Nu energielabel aanvragen scheelt woningverhuurders geld

Riva adviseert huiseigenaren over keurmerk

Bij de verkoop of verhuur van een woning moet de eigenaar een energielabel laten registreren. Riva attendeert de aangesloten klanten op de nieuwe manier van aanvragen die straks meer geld gaat kosten.

Huiseigenaren opgelet

Riva vertegenwoordigt eigenlijk alleen maar woningeigenaren die huizen in de vrije sector verhuren. De woningen in ons bestand zijn over het algemeen 'meer' waard. De waarde wordt uitgedrukt in de puntentelling en wordt vooral bepaald door de WOZ-waarde en het energielabel. 

Het energielabel voor woningen geeft inzicht in de energiezuinigheid van een woning. Het energielabel is een aantal jaar geleden ingevoerd volgens een Europese richtlijn: de Energy Performance of Buildings Directive. Doel van het energielabel is om eigenaren van woningen of gebouwen bewust te maken van de hoeveelheid energie die ze verbruiken. De overheid hoopt dat huiseigenaren vervolgens energiebesparende maatregelen nemen. Op het definitieve energielabel staat welke energiebesparende maatregelen de huiseigenaar kan nemen. Ook staan in dat overzicht de kosten, baten en rendementen van de maatregelen.

Stappenplan

Op dit moment is de aanvraag van het energielabel te regelen via deze link van de rijksoverheid. Via 5 uitgebreide stappen kan het label worden aangevraagd. Er wordt gevraagd naar het glas in de woning, de verschillende vormen van isolatie, het soort verwarming, het ventilatiesysteem, zonnepanelen en/of zonneboiler en uitzonderlijke maatregelen zoals drievoudig glas!  

Er kunnen bewijsdocumenten worden toegevoegd evenals foto's van de situatie. Zodra alles is ingevuld kan een erkend deskundige worden geselecteerd. Deze erkend specialist beoordeelt de gegevens. Na goedkeuring wordt het energielabel automatisch geregistreerd. Daarvoor moet de erkend deskundige worden betaald. U dient via iDEAL of middels een factuur één tot enkele tientjes over te maken.

Veranderingen

Vanaf 1 januari 2021 zal de aanvraag echter veranderen. We adviseren de bij ons aangesloten woningeigenaren (verhuur en beheer) dan ook voor die datum het energielabel aan te vragen om veel geld te besparen. Nu kan zo'n keurmerk nog online worden aangevraagd voor de al genoemde prijs van één tot enkele tientjes. Na 1 januari komt na de aanvraag een controleur ter plekke langs om de situatie te bekijken. Zo'n inspectie kan oplopen tot bijna 200 euro!


Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Wij verhuren voor u