Populariteit Rotterdam en Nederland stijgt onder expats

7 plaatsen gestegen op de wereldranglijst

Rotterdam wordt steeds populairder bij Expats

Nederland staat inmiddels in de top 5 van landen om in het buitenland te werken blijkt uit onderzoek onder expats. Wat betekent dit voor potentiële verhuurders?
24/10/2017

Rotterdam steeds populairder onder expats

Nederland staat op de 24e plaats in de Expat Insider 2019-enquête. Het behoort dan wel tot de top 5 van landen om in het buitenland te werken, maar expats zijn niet tevreden met de kosten van het levensonderhoud en hebben helaas moeite om zich thuis te voelen. Dat blijkt uit onderzoek van expatnetwerk InterNations, dat jaarlijks onderzoek doet naar de ervaringen van mensen die in het buitenland werken. Dit is het zesde jaar dat het onderzoek uitgevoerd wordt. In totaal deden gaven dan 20.000 respondenten hun mening over de kwaliteit van het leven, het gemak van vestiging, het beroepsleven, persoonlijke financiën, kosten van levensonderhoud en gezinsleven in hun respectieve land van verblijf.

Nederland is volgens het onderzoek aantrekkelijk vanwege de kwaliteit van leven. Maar scoort wisselend op andere onderzochte onderdelen. Slechts 53% van de expats vindt het gemakkelijk om te wennen aan de Nederlandse cultuur, en een derde voelt zich er helemaal niet thuis! Riva trekt zich dat aan en probeert via de eigen website en de bijbehorende instagram-pagina tips te geven aan expats die via Riva woningen huren in Rotterdam. In speciale Engelstalige guides worden per wijk de leukste tips en achtergrondinformatie gegeven. Zie bijvoorbeeld onze gids over het gebied rond het Centraal Station.

Nederland staat op de elfde plaats in de categorie Reizen en vervoer. Ongeveer negen op de tien expats zijn blij met de mogelijkheden om te reizen en de infrastructuur. Werken in Nederland blijft aantrekkelijk voor expats, met de vijfde plaats in de Working Abroad Index en een plaats in de top 10 in de subcategorie Economie en werkzekerheid (4e) en Werk & vrije tijd (9e) voor de derde jaar op rij. 89% van de respondenten is tevreden met de toestand van de economie en 46% zegt zelfs dat het erg goed is, wat bijna het dubbele is van het wereldwijde gemiddelde van 24%.

Expat wordt steeds meer local

Omdat de definitie van expat wordt betwist, is het precieze aantal expats in Nederland moeilijk te bepalen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn expats hoogopgeleide mensen die in het buitenland geboren en getogen zijn en voor een internationaal bedrijf tijdelijk elders werken. Het statistiekbureau schatte het totaal aantal expats in Nederland in 2015 op 57.000. Als verhuurmakelaar merken wij ook dat expats steeds vaker met een local contract op zak in Rotterdam komen wonen en een maatschappelijk leven opbouwen. Dit maakt het lastig om te meten.

Verhuren aan expats?

Wij verwachten mede door deze ontwikkelingen steeds meer expats in Rotterdam. Diverse bedrijven sluiten de bedrijven elders om zich in Rotterdam te vestigen of openen een vestiging in onze Maasstad. Begin oktober organiseerde de gemeente Rotterdam en Rotterdam Partners het zogenaamde Red Carpet Dinner om alle bedrijven die zich in de stad gevestigd hadden te verwelkomen. Ruim zeventig internationale bedrijven hebben tussen 2018 en 2019 een kantoor in Rotterdam geopend. Onder de nieuwe ondernemingen zijn het Zwitserse telecombedrijf SwissCom, sappenfabrikant Innocent uit het Verenigd Koninkrijk, de Amerikaanse deelautoverhuurder Lev en olie- en gashandelaar PetroChina.

SwissCom zegt speciaal voor de it’ers naar Nederland te zijn gekomen blijkt uit dit artikel in het Algemeen Dagblad. ''In thuisland Zwitserland heeft Swisscom de grootste moeite met het vinden van geschikte mensen. ,,We moesten wel naar het buitenland’’ , zegt Tom Wunderlich van Swisscom. Niet dat in Rotterdam de software-ontwikkelaars bij bosjes rondlopen, maar de Nederlandse regelgeving voor het aantrekken van buitenlandse werknemers behoort tot de soepelste van Europa, zegt hij. ,,En die komen graag naar Rotterdam, want de stad is sexy.’’

De vraag bij onze verhuurmakelaars is dus onverminderd groot. Profiteer hiervan als verhuurder en neem contact met ons op voor een gratis waardebepaling! 

Onze beloningen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Verhuren aan expats