Nieuwbouw in het Noorden van Rotterdam

Riva toont de plannen voor Agniesebuurt, Overschie, Hillegersberg en verder

Hoewel het zwaartepunt van nieuwe ontwikkelingen vooral in en nabij het centrum ligt en op zuid, zijn er ook initiatieven voor nieuwe woningen in het Noordelijke deel. Riva biedt een overzicht.
19/03/2020

Noorderlijke ontwikkelingen

Riva geeft een overzicht van nieuwe woningen die wellicht verhuurd kunnen gaan worden in de toekomst. Wie de plattegrond van Rotterdam bekijkt, ziet dat de Noordelijke wijken als Agniesebuurt, Bergpolder, Blijdorp, Hillegersberg, Schiebroek en Overschie al flink bebouwd zijn. Er is weinig plek voor volledige nieuwbouwprojecten. In tegenstelling tot de havengebieden op Zuid en in Delfshaven waar er alle ruimte is zijn het in noordelijk Rotterdam relatief kleinere initiatieven. Vaak gaat het om transformaties van bijvoorbeeld een oud iconisch winkelpand, een beeldbepalende kerk of een voormalige gevangenis. De uitzondering is Park16hoven. Een volledig nieuwe wijk die bijna de voltooiing nadert.

Tuin van het Noorden

De Noordsingel is één van de oudste justitiële complexen van Nederland. Het bestaat uit twee gebouwen: de Strafgevangenis en het Gerechtsgebouw. De gevangenis is gebouwd volgens Amerikaans concept en bestaat uit vleugels met cellencomplexen met een centraal overzichtspunt. Het oorspronkelijke idee stamt uit 1864 en de gevangenis werd in 1870 geopend. Ruim honderd jaar hebben er gevangenen midden in het Oude Noorden hun straf uitgezeten. In 2014 werd begonnen met de verbouwing van de penitentiaire inrichting tot een open en groen gebied om te wonen, werken en ontspannen.

De meeste gebouwdelen blijven bestaan en krijgen een nieuwe bestemming. Er komen koopwoningen, horeca, woonwerkeenheden, kantoorruimtes en tal van andere maatschappelijke functies in de Tuin van Noord. Bij het project zijn onder meer HD Groep, WDJARCHITECTEN, Quadrat en Park Concepts betrokken. 

De voormalige vrouwenvleugel van de gevangenis aan de Noordsingel

De voormalige vrouwenvleugel van de gevangenis aan de Noordsingel

Noordsingel 250

De groene en statige Noordsingel doorkruist al anderhalve eeuw het noorden. Naast het voormalige gevangeniscomplex zijn er veel andere gebuwen wat een diverse bebouwin oplevert. Van historische woningen tot gedateerde kantoren. Verschillende kantoorgebouwen zijn al getransformeerd tot appartementen. En nu zal een kantoorpand op nummer 250 en een appartementencomplex op nummer 276 t/m 290 plaatsmaken voor Noordsingel 250 met 57 middeldure huurwoningen.

Correct-pand

Nog een zeer bekende verschijning in noord is het voormalige Correct-pand. Correct aan de Bergweg was ooit de grootste elektronicawinkel van Nederland. De winkel was gevestigd in een voormalige bioscoop, het Victoria Theater. Na een grootscheepse verbouwing, waarbij alleen de contouren van de voormalige bioscoop bewaard zijn gebleven, opende Correct op 29 januari 1973 officieel haar deuren. De winkel sloot enkele jaren geleden de deuren. Correct is nu te vinden aan de Ceintuurbaan. 

Het kenmerkende hoekpand stond lang leeg maar nu heeft EGM architecten in opdracht van het Rotterdamse 2D Vastgoed een ontwerp gepresenteerd voor de herontwikkeling van het pand op de splitsing van de Benthuizerstraat en de Bergweg. Er worden 83 huur- en koopwoningen gerealiseerd, gericht op een divers stedelijk publiek.

Het ontwerp voor het voormalige Correct-pand door EGM

Het ontwerp voor het voormalige Correct-pand door EGM 

Park 16hoven

Park 16Hoven is een unieke nieuwe wijk in het noorden tussen Hillgersberg en Overschie in. Er is een gevarieerd aanbod doordat elk deelproject door een andere architect en ontwikkelaar is uitgevoerd. Er zijn al veel delen opgeleverd maar de laatste woningen zijn nu in aanbouw of ontwikkeling. 

Fullhouse heeft een perceel aangekocht waarop 28 eengezinswoningen worden gebouwd. Het project heet Poort 16Hoven en is ontworpen door Klunder Architecten. Er worden duurzame en betaalbare eengezinswoningen gerealiseerd. Gasloos, slim gebruik van buitenruimte en sociale samenhang tussen nieuwe bewoners en de omgeving kenmerken deze woningen van de toekomst. 

Poort 16Hoven naar ontwerp van Klunder Architecten

Poort 16Hoven naar ontwerp van Klunder Architecten

 

BVR Groep is winnaar geworden van de marktpartijselectie voor De Buitenplaats in Park 16Hoven. Drie bijzondere woongebouwen en een horecapaviljoen, ontworpen door wUrck architectuur, stedenbouw en landschap, gaan het park completeren tot een hedendaagse buitenplaats. De Buitenplaats is omgedoopt tot Landgoed de Hoven en heeft 3 woongebouwen genaamd de Oranjerie, ‘t Koetshuis en de Villa en biedt ruimte aan 70 riante kwalitatief hoogstaande appartementen. 

BVR VastgoedOntwikkeling is verantwoordelijk voor De Hoven

BVR VastgoedOntwikkeling is verantwoordelijk voor De Hoven

 

Cedrus ontwikkelt 26 koopwoningen. De woningen komen geschakeld in rijen van vier, vijf of zes voor en zijn met de voorzijde gesitueerd aan de rustige en groene binnenwerelden. De diepe tuinen aan de achterzijde grenzen allemaal aan het water. Gedurende de ontwikkeling van de nieuwe woningen denken de toekomstige bewoners mee over hun eigen woonwensen én over de uitstraling van de woningen, door deel te nemen aan de Eigenwijs Creatieve Ateliers, begeleid door Pauwert Architectuur.

Impressie van Eigenwijs van Cedrus

Impressie van Eigenwijs van Cedrus

 

De Nederlandse Bouw Unie bouwt onder de noemer Royaal Rotterdam 22 luxe villa’s aan de Buys Ballotlaan naar een ontwerp van Mix Architectuur. Geïnspireerd door tijdloze Hollandse baksteenarchitectuur is er een rijk assortiment ontworpen waarbij elke villa uniek is maar goed past in het totale ensemble. Door de afwisseling van kappen en platte daken krijgt de laanbebouwing een interessante eigen contour. De moderne villa’s worden gemaakt van ambachtelijk gestookte bakstenen van steenfabriek Vogelensangh.

Mix Architectuur heeft 22 villa's ontworpen

Mix Architectuur heeft 22 villa's ontworpen

Overschie 

De Burgemeester Baumannlaan is de levensader van Overschie en Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende bijstandkerk – ofwel de Baumannkerk, is een kenmerkend gebouw. Om het monumentale gebouw voor Overschie te behouden, krijgt de kerk een nieuwe toekomst met 29 appartementen. 

De Baumannkerk krijgt 29 woningen

De Baumannkerk krijgt 29 woningen

Schiewerf

De Schiewerf is een nieuwe woonwijk onder de rook van Rotterdam waar de bewoners omringd zullen zijn door water en natuur. De Schiewerf telt 39 grondgebonden royale woningen. Hiervan zijn 18 woningen gesitueerd aan de Zestienhovensekade en 21 woningen aan het vaarwater van de Rotterdamse Schie. De 39 woningen zijn onderverdeeld in drie verschillende woningtypes en twee specials. Alle met een eigen identiteit, wat zorgt voor een gevarieerd en aantrekkelijk gevelbeeld. De wijk komt op de plek waar ooit de Rotterdamse Marmer Industrie de marmer en natuursteen verwerkte. De gevels van Rotterdamse iconen als de Bijenkorf, het Hilton en De Doelen zijn hier gehouwen. Als verwijzing naar dit rijke verleden krijgen de woningen onder meer een huisnummerplaat in travertin en worden de woningen voorzien van travertin ornamenten.

De Schiewerf is ontworpen door Meerveld Architectuur

De Schiewerf is ontworpen door Meerveld Architectuur

 

Samen aan de Schie

In opdracht van Woonstad heeft We Architecten twee paviljoen-achtige torens in een doorlopend park ontworpen. De ontwikkellocatie aan de Delfhavense Schie voor circa 80 woningen is een bijzondere plek. De locatie heeft sterke landschappelijke kwaliteiten doordat het zich bevindt in een groene oeverzone pal naast het water. Aan de voet van de Spaansebrug, is de locatie bovendien een markante plek omdat het de westelijke entree van de wijk Overschie vormt.

Samen aan de Schie door WE Architecten

Samen aan de Schie door WE Architecten

Veel van de in aanbouw zijnde woningen zijn al verkocht. Maar er zijn natuurlijk altijd omstandigheden waarbij een eigenaar nieuwe zo'n woning tijdelijk zou willen verhuren. De eigenaar wil op wereldreis of gaat tijdelijk aan het werk in het buitenland. Of de eigenaar heeft de woning gekocht als investering. In ieder geval. Riva kan in alle gevallen het beheer en de verhuur overnemen. 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

investeer in de toekomst