Rotterdam duikt in de onderwereld

Ontdek de verborgen stad

Rotterdam wordt niet alleen bovengronds steeds drukker. De aanwas van (internationale) inwoners zorgt voor uitbreiding in de stad. Verhuurmakelaar Riva profiteert van deze expansie. Maar de groei is ook een uitdaging.
04/11/2019

November staat in het teken van het ondergrondse

Riva beheert als verhuurmakelaar honderden woningen in Rotterdam. Wij bieden expats en internationale studenten graag een fijn onderkomen in onze mooie stad. De stad wordt steeds populairder, de bouwkranen zijn daar een bewijs van. Op talloze plekken worden nieuwe woningen gebouwd. Maar door al die zichtbare bedrijvigheid wordt wel eens vergeten dat ook onder de grond de stad geschikt moet worden gemaakt voor al dat intensieve gebruik. Deze maand wordt voor de zesde keer de Maand van de Onderwereld georganiseerd.

De maand is gestart met de ondertekening van de graafrust voor de Coolsingel. De stadsboulevard van Rotterdam kent momenteel een flinke aanpak, vooral ook onder de grond. Deze graafrust is een gezamenlijk uitgesproken inspanning van alle ‘ondergrondse’ partijen om de vernieuwde Coolsingel lange tijd ongemoeid te laten. Graafrust heet dat in vaktaal. Zodat Rotterdammers en bezoekers van de stad optimaal kunnen genieten en winkels en horeca goed bereikbaar blijven. 

Net als onder de Coolsingel wordt het ook in de rest van de stad steeds drukker onder de grond. Het krioelt van onmisbare kabels, leidingen en andere voorzieningen die Rotterdam leefbaar en bereikbaar houden. Ook zit er een rijke geschiedenis verborgen in de ondergrond. Deze gehele maand zijn er ondergrondse excursies, lezingen, filmvertoningen, een expositie in de Centrale Bibliotheek met schilderijen van Martin Valkhoff die het verleden van de stad tonen en andere activiteiten.

De ondergrond bewaart immers een schat aan informatie over de ontstaansgeschiedenis van onze stad. Maar er liggen ook kilometers riolering, (metro)buizen, kabels en leidingen. Met het steeds intensievere gebruik van de bovengrondse ruimte, wordt de ondergrondse ruimte ook steeds meer benut. Er wordt een glasvezelnetwerk aangelegd, net als nieuwe leidingen voor stadsverwarming en warmte-koudeopslag en waterbergingen voor de opvang van regenwater. De ondergrond biedt kansen bij de realisering van de ambities op het gebied van stedelijke vernieuwing, groen, water, energie, klimaatbestendigheid en citymarketing. 

Kennis opdiepen

De gehele maand kunnen belangstellenden afdalen voor excursies. De grootste basculekelder van Europa kan worden bezocht of aanschouw wat ondergronds met het afvalwater van een half miljoen Rotterdammers en bedrijven onder de grond gebeurt. Of verdwijn af naar het diepste punt van het ventilatiegebouw en luister naar de verhalen over de 75 jaar oude Maastunnel. 

Tegenover de Van Vollenhovenstraat, aan de Westzeedijk 333, tussen de Kunsthal en de Grieks-Orthodoxe Kathedraal, bevindt zich bijvoorbeeld de ingang van een schuilkelder. Deze schuilkelder voor 50 personen is gebouwd om te kunnen schuilen bij een atoomaanval van de Russen. Op 9 november en 23 november zijn er rondleidingen.

Rondom de Binnenrotte kan met behulp van een app (meer informatie via deze pagina) een rondwandeling door het Rotterdam uit de middeleeuwen worden gemaakt. Van dit middeleeuwse verleden is, op de Laurenskerk na, bovengronds niets meer bewaard gebleven. Op tien locaties (waaronder het Timmerhuis, de Delftse Poort en het geboortehuis van Erasmus) is het onzichtbare verleden weer zichtbaar gemaakt in beeld en geluid. De route is ongeveer 4 kilometer lang. 

Illustratie: Gemeente Rotterdam

 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

duik in riva