Gemeente Rotterdam versoepelt de vergunningsplicht voor kamerverhuur

Gemeente Rotterdam versoepelt de vergunningsplicht voor kamerverhuur

Leer meer over de impact van de Huisvestingsverordening op de Rotterdamse woningmarkt. Ontdek hoe recente versoepelingen van de vergunningsplicht voor kamerverhuur van invloed kunnen zijn op uw verhuuractiviteiten.
01/05/2024

Wat heeft u al kunnen merken van de Verordening toegang woningmarkt en samenstelling woningvoorraad?

De Verordening toegang woningmarkt en samenstelling woningvoorraad, vaak afgekort als Huisvestingsverordening, is een instrument dat gemeenten in Nederland kunnen gebruiken om de toegang tot de woningmarkt te reguleren en de samenstelling van de woningvoorraad te sturen. Deze verordeningen worden vastgesteld door de gemeenteraad en kunnen per gemeente verschillen in inhoud en strekking, afhankelijk van de lokale behoeften en omstandigheden. Het doel van deze verordeningen is om een evenwicht te vinden tussen de belangen van verschillende groepen op de woningmarkt, zoals huurders, verhuurders en de lokale gemeenschap als geheel.

Wellicht heeft u als verhuurder al te maken gehad met deze Huisvestingsverordening, in de vorm van de vergunningsplicht die in de Gemeente Rotterdam geldt vanaf 3 bewoners of meer. Deze vergunningsplicht is ongeveer 2 jaar geleden in werking getreden in onze gemeente en heeft destijds voor enige ophef gezorgd. Goed nieuws! Deze vergunningsplicht is namelijk weer versoepeld. Voor Riva en onze verhuurders werd al 2 jaar geleden vrij snel duidelijk dat deze vergunningsplicht voor 3 personen helemaal niet wenselijk is, zeker gezien de huidige schaarste op de woningmarkt. Ook de overheid kwam relatief snel tot dit inzicht en komt daarom terug op hun besluit. Toch heeft het, zoals wij inmiddels wel gewend zijn in Nederland, nog 2 jaar geduurd voordat dit onderdeel mee kon worden genomen in het coalitieakkoord van afgelopen week. Dit houdt in dat er vanaf heden weer verhuurd mag worden aan maximaal 3 personen, zonder het aanvragen van een vergunning. Let er wel op dat er sprake is van uitzonderingen. Hierover leest u verder in deze blog meer.

Toepassing in de gemeente Rotterdam

Zoals u zelf waarschijnlijk kunt concluderen, is de Verordening toegang woningmarkt en samenstelling woningvoorraad een vrij breed en landelijk concept. De overheid geeft iedere gemeente dan ook de vrijheid en verantwoordelijkheid om deze zelf in te vullen. Aangezien Riva en haar verhuurders vooral te maken hebben met de Gemeente Rotterdam, lichten wij graag toe hoe onze gemeente deze verordening aangeeft in te willen vullen en wat dit voor u kan betekenen.

Vanaf 1 juli wordt het in Rotterdam aanzienlijk eenvoudiger om een woning te delen. Dit is vooral goed nieuws voor studenten en starters, die vaak op zoek zijn naar betaalbare woonruimte. Een belangrijke stap, gezien de toenemende vraag naar betaalbare woonruimte voor jongeren en starters. Het Rotterdamse coalitieakkoord houdt namelijk in dat er pas vanaf vier bewoners een vergunning nodig is.

Het is belangrijk op te merken dat, ondanks deze versoepeling, de oude regeling van kracht blijft in bepaalde wijken, waaronder Bergpolder en Kralingen. Deze beslissing is genomen om mogelijke overlast te voorkomen en de leefbaarheid in deze buurten te waarborgen. Het ingediende amendement door raadsleden Erik Verweij (VVD) en Astrid Kockelkoren (GroenLinks) is een poging om een balans te vinden tussen het bieden van voldoende woonruimte en het behouden van leefbaarheid in de wijken. Op termijn zal er een evaluatie plaatsvinden om de effecten van deze nieuwe regelgeving in verschillende wijken te beoordelen.

Hoewel deze aanpassingen veel voordelen met zich meebrengen, is het belangrijk om te erkennen dat er nog steeds uitdagingen zijn. Zoals Verweij aangeeft, kunnen sommige beslissingen van de overheid onbedoelde gevolgen hebben voor het aanbod van huurwoningen in Rotterdam. De gemeente zal moeten voldoen aan de eisen die de overheid stelt op het gebied van wet- en regelgeving rondom woningverhuur.

Wat betekent dit voor u?

De recente wijzigingen in het Rotterdamse beleid met betrekking tot woningdeling kunnen verschillende implicaties hebben voor u als verhuurder. Met de versoepeling van de regels rondom woningdeling wordt het nu eenvoudiger voor huurders om een woning te delen, met name voor studenten en starters die op zoek zijn naar betaalbare woonruimte.

Dit kan voor u als verhuurder een aantal kansen bieden. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een grotere vraag naar woningen, waardoor u mogelijk een hogere bezettingsgraad en huuropbrengsten kunt realiseren. Daarbij komt dat deze doelgroep, namelijk studenten, veelal voor bepaalde tijd willen huren. Dit is een gevolg van de tijdelijke aard van de levenssituatie van studenten. Denk hierbij aan studeren in een andere stad en het samenwonen met andere studenten om kosten te dekken tijdens een studie. Het verhuren aan studenten is en blijft om die reden aantrekkelijk, gezien de afschaffing van tijdelijke huurcontracten. Bovendien kan het delen van woningen het voor huurders financieel haalbaarder maken, waardoor uw huurinkomsten stabiel kunnen blijven of zelfs kunnen toenemen.

Aan de andere kant is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke uitdagingen. De toename van het aantal bewoners in een woning kan leiden tot een grotere belasting van de faciliteiten en gemeenschappelijke ruimtes, wat extra onderhoudskosten met zich mee kan brengen. Het is daarom raadzaam om goed op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en om de nodige maatregelen te treffen om eventuele uitdagingen het hoofd te bieden. Zorg ervoor dat u duidelijke huurovereenkomsten opstelt waarin de regels met betrekking tot woningdeling worden vastgelegd en communiceer duidelijk met uw huurders over wat wel en niet is toegestaan.

Al met al bieden de nieuwe regels rondom woningdeling zowel kansen als uitdagingen voor verhuurders in Rotterdam. Door proactief te handelen en goed voorbereid te zijn, kunt u als verhuurder optimaal profiteren van deze veranderingen.

Kaemerverhuur

Biedt kamerverhuur de oplossing?

Als reactie op veranderende wet- en regelgeving overwegen veel vastgoedinvesteerders het uitponden van zelfstandige huurwoningen vanwege het afnemende rendement. Desondanks biedt bepaalde nieuwe regelgeving ook nieuwe mogelijkheden. De Wet betaalbare huur biedt een alternatieve mogelijkheid om rendement te behalen door te kijken naar kamerverhuur. Zoals eerder in deze blog benoemd, is kamerverhuur zonder vergunning in de Gemeente Rotterdam toegestaan tot een beperkt aantal kamers/bewoners, waardoor dit een interessante optie kan zijn voor verhuurders.

Belangrijk is de recente wijziging in het Woningwaarderingsstelsel (WWS) voor onzelfstandige woonruimte als gevolg van de Wet betaalbare huur. Dit nieuwe stelsel wijst op een andere manier punten toe aan een woning en is dus het overwegen waard in het geval uw woning binnen het gebruikelijke Woningwaarderingsstelsel niet boven de liberalisatiegrens uitkomt. Aangezien dit nieuws vers van de pers is, verwijzen wij u graag door naar dit artikel. Berekeningen zullen moeten laten blijken of deze andere manier van verhuren meer rendement oplevert voor uw persoonlijke situatie.

Als laatste punt willen wij benadrukken dat er enige tegenstrijdigheid is in het beleid van de gemeente en de Wet betaalbare huur. In deze blog heeft u kunnen lezen dat de gemeente woningdelen bij zelfstandige woonruimte makkelijker wil maken. Dit zou het delen van woningen aantrekkelijker maken voor huurders. Echter, wil de Wet betaalbare huur in het geval van woningdelen de woning toetsen als behorend bij het puntenstelsel voor kamerverhuur. Voor verhuurders kan dit minder interessant zijn, aangezien dit kan resulteren in een lagere huurprijs en dus lager rendement. Dit dilemma zorgt voor verwarring voor zowel Riva, huurders en verhuurders. Daarom zullen we ons de komende periode verdiepen in deze kwestie, aangezien ook voor ons op dit moment nog niet alles helder is.

Contact

Heeft u nog vragen over de Verordening toegang woningmarkt en samenstelling woningvoorraad van invloed is op uw vastgoed, of is er iets anders waar wij u mee kunnen helpen?

Neem contact met ons op door te mailen naar info@rivarentals.com.

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam