Voordelen van woning delen in Rotterdam

Riva biedt al veel huizen voor studenten en andere woningdelers

Bij woningdelen huren drie of meer mensen samen een woning. Riva heeft veel geschikte woningen in Rotterdam in het aanbod.

Aantrekingskracht

Riva beheert honderden woningen in Rotterdam die namens de eigenaar worden verhuurd. Als makelaar zijn we vaak betrokken bij de aankoop van woningen door beleggers die het pand meteen verhuren. Veel van de huizen worden betrokken door expats en buitenlandse studenten. Maar steeds vaker verhuren wij ook aan studenten uit Nederland. 

Voor velen is het namelijk de manier om in de stad te wonen. Ook in Rotterdam wordt dat meer en meer gemeengoed in het vastgoed. De stad heeft veel aantrekkinsgkracht en vooral meiden en jongens willen in Rotterdam komen wonen. Verleid door de ongepoijste mogelijkheden. De verse ruimte en de constante ontwikkeling van creatieve geesten. Een rijkelijk cultureel aanbod en de aanwezigheid van vermaarde opleidingen zoals de Erasmus Universiteit Rotterdam, de hogescholen of het conservatorium.

Woongroep

Maar er zijn ook anderen die samen willen gaan wonen. Er zijn gezelschappen die bewust een woongroep op willen richten. Maar door de woningschaarste in de stad is het soms ook een van de weinige opties om samen te gaan wonen. Recente ontwikkelingen in de stad zorgen voor een overspannen woningmarkt in de regio. Zo hebben de lokale woningcorporaties aangegeven dat ze simpelweg te weinig geld hebben om voldoende huizen neer te zetten. De afgelopen jaren bouwden ze al veel minder dan gepland.

Terwijl de woningcorporaties in de regio Rotterdam samen met corporaties in Midden-Holland en Haaglanden tot en met 2035 tezamen voor 25 miljard euro aan huizen te bouwen. Ze komen 10 miljard tekort. Het houdt in dat zo’n 40 procent van de woningen niet gebouwd kan worden. Het tekort loopt de komende jaren op, waardoor corporaties na 2024 nauwelijks nieuwbouw-, sloop- en renovatieplannen kunnen uitvoeren.

Stijgende huurprijzen

En er is al een bouwachterstand, blijkt uit onderzoek van verschillende ministeries. De organisaties in de Rotterdamse regio bouwden in 2017 en 2018 slechts 40 tot 50 procent van de huizen op hun lijstjes. Nergens in Nederland werd zo’n laag percentage gehaald. In Utrecht en Amersfoort kwamen corporaties tot een percentage van 70 procent of hoger.

Het resultaat van het woningtekort in Rotterdam is dat de huurprijzen in de vrije sector in Rotterdam stijgen. Dat blijkt uit de huurmonitor die Pararius elk kwartaal publiceert. De gemiddelde huurprijs voor een woning in Rotterdam is licht gestegen. Al wordt op wijkniveau in diverse wijken een lichte prijsdaling gemeten. De gemiddelde vierkantemeterprijs van vrijgekomen huurwoningen daalde in Delfshaven (-0,8%), IJsselmonde (-2,5%) en Noord (-2,9%). In het centrum van Rotterdam stegen de prijzen met 5,4 procent: nieuwe huurders betaalden hier € 19,82 per vierkante meter per maand. Daarmee is Rotterdam Centrum de duurste wijk van de stad. 

Woning delen 

Een alternatief is dat mensen samen tijdelijk in een huis trekken. Steeds meer particulieren zien dit als de oplossing. Investeerders en beleggers spelen daar op in door panden te kopen met meerdere slaapkamers of ruimte om meer slaapkamers te creeren. Deze trend wordt ook wel verkamering genoemd. In Rotterdam ontstaat nu een tegenbeweging. In bepaalde wijken zijn omwonenden niet blij met de komst van vaak jonge woningdelers. Ze kunnen soms wat uitbundiger zijn wat als overlast wordt ervaren. 

ChristenUnie-SGP heeft daarom samen Bewonersvereniging Lusthofkwartier in beeld gebracht waar in Rotterdam vergunningen voor verkamering aangevraagd en verleend worden. Volgens de politieke partij en de bewonersvereniging komt het voor dat gezinswoningen van soms slechts enkele jaren oud worden verkocht voor bedragen die bijna het dubbele zijn van de verkoopprijs 2 jaar geleden.

De digitale kaart moet inzicht geven over waar woningen geschikt worden gemaakt voor meerdere bewoners. Het is niet raar dat Bewonersvereniging Lusthofkwartier betrokken is bij dit initiatief. Kralingen kent al het meeste aantal studentenhuizen en de Kralingers zijn bevreesd voor nieuwe deelwoonplekken. ''Kamerbewoning in woonwijken op zichzelf is geen probleem. Het wordt een probleem wanneer wijken uit balans raken waarbij woningen structureel worden opgekocht door beleggers met het doel ze te verkameren.''

Westelijk Rotterdam

Je kan je afvragen of het echt zoveel overlast geeft. Studenten gaan soms wel tot laat door maar de directe omgeving heeft ook baat bij de aanwezigheid van overdadig consumerende studenten. Vooral horeca en (afhaal)restaurants hebben meer klandizie en studenten doen vaak vooral in de nabijheid boodschappen, ook bij de lokale winkelier! 

Toch houdt Riva rekening met de sentimenten en we adviseren beleggers en investeerders die woningen willen kopen om te verhuren in andere wijken te kijken. Meer richting west op de grens met Schiedam bijvoorbeeld. Dichtbij het Erasmus Medisch Centrum en de Rotterdam Science Tower, allebei gelieerd aan de Erasmus Universiteit. Hogeschool Rotterdam heeft meerdere dependances in het westelijk deel van de stad. Zeer gunstig dus om daar woonruimte in de vorm van kamers aan te bieden zodat studenten dichtbij hun opleiding wonen. 

De Rotterdam Science Towers bevindt zich in westelijk Rotterdam

De Rotterdam Science Towers bevindt zich in westelijk Rotterdam

 

Zuidzijde 

Een ander deel van de stad waar er heel veel mogelijkheden zijn is Zuid. In een andere blog is de potentie van en ambitie voor dit gedeelte van Rotterdam beschreven. Investeren in dit gedeelte van de stad is waarschijnlijk het meest lucratief. De prijzen zijn er nog relatief laag maar de huuropbrengst verschilt niet zoveel van de huurpenningen op de rechterzijde van de stad. De voorraad op zuid bestaat in de Millinxbuurt, Charlois en de Afrikaanderwijk vooral uit woningen uit de wederopbouwperiode. Met karakteristieke elementen en vrij ruim omdat er hele gezinnen moesten wonen. Ideaal om te verbouwen tot studentenwoningen. De aanwezigheid van een metrolijn, goede infrastructuur met fijne fietspaden, winkelcentrum Zuidplein en vermaak in de vorm van theater en bioscoop maken dit stadsdeel steeds geliefder. Het rijk en de gemeente pompen veel geld in het gebied.

Neem contact met Riva over de mogelijkheden om te investeren in woningen die geschikt kunnen worden gemaakt voor woningdelers. Wij hebben voor onze beleggers al een mooi portfolio van appartementen opgebouwd en kennen de lokale omstandigheden dus uitermate goed.  

 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam