Rotterdam breidt uit naar Zuid

Riva ook actief op Linker Maasoever

Riva toont in enkele blogs de toekomst van Rotterdam. Waar komen er nieuwe woningen op Zuid die mogelijk door ons verhuurd kunnen gaan worden.
09/03/2020

Nieuw deel van het centrum

Riva geeft een overzicht van nieuwe woningen die wellicht verhuurd kunnen gaan worden in de toekomst. De Erasmusbrug verbindt al bijna 25 jaar het oorspronkelijke hart al met de Kop van Zuid en vormt zo al een nieuwe kern. De Rijnhaven en aansluitend ook Katendrecht met de historische kades, industriële monumenten en vergezichten moeten daar aan toegevoegd worden. In het masterplan is hoogbouw bedacht dat grenst aan een drijvend stadspark en een stadsstrand. Riva merkt nu al een toenemende interesse in zuid. Bij zowel investeerders en beleggers op zoek naar woningen om te kopen en vervolgens te verhuren en huurders die inzien dat dit gebied in opkomst is. Deze ambitieuze plannen zullen dit vaak achtergebleven gebied wezenlijk onderdeel maken van de stad. 

Om Zuid meer te laten groeien is het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) opgezet. Het Rijk, de gemeente Rotterdam, corporaties, zorginstellingen, schoolbesturen, bedrijfsleven, politie en Openbaar Ministerie werken samen aan een gezonde toekomst voor Rotterdam Zuid. Samen willen deze partners ervoor zorgen dat opleidingsniveau, arbeidsparticipatie en woonkwaliteit in 20 jaar stijgen met miljardeninvesteringen naar het gemiddelde van de vier grote steden in Nederland.

De ambitie voor het wonen in dit deel bestaat uit een: ''Gevarieerder woningvoorraad krijgen zodat bewoners die klimmen op de
maatschappelijke ladder behouden blijven. Nu verlaten deze mensen Zuid vaak omdat ze er niet de woning naar hun wensen kunnen vinden. Die meer gevarieerde woningvoorraad moet ontstaan door de komende vier jaren veel vaker woningen samen te voegen, maar ook door renovatie, klushuizen, uitbouwen, sloop/nieuwbouw en wonen in scholen/winkels.'' 

Daarom in deze nieuwe blog een vooruitzicht naar alle opmerkelijke plannen voor zuid, in navolging van het overzicht van alle plannen in het maritieme district

Rijnhaven

''Rijnhaven wordt een nieuw onderdeel van de skyline van Rotterdam met hoogbouw die ligt aan bijzonder groen in een grotendeels drijvend park. Het karakter van de haven blijft behouden door de kades en het uitzicht over het water,'' zegt wethouder Bas Kurvers (Wonen en Bouwen). Rijnhaven ligt in het hart van Rotterdam, aan de stadsas van Hofplein tot Zuidplein, en wordt omringd door de Kop van Zuid en Katendrecht. Door de nieuwe ontwikkelingen uit het Masterplan ontstaat een stadscentrum op twee oevers. Zo worden Noord en Zuid sterker met elkaar verbonden.

''De Rijnhaven draagt bij aan de grote opgave om de stad te verdichten. We gaan tussen de Postumalaan en het water van de Rijnhaven zo’n 2000 tot 2500 woningen bouwen voor iedere Rotterdammer: voor starters, voor gezinnen en voor senioren,'' zegt Kurvers. Dat zijn sociale huurwoningen en koop- en huurwoningen in het midden en hogere segment.

De eerste verandering in de Rijnhaven is dit najaar te zien. Dan opent het mondiale Global Center on Adaptation (GCA) van de Verenigde Naties. Dit drijvende gebouw dat wordt opgetrokken uit hout krijgt een restaurant met buitenterras en een drijvend zwembad. Het GCA komt aan een steigerdek te liggen bij LantarenVenster. Het is de eerste fase van het Masterplan.

Voor een periode van 5 tot 10 jaar komt in de Rijnhaven vanaf najaar 2020 het mondiale Global Commission on Adaptation (GCA) in een drijvend kantoor naar ontwerp van Powerhouse Company.

Voor een periode van 5 tot 10 jaar komt in de Rijnhaven vanaf najaar 2020 het mondiale Global Commission on Adaptation (GCA) in een drijvend kantoor naar ontwerp van Powerhouse Company.


In het Masterplan liggen de belangrijkste uitgangspunten voor de ontwikkeling van de Rijnhaven vast. In de volgende fase gaat de gemeente de plannen verder uitwerken: onder meer een gedetailleerd stedenbouwkundig plan en milieuonderzoeken ter voorbereiding op de bestemmingsplanprocedure. Later dit jaar wordt er een raadsbesluit genomen over de grondexploitatie. Afhankelijk van het verloop van de procedures kan de bouw ongeveer vanaf medio 2024 starten.

Bayhouse

Een project dat al daadwerkelijk bij de Rijnhaven wordt gebouwd is Bayhouse. Bay House is een ontwikkeling van Frame Vastgoed en wordt een luxe appartementencomplex van circa 88 koopappartementen en 22 huurappartementen. Ruim driekwart van de appartementen is reeds verkocht. Maar het duurste appartement nog niet. The Box van drie verdiepingen hoog met uitzicht op de Rijnhaven, 1000 vierkante meter vloeroppervlak, een eigen lift en een plafond van wel 12 meter hoog moet het allergrootste en – naar verwachting – het allerduurste appartement van Rotterdam. Het gaat tussen 15 en 20 miljoen euro kosten. 

Het MGallery Hotel Collection zal zich ook in het pand bevinden. Dit hotel zal bestaan uit ruim 200 kamers, een restaurant, rooftopbar, terras, wellness center en evenementenruimte.
 
Deze nieuwbouwontwikkelingen in het hoge segment zorgen voor een opmerkelijke mix en diversiteit in het Rotterdam Rijnhaven District. Wethouder Bas Kurvers zei hier het volgende over: ''Diversiteit hoort bij Rotterdam. Die creëren we juist ook met deze woningen, dus dat is echt heel goed nieuws.''

Volgens Frame gaat het Bayhouse een onderdeel worden van een heus ‘design avenue’. Een aantrekkelijke, creatieve wijk met een winkelgebied dat volledig is toegespitst op internationale fashion, design, kunst en architectuur. Het monumentale koffiepakhuis Santos wordt in ere hersteld en krijgt een winkelbestemming; het Duitse designwarenhuis Stilwerk zal zich hierin vestigen. De verwachte opening van de inspirerende winkel is in 2021.

Bay House wordt een luxe appartementencomplex van circa 88 koopappartementen en 22 huurappartementen.

Bay House wordt een luxe appartementencomplex van circa 88 koopappartementen en 22 huurappartementen.

Fabrieksterrein Codrico

Projectontwikkelaar RED Company, architectenbureau Powerhouse Company en de gemeente hebben een ontwikkelvisie gepresenteerd voor het grote fabrieksterrein van Codrico op Katendrecht. In de monumentale fabriek, een nieuw te bouwen toren (220 meter) en andere gebouwen komt woonruimte voor vele honderden (nieuwe) Katendrechters. In totaal komen er 1.500 woningen bij. Verder zijn er plannen voor een Maritiem Centrum dat in de Rijnhaven ligt.


Verschillende architecten zijn betrokken. Het architectenbureau SHoP Architects (New York) tekent aan de toren van 220 meter, een ontwerp voor de herontwikkeling fabriek wordt gemaakt door Office Winhov en Crimson Architectural Historians, het ontwerp voor de openbare ruimte wordt gedaan door Delva Landscape Architecture & Urbanism en Powerhouse Company tekent het masterplan, kade-gebouw en veld-gebouw aan de zuidzijde. Architecte Francine Houben van Mecanoo heeft het ontwerp gemaakt voor het Maritiem Centrum.

De toekomst van het fabrieksterrein van Codrico op Katendrecht

De toekomst van het fabrieksterrein van Codrico op Katendrecht

Parkstad

Nabij de Rijnhaven wordt Parkstad ontwikkeld. Aan weerszijden van de Laan op Zuid, tussen de Kop van Zuid, de Afrikaanderwijk en de wijk Feijenoord ligt het gebied dat voorheen werd afgesloten door een spooremplacement en de overslagplaats voor de haven. Het wordt nu ontwikkeld tot een mooie stedelijke wijk met meer dan 1.000 woningen en allerlei voorzieningen.

Er zijn drie woonprojecten in ontwikkeling: Remisehof, Machinistenhof en Overmaas. Door hier een leefomgeving te creëren voor diverse doelgroepen behoort de locatie bij het toekomstige, steeds grotere, centrum van Rotterdam. Naast woningen komen er ook allerlei voorzieningen, zoals een zwembad en een sporthal in het Huis op Zuid

De Remisehof en Machinistenhof zijn inmiddels opgeleverd. De 20 huurappartementen in het door Spee Architecten ontworpen Machinistenhof zijn een ontwikkeling van Leyten. Het woonblok vormt de derde en laatste fase van het door Leyten ontwikkelde blok L dat  onderdeel is van de gebiedsontwikkeling. Eerder werden door Leyten in blok L al een brede school, supermarkt met aanvullende winkels en ruim honderd huur- en koopwoningen gerealiseerd. Tussen de Laan op Zuid en de Hilledijk is gestart met de bouw van project Overmaas.

Woningbouwproject de Machinistenhof van Leyten

Woningbouwproject de Machinistenhof van Leyten

 

Afrikaanderwijk

De gemeente Rotterdam heeft ontwikkelaar Heijmans Vastgoed, samne met ROFFAA, XML Architecture, Flux landscape architecture en Arcadis, aangewezen als winnaar voor het project Leeuwenkuil in de Afrikaanderwijk, vlakbij de Laan op Zuid. Heijmans zal naar verwachting eind volgend jaar of begin 2022 beginnen met de bouw van 226 woningen. Het project maakt onderdeel uit van de ontwikkeling Parkstad, dat de verbinding vormt tussen de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid. In de plannen is veel rekening gehouden met de buurt, betaalbaarheid en duurzaamheid. Er zullen 76 woningen beschikbaar komen als huurwoningen in het middensegment.

Leeuwenkuil door ROFFAA, XML Architecture, Flux landscape architecture en Arcadis.

Leeuwenkuil door ROFFAA, XML Architecture, Flux landscape architecture en Arcadis.

Feyenoord City

Naast Parkstad en Rijnhaven is Zuid ook het decor voor een andere ingrijpend grote ontwikkeling: Feyenoord City. Het ambitieuze Masterplan Feyenoord City bevat in totaal 592.000 vierkante meter gebouwd programma. Naast het nieuwe stadion komen er onder meer woningen (maximaal 3.700), winkels, horecagelegenheden en veel publieke buitenruimtes zoals parken en sportvelden. Binnen Feyenoord City gaan wonen, werken, educatie, sport en recreatie straks op natuurlijke wijze hand in hand, waardoor er een bijzonder aantrekkelijk, veelzijdig en levendig gebied ontstaat dat 365 dagen per jaar voor iedereen

ook het decor voor een andere ingrijpend grote ontwikkeling: Feyenoord City. Het ambitieuze Masterplan Feyenoord City bevat in totaal 592.000 vierkante meter gebouwd programma. Naast het nieuwe stadion komen er onder meer woningen (maximaal 3.700), winkels, horecagelegenheden en veel publieke buitenruimtes zoals parken en sportvelden. Binnen Feyenoord City gaan wonen, werken, educatie, sport en recreatie straks op natuurlijke wijze hand in hand, waardoor er een bijzonder aantrekkelijk, veelzijdig en levendig gebied ontstaat dat 365 dagen per jaar voor iedereen toegankelijk is. 

Feyenoord City voorziet in maximaal 3.700 woningen

                                   Feyenoord City voorziet in maximaal 3.700 woningen

Sportcampus

Op Feyenoords’ voormalig trainingscomplex Varkenoord komt binnen enkele jaren een parkachtige woonbuurt met wandel- en fietsroutes waarin sporten en bewegen centraal staan. De autoluwe buurt naast De Kuip biedt ruimte voor 866 woningen, twee middelbare scholen en een sportcomplex. Het stedenbouwkundig ontwerp voor dit deel van de Sportcampus van Stadionpark is door het college van B en W vastgesteld.

Een impressie van de nieuwe sportieve wijk op Varkenoord

Een impressie van de nieuwe sportieve wijk op Varkenoord

Zuiderhof

De Kuip is niet het enige icoon op zuid. Het Zuiderziekenhuis was jarenlang een bekende bestemming. Het hospitaal met Poortgebouw, het Carré en de twee Paviljoens werd in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw gerealiseerd. De statige bakstenen gebouwen krijgen nu een nieuw leven. Onder de naam Het ZuideR realiseren BOEI en Impact Vastgoed daar een gymnasium en woningen. 

In het Carré, het hoofdgebouw van het voormalige ziekenhuis, worden 80 unieke Loft-appartementen gerealiseerd. Naast het Carré van het voormalige Zuiderziekenhuis bevinden zich twee historische paviljoens. Hier worden in totaal circa 30 grondgebonden stadswoningen ontwikkeld, aan een parkje. 

Het ZuideR wordt het hart van de groen opgezette woonwijk Zuiderhof waar ruime eengezinswoningen worden gebouwd. 

Het Zuiderhof is een ontwikkeling van Impact Vastgoed

Het Zuiderhof is een ontwikkeling van Impact Vastgoed

 

Hart op Zuid

Rond Ahoy en Winkelcentrum Zuidplein staat ook veel te gebeuren. Daar ontstaat Hart van Zuid. Het gebied wordt aangepakt en er zullen betaalbare grondgebonden woningen worden gebouwd. De woningen met tuin zullen samen een kleine wijk vormen met veel groen, scholen en winkelvoorzieningen in de buurt. Ideaal voor jonge gezinnen.

Waterwoningen in Nassauhaven

Van een ongebruikt havenbekken naar een plek met waterwoningen en een natuurvriendelijke oever. De Nassauhaven, in deelgemeente Feijenoord, wordt de ligplaats voor 18 havenlofts. Deze drijvende woingen zijn ontworpen door het gespecialiseerde Rotterdamse Public Domain Architects en gebouwd door Bik Bouw. De woningen zijn prefab op de voormalige scheepswerf van Verolme in Rotterdam-IJsselmonde klaargemaakt om vervoerd te worden naar de plek van bestemming.

Het water gaat twee keer per dag zo’n 1,5 à 2 meter omhoog en omlaag. De Havenlofts bewegen mee met het getij. De woningen zijn duurzaam; ze hebben zonnepanelen en wekken warmte op via een biomassa-installatie. Ze hebben hun eigen waterzuivering, waardoor ze niet hoeven aangesloten te worden op het riool. Daarmee wordt het de eerste kleinschalige drijvende woonwijk van Rotterdam. Ontwikkelaar Team Havenloft wil op locatie het gebruik van deelfietsen en elektrische deelauto’s mogelijk maken.

 

Havenlofts naar ontwerp van Public Domain Architects

Havenlofts naar ontwerp van Public Domain Architects

Verder op zuid

De omvang van zuid is enorm. Dus ook op andere plekken zijn plannen. Zoals het Hefkwartier. Tussen twee stadsiconen – De Hef en De Brug (het hoofdkantoor van Unilever) – ligt nieuwbouwproject Hefkwartier. Dit intieme wijkje krijgt bijna 300 nieuwbouw huizen.

Iets verderop is de Piekstraat te vinden op Het eiland van Feijenoord. Hier is De Piekstraat bedacht op initiatief van New Industry en inmiddels heeft Heijmans het project op zich genomen. Het wordt een woontoren met 142 eigenzinnige loftwoningen. Omringd door water en industrie, met een verbluffend ander uitzicht op de skyline op Noord.

De Piekstraat

De Piekstraat

Noordereiland

Nogal een grensgeval. Het Noordereiland ligt in de Maas, precies tussen Noord en Zuid in. Maar aangezien de meest kenmerkende bebouwing het best vanaf de rechter Maasoever wordt ervaren plaatsen we nieuwe ontwikkelingen op het eiland in deze blog. Het meest markante gebouw op het eiland in het Hulstkampgebouw. Na ruim honderd jaar wordt de ruimte naast dit historische gebouw aan de Maaskade opgevuld met twee appartementengebouwen met in totaal 28 woningen. Het Hulstkamphof zal bestaan uit het Hulstkamphuis en Burgemeester Hoffmanhof. V8 Architects is vernatwoordelijk voor het ontwerp. 

Het karakter van het Noordereiland, dat als beschermd stadsgezicht een bijzonder beeld oplevert vanaf de overzijde van de Maas, wordt door de nieuwe invulling versterkt. Het ontwerp grijpt terug op neoklassieke raampartijen, maar geeft door zijn detaillering en gevelplastiek een eigentijds karakter. Het kenmerkende gevelontwerp is een subtiele reactie op de omringende panden met hun expressieve mix aan architectuurstijlen. 

De ontwikkeling is ingezet door Hulstkamp Properties BV en wordt uitgevoerd door BIK bouw.

Het Hulstkamphof naar ontwerp van V8 Architects

Het Hulstkamphof naar ontwerp van V8 Architects

 

Waar er voorheen dus vooral van Zuid naar Noord werd gekeken. Kan dat snel ook andersom gebeuren met alle projecten die op de linker Maasoever worden ontwikkeld.

 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Investeer ook op zuid