Ook getransformeerde woningen te huur via Riva

Wonen in een garage of kantoor

In Rotterdam zijn volgens het CBS in 2018 400 woningen ontstaan door transformatie van bestaande gebouwen. Verhuurmakelaar Riva heeft uiteraard ook enkele transformatiewoningen in het aanbod.
23/10/2019

Rotterdam stimuleert transformaties

In heel Nederland zijn er in 2018 zo'n 13000 woningen bijgekomen omdat kantoren, scholen en winkels omgebouwd zijn. Het zijn vooral kleinere woningen, met een gebruiksoppervlak tot 50 vierkante meter. Riva verhuurt zulke woningen in Rotterdam. Bewoners van de gecreëerde woningen zijn doorgaans jong en alleenstaand zoals expats en internationale studenten. 

Hoewel Rotterdam deze ontwikkeling flink stimuleert is de opbrengst van nieuwe woningen relatief weinig in vergelijking met andere steden. Volgens het CBS zijn de afgelopen jaren vooral in Amsterdam, Eindhoven en Den Haag zulke bedrijfspanden omgetoverd tot woningen. 

Het omvormen van een bestaande pand met voorheen een andere functie tot woonruimte is een relatief nieuwe trend. De gemeente bevordert deze ontwikkeling omdat het streven is dat er elk jaar 4500 nieuwe woningen bij komen om de bevolkingsgroei te huisvesten. Transformatiewoningen helpen dat doel te verwezenlijken.

In de hoofdstad zijn in de periode 2012-2018 de meeste woningen (6 835) ontstaan uit het verbouwen van onder andere kantoren en winkels. In Eindhoven en Den Haag zijn in dezelfde periode meer dan 4 duizend woningen voortgekomen uit transformatie. Rotterdam werd tussen 2012 en 2018 verrijkt met in totaal 1745 nieuwe omgebouwde woningen.

De gemeente Rotterdam had als ambitie om tussen 1 januari 2014 en 1 november 2017 120.000 vierkante kantoorruimte aan de kantorenmarkt te onttrekken. De stand op 1 november 2017 was 160.000 vierkante meter. Dat maakte toenmalig wethouder Robert Simons (Stedelijke Ontwikkeling) bekend in december 2017. Hij sprak de verwachting uit dat er in 2017 zo'n 1500 woningen gerealiseerd zouden worden in voormalige kantoorpanden.

Dat zei hij tijdens het Transformatiecongres 2018. Op 21 november vindt weer een nieuwe editie plaats. Het transformatiecongres Rotterdam 2019 wordt georganiseerd in de Doelen. Ook dit keer komt de transformatie van bedrijfsruimte naar woningen ter sprake. 

Jongvolwassenen trekken naar de stad

Het feit dat getransformeerde woningen vooral in (middel)grote steden zijn te vinden en met name jongeren en alleenstaanden aantrekken, past in het beeld dat veel jongvolwassenen naar steden komen voor opleiding, werk of stedelijke voorzieningen. Precies de doelgroep waar Riva zich voornamelijk op richt. Als marktleider op het gebied van expat en studentenhuisvesting bouwen wij aan een sterk merk met een duurzame en kwalitatieve portfolio van woningen. Ons doel is om zowel eigenaren als expats volledig te ontzorgen in het verhuurproces. 

Wonen in pakhuis of bedrijfsverzamelgebouw

Riva (verhuurmakelaar Rotterdam) beheert uiteraard ook enkele karakteristieke woningen die voorheen een andere functie hadden. In Delfshaven bieden wij enige lofts in voormalige pakhuizen zoals de complexen Parklane en het Looiershof. 

In het scheepvaartkwartier biedt Riva in een ander rijksmonument ook luxe woonappartementen. Het markante Atlantic Huis werd in de jaren 1928-1930 in art decostijl gebouwd naar ontwerp van architect P.G. Buskens. Het gebouw is bijzonder omdat het een van de eerste bedrijfsverzamelgebouwen in Nederland was en omdat het als een van de eerste gebouwen voorzien was van een parkeergarage. 

Atlantic House

Vrijwel alle bovengenoemde voorbeelden zijn momenteel verhuurd. De woningen zijn geliefd bij onze klanten, vanwege de historische kenmerken en elementen die de woningen veel karakter geven.

Garage in Hillegersberg nu woning

Maar onlangs heeft een van onze tevreden partners een mooie nieuwe woning opgeleverd in een voormalige garage! Aan het begin van dit jaar stonden er nog auto's voor een APK-keuring in de ruimte in de Willem van Hillegaersbergstraat. De garagedeuren zijn behouden en voorzien van glas. Het geeft de woonkamer een industriële uitstraling. De eigenaar heeft de woning van alle gemakken voorzien zoals een infrarood stoomcabine, een combinatie van een infrarood sauna met een douche en een stoomcabine, een uitgebreide keuken en een slimme wasmachine. De woning is ideaal gelegen in Hillegersberg op loopafstand van de winkels op de Kleiweg het openbaar vervoer bij Station Noord en je rijdt zo de oprit van de A20 op. Dit appartement is nog te huur dus neem contact op als je interesse hebt in deze ideale woning voor een starterskoppel.

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

verhuur uw woning