Risico's woning verhuren via Airbnb in Rotterdam

Mensen die hun woning in Rotterdam verhuren via Airbnb hebben redenen om alert te zijn

Het is niet de eerste veroordeling in een rij rechtszaken tegen mensen die hun huurwoning zonder toestemming op de populaire online verhuursite Airbnb zetten. Structurele verhuur via Airbnb is niet toegestaan in Nederland. De rechtbank in Amsterdam gaf de gemeente gelijk in de juridische procedure tegen een inwoner van de hoofdstad. Die verhuurde zijn woning met grote regelmaat door aan toeristen. Hij moet nu een boete betalen van 23 duizend euro. In Amsterdam is de gemeente met Airbnb overeengekomen dat er maximaal 60 dagen verhuurd mag worden. Is dit langer? Dan verwijderd Airbnb de woning gewoon van de website. 

Regels

De regels rond Airbnb zijn veel scherper dan op het eerste gezicht lijkt. Een woning van een woningbouwcorporatie mag in principe nooit worden verhuurd omdat commercieel gebruik in strijd is met het standaard huurcontract. Verhuur via Airbnb valt onder onderverhuur en dat mag zonder toestemming niet. 

verhuren airbnb rotterdam

Toestemming nodig om woning te verhuren

Voor een sociale huurwoning is verhuur zelfs strikt verboden. Bij een particuliere huurwoning ligt het iets makkelijker, maar hier mag alleen maar aangeboden worden bij Airbnb als de huurbaas nadrukkelijk en aantoonbaar toestemming heeft gegeven. Als er toestemming is mag een huurwoning bovendien maar zestig dagen per jaar voor maximaal vier personen in de verhuur. De woning moet bovendien brandveilig zijn en er moet verplicht toeristenbelasting en inkomstenbelasting worden betaald. 

Ook bij een koopwoning met een hypotheek zit je niet meteen veilig. De bank ziet verhuur aan derden namelijk als illegale onderhuur. Een uitzondering kan worden gemaakt voor kortstondige verhuur in bijvoorbeeld een vakantieperiode. Wie lid is van een Vereniging van Eigenaren moet toestemming vragen van de andere leden.

De gevolgen van overtreding van de regels zijn groot. De rechter heeft al meerdere personen in Nederland onverbiddelijk uit hun woning laten zetten. De 'burgerverhuurders' draaien bovendien op voor de kosten van de hele procedure en dat kan aardig oplopen. Zo werd een bewoner van de Rivierenbuurt in Amsterdam in mei van dit jaar veroordeeld tot een boete van 7500 euro, maar moest hij ook dik 10.000 euro aftikken aan detective-kosten, plus de kosten van de rechtszaak. De man werd daarnaast uit zijn woning gezet en woont nu gedwongen anti-kraak.

Kliklijn

De gemeente Amsterdam, met een aanbod van ruim 8000 particuliere woningen veruit de grootste in Nederland, doet inmiddels pogingen de wildgroei aan te pakken. Deze zomer werd een inspectieteam op sterkte gebracht. Ook is er een kliklijn voor buurtbewoners. Amsterdam komt vooral in actie bij geluidsoverlast en meldingen van dronken huurders. 

Airbnb waarschuwt op de eigen site voor eventuele juridische problemen en adviseert deelnemers om zelf verantwoordelijkheid te nemen en goed te kijken naar de lokale regels. 

Ondanks de juridische valkuilen is Airbnb niet meer weg te denken in het verhuurlandschap. Zo verwacht de gemeente Amsterdam dit jaar 5,5 miljoen euro over te houden aan toeristenbelasting. Dit komt omgerekend neer op een omzet van 110 miljoen euro en dat is naar schatting tien procent van het totaal aan overnachtingen in de hoofdstad.

Airbnb verhuur in Rotterdam

Het verhuren van een woning via Airbnb wordt ook in Rotterdam steeds populairder. Dit jaar staan, in vergelijking met vorig jaar, driekwart meer Rotterdamse woningen online. Zo blijkt uit cijfers van de bemiddelingssite. Er zijn momenteel 1355 woningen beschikbaar. De gemiddelde huurprijs is 70 euro per nacht. De huurders komen voornamelijk uit Duitsland, Groot-Britannië, de Verenigde Staten en Nederland. De burgemeester heeft nog geen afspraak met Airbnb zoals in Amsterdam m.b.t. de maximale 60 dagen, maar dit zit er wel aan te komen. 

Oneerlijke concurrentie

Stichting Rotterdamse Hotel Combinatie is niet blij met, naar eigen zeggen, de oneerlijke concurrentie. Waar zij aan allerlei regels moeten voldoen, gaat dit niet op voor de particuliere verhuurders. Er is geen wet- en regelgeving rondom de verhuur via Airbnb. Nog steeds is er grote onduidelijkheid over belastingen en aansprakelijkheid bij schade. Momenteel is de gemeente in gesprek met Airbnb om op dezelfde wijze logiesbelasting te innen als in Amsterdam gebeurt.

Mondiaal

Airbnb is een mondiaal fenomeen en is naar eigen zeggen actief in meer dan 34.000 steden. Volgens de organisatie hebben wereldwijd al 60 miljoen mensen een woning gehuurd via de online verhuurservice.

Woning verhuren via verhuurmakelaar 

U kunt als alternatief uw woning uiteraard ook verhuren via een professionele verhuurmakelaar. Zij kennen het huurrecht en kunnen u adviseren als u voor korte of lange periode wilt verhuren aan Expats. Zoals u merkt zijn er veel zaken waar u rekening mee moet houden bij het tijdelijk verhuren van uw woning.

 

Onze beloningen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Hoe gaan wij te werk