Vrije sector huren en verhuren in Rotterdam

Het verschil tussen vrije sector en sociale huurwoningen

Wat is het verschil tussen vrije sector en sociale huurwoningen?

Bij Riva verhuren wij alleen woningen in de vrije sector. Graag leggen wij in deze blog het verschil uit tussen een sociale-huurwoning en een huurwoning in de vrije sector. Ook leest u over de risico's als verhuurder. Wilt u weten hoe hoog de maximale huur is die u voor uw woning kan vragen? Lees dan verder.
08/09/2017

Vrije sector vs sociale huur

Wij krijgen veel vragen over het verschil tussen vrije sector woningen en sociale huurwoningen.  Bij een sociale-huurwoning gelden maximale huurprijzen en een maximale huurverhoging. Als huurder van een sociale-huurwoning kunt u ook huurtoeslag krijgen. In de vrije sector gelden deze regels niet. Het puntensysteem bepaalt in dit geval.  Onderstaande leest u het verschil zoals de Rijksoverheid dit heeft bepaald. 


Regels sociale huurwoning

Om huurwoningen betaalbaar te houden voor mensen met een lager inkomen, gelden er regels voor de huurprijs van sociale-huurwoningen:

  • maximum huurprijs voor de woning: het puntensysteem van uw woning bepaalt dit;
  • maximum jaarlijkse huurverhoging: de huur van een zelfstandige huurwoning mag 2,1% tot 4,6% omhoog;
  • een niet te hoog inkomen om in aanmerking te komen voor een sociale-huurwoning van een woningcorporatie;
  • huurtoeslag: een tegemoetkoming van de Rijksoverheid in uw kosten voor huur. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van de huurprijs, het inkomen, de leeftijd en de woonsituatie;
  • de huurder en de verhuurder kunnen de Huurcommissie inschakelen bij onenigheid tussen hen.


Regels woning vrije sector (woningen met een geliberaliseerd huurcontract)

  • geen maximale huurprijs voor de woning;
  • geen maximale jaarlijkse huurverhoging: behalve als dat in het huurcontract staat;
  • het puntensysteem geldt niet;
  • huurder komt niet in aanmerking voor huurtoeslag;
  • bij onenigheid moet de huurder naar de rechtbank en niet naar de Huurcommissie.

Ging het huurcontract de afgelopen 6 maanden in? Dan kunnen wij bij Riva Rentals of de Huurcommissie nagaan of de huurprijs van uw geliberaliseerde woning terecht is.

De verhuurder kan niet zomaar de huur opzeggen. De huurbescherming bij huurbeëindiging is wel hetzelfde als bij sociale huurwoningen. 


1e maand huur bepaalt type huurwoning

De 1e maand huur (kale huurprijs) die is betaald toen de huurder huidige in de woning ging wonen, bepaalt of het een sociale-huurwoning betreft of niet. Dit is de aanvangshuurprijs. Was die hoger dan de huurliberalisatiegrens van toen? Dan is het huurcontract geliberaliseerd (vrije-sectorwoning).


Zelfde woning, andere huurprijs

Wanneer het huurcontract is getekend, gaat de huurder akkoord met de huurprijs die de verhuurder op dat moment vraagt. Dit betekent soms dat de buren die al langer in eenzelfde soort huis wonen, (veel) minder huur betalen. 

De huur die voor een sociale-huurwoning wordt betaald, hangt ook af van het inkomen. Als er meer wordt verdiend, betaalt de huurder vaak ook meer huurverhoging. De overheid wil zo scheefwonen tegengaan.


Huur boven liberalisatiegrens toch huurwoning

Woningcorporaties mogen de huur van uw sociale-huurwoning verhogen tot boven de liberalisatiegrens. Is het huis van hoge kwaliteit met voldoende woningwaarderingspunten? Dan kan de huur uitkomen boven de liberalisatiegrens. Maar omdat het huurcontract niet verandert, gelden voor nog steeds de regels van een sociale-huurwoning. Verhuist de huurder en komt er een nieuwe huurder in uw woning? En is de huur nog steeds boven de liberalisatiegrens? Dan wordt hetzelfde huis voor de nieuwe huurder een vrije-sectorwoning. 


Twijfelt u als verhuurder of uw woning in de vrije sector valt?

Mocht u een appartement in Rotterdam willen verhuren, maar twijfelt u of deze in de vrije sector valt? Dan kunt u zelf eenvoudig zelf een puntentelling uitvoeren via deze site. Mocht u toch een professionele partij inschakelen die deze puntentelling namens u uitvoert dan kunnen wij u een partij aandragen. Uiteraard zijn hier wel kosten aan verbonden.


Niet genoeg punten?

Geen zorgen, bij de meeste woningen kunt u met een aantal ingrepen de woning de vrije sector in helpen, zodat u zorgeloos uw woning voor de marktprijs kunt verhuren. Wij hebben als vastgoedspecialist meerdere verbouwingen begeleid en weten als geen ander hoe we met een aantal ingrepen de woning mogelijk toch in de vrije sector kunnen krijgen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

 

Onze beloningen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam