af, maar blijft ook in 2019 en 2020 zodanig hoog dat de werkgelegenheid blijft toenemen. De groei van de diensteneconomie, met name de zakelijke, financiële en ICT-diensten, zorgt voor een structurele groei en versterking van de economie. Daarnaast laten de commerciële consumentendiensten een stevig herstel zien. Dit is onder andere het gevolg van de bovengemiddelde bevolkingsgroei en de toename van de werkgelegenheid. De groei in de regio wordt ten opzichte van de stad wat afgeremd door de ontwikkelingen in de industrie, groothandel en transport. Deze sectoren merken het meest van de internationale handelsspanningen en de energietransities.

Wethouder Barbara Kathmann. Fotograaf Casper Rila 500WATT

Wethouder Barbara Kathmann. Fotograaf Casper Rila 500WATT

Globale groeikansen

De overgang naar een meer duurzame, digitale en circulaire economie brengt veel kansen met zich mee. De meeste groeikansen manifesteren zich vooral in de stedelijke kern van Rotterdam, maar ook in het havengebied. Steeds meer innovatieve bedrijven en scale-ups vestigen zich in de stad. Verder zijn er innovatiekansen, bijvoorbeeld op het gebied van logistiek zoals autonome zeevaart (zonder kapitein) en elektrisch goederenvervoer in de stad (vergroening van de last mile de stad in). Groot-Rijnmond heeft het meest veelzijdige en krachtige logistieke ‘ecosysteem’ in Nederland. Dit biedt tevens een belangrijke basis voor de mobiliteitssector. Daarnaast kent Rotterdam alle vormen van mobiliteit - van (lucht)haven en trein tot fiets en lopen - waardoor zij aantrekkelijk is voor startende bedrijven en initiatieven rond mobiliteit. Voorbeelden hiervan zijn Rotterdam Innovation Airport en de Mobility Innovation Campus.

De arbeidsmarkt is een sterk bepalende factor voor de groei van de Rotterdamse economie. Naast investeringen van bedrijven zelf, is het investeren in menselijk kapitaal cruciaal voor het verzilveren en het opschalen van kansen. Een goede aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt speelt daarbij een belangrijke rol. Kathmann ziet daar de grootste uitdaging: “We kunnen anno 2020 wel kampioen werkeloosheidsbestrijding zijn, maar dat heeft weinig gewicht als we niet ook de vacatures van de toekomst kunnen vullen met goed geschoolde werknemers. Onderwijs en praktijk moeten beter op elkaar aansluiten. En daarom moet de focus de komende jaren vooral liggen op talentontwikkeling, opleidingen die we nu niet hebben, de mismatch op de arbeidsmarkt, een leven lang leren en global talent. Want als we straks ‘geland’ zijn in die duurzame, digitale en circulaire economie, dan moeten we wel iedereen aan boord hebben.”

 Coverfoto: Rik van der Kroon

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Verhuur uw woning