Tuinonderhoud woning voor huurder of verhuurder?

Voor wie zijn de kosten van tuinonderhoud?

Huurder is officieel verantwoordelijk voor het onderhoud, echter in de praktijk schakelt de eigenaar of beheerder vaak een hovenier in voor een periodieke beurt
20/12/2016

Volgens de wet

Welke onderhoudskosten zijn voor de huurder en welke voor de verhuurder? Riva geeft als verhuurmakelaar in Rotterdam raad. 
Een veelgestelde vraag en inzake het tuinonderhoud zegt artikel 8 van de algemene bepalingen het volgende:

Tuin, erf, erfafscheiding en opstallen

8.1 Indien tot het gehuurde een tuin of een erf behoort, is huurder verplicht de tuin aan te leggen, te gebruiken, te onderhouden en te handhaven als siertuin en het erf en de tuin niet te bezigen voor de opslag van zaken, van welke aard dan ook, of voor het stallen van een of meer auto's, caravans, boten e.d. Bomen en struiken, ook de bomen en struiken die bij aanvang van de huur aanwezig zijn, dienen door huurder te worden onderhouden en tijdig te worden gesnoeid. Als bomen of struiken in de tuin overlast veroorzaken moeten deze op kosten van huurder worden verwijderd. Indien een kapvergunning nodig is, dient huurder deze met medeweten van verhuurder voor zijn rekening aan te vragen. Schade veroorzaakt door bomen, struiken of andere beplanting is voor rekening van huurder.

8.2 Het is huurder niet toegestaan zonder toestemming van verhuurder erfafscheidingen, schuren, getimmerten en andere opstallen te plaatsen, te wijzigen of te verwijderen.

Volgens de wet is het tuinonderhoud van een woning dus voor de huurder, echter komt het in de praktijk geregeld voor dat druk bezette expats in overleg het grote tuinonderhoud laten verzorgen door de verhuurder of een professional.

Tuinonderhoud via verhuurmakelaar?

Als verhuurmakelaar en beheerder werken wij met professionele hoveniers. Zij verzorgen al jaren voor ons het onderhoud van de tuinen. Neem contact met ons op om een offerte op te vragen.

Onze beloningen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Meer vragen?