Waar wonen Rotterdammers over tien jaar?

Riva blijft het woningaanbod ter verhuur uitbreiden

In 2019 werd in Rotterdam voor 1206 nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven. Dit meldt het CBS. Riva houdt als verhuurmakelaar in Rotterdam zulke cijfers natuurlijk nauwlettend in de gaten en kijkt alvast vooruit. We duiken als eerste het Maritieme District in.
03/03/2020

Verleende vergunningen

Riva geeft een overzicht van nieuwe woningen die wellicht verhuurd kunnen gaan worden in de toekomst. De gemeente Rotterdam verleende het afgelopen jaar vergunningen voor 408 huurwoningen en 852 koopwoningen blijkt uit nieuwe cijfers over de bouw van het CBS. Hoewel Rotterdam door de aanhoudende bevolkingsgroei eigenlijk nog wel meer nieuwe woningen nodig heeft is Riva content met de nieuwe bouwactiviteiten. Riva verhuurt en beheert elk jaar weer meer woningen aan vooral expats en internationale studenten. Hoe meer woonruimte hoe meer keuze wij onze clientèle kunnen bieden en hoe meer de bij ons aangesloten woningeigenaren kunnen profiteren van die aanhoudende vraag en rendement. 

Eigenaren van nieuwe woningen kiezen er soms voor om deze te verhuren. Eigenaren die hun huis willen verhuren vinden een complete service bij Riva. Met ons verhuurmanagement hebben zij de voordelen van verhuurbemiddeling en woningbeheer samen. Vooral expats en internationale studenten vinden via onze site uw woning. Zij kunnen vervolgens hun interesse bij ons kenbaar maken en een bezichtiging inplannen. Als zij de woning willen betrekken doen wij eerst een screening. Als de huur plaats kan vinden incasseren wij de huur en betalen de huurpenningen. Verder maken wij gebruik van juridisch opgestelde huurovereenkomsten in de Nederlandse en Engelse taal voor bepaalde of onbepaalde tijd. Het verhuren van woningen via Riva Rentals gaat altijd volgens de regels en wetgeving.

Daarnaast heeft de woningeigenaar een opzegging altijd in eigen hand. Ook profiteren eigenaren van de fiscale voordelen uit box 3, omdat u het actieve vermogensbeheer uit handen geeft.

Ook komt het juist wel eens voor dat eigenaren soms juist zelf even huren ter overbrugging. De nieuwbouwwoning is nog niet opgeleverd of de verbouwing is nog in volle gang maar het vorige appartement is wel al verkocht. In al deze gevallen kan Riva uitkomst bieden.

Indicator voor nabije toekomst

Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor wat er in de nabije toekomst aan woningen gebouwd zal worden. De gemiddelde doorlooptijd vanaf een vergunningverlening is circa twee jaar. Vergunningen voor woningtransformaties (het omzetten van niet-woningen, zoals kantoren, in woningen) zijn niet in de cijfers over het aantal vergunde nieuwbouwwoningen opgenomen. Eerder meldde het CBS al dat er in 2019 bijna 71 duizend nieuwbouwwoningen aan de totale voorraad in Nederland zijn toegevoegd. In Rotterdam ging het om 2001 woningen.

Dus hoewel er in 2019 maar weinig vergunningen zijn afgegeven (in heel Nederland werd voor 57 duizend nieuw te bouwen woningen een vergunning afgegeven. In Utrecht werd in 2019 met 3 342 de meeste nieuwbouwwoningen vergund. Ook Utrecht en Den Haag zegden meer vergunningen toe) staan er wel heel veel projecten op de planning. 

We geven de komende periode een overzicht. In meerdere blogs worden nieuwe plannen per deelgebied voorgesteld. In deze eerste blog duiken we in het zeer opkomende Maritiem District, het benaming van het gebied rond de Wijnhaven. Door de constante nieuwe ontwikkeling zal dit niet volledig zijn. In ieder geval blijkt wel heel veel ambitie te zijn en dat is wel nodig. Naar schatting moeten er de komende twintig jaar zo'n 50.000 woningen bij om de inwonersgroei te kunnen huisvesten. In ieder geval. De nu al indrukwekkende skyline van Rotterdam wordt nog imposanter en biedt ons straks nog meer woningen om te verhuren.

Riva, CasaNova en The One in Maritiem District

De ontwikkeling die ons het meest opvalt is natuurlijk Riva. Ontwikkelaar Stebru wil aan de Scheepmakershaven appartementen in een elegante toren bouwen. Het ontwerp is van MoederscheimMoonen Architects en neemt maximaal behoud van de bestaande gebouwen in het Maritiem District als vertrekpunt voor de verdere uitbreiding.

Architect Erik Moederscheim: “Ons ontwerp gaat niet zozeer over hoogste toren van de Wijnhaven maar meer om elegantie en klasse die het, tezamen met maximale transparantie en vloeiend vormgegeven buitenruimtes, tot een zeer bijzondere plek gaan maken om te wonen. Tussen de bestaande gebouwen en de nieuwbouw zit bovendien een bijzondere laag waar we een gemeenschappelijke ruimte ontworpen hebben in de vorm van een huiskamer en een daktuin. Dit wordt dé ontmoetingsplek van het gebouw.”

Riva wordt op zaterdag 21 en zondag 22 maart uitgebreid gepresenteerd tijdens de Woonbeurs Rotterdam in het WTC Rotterdam. Riva was vorig jaar ook al aanwezig op de Woonbeurs, al had het project nog geen echte naam. De architecten van MoederscheimMoonen Architects vroegen toen aan bezoekers om mee te denken over de ligging en de indeling van de appartementen. Die ideeën zijn in het ontwerp verwerkt. Riva krijgt appartementen met woonoppervlaktes van circa 50 tot zo'n 180 vierkante meter. Naar verwachting worden de prijzen van de appartementen komend najaar bekend. Begin 2021 gaat het project in verkoop, zo is nu de planning. De bouw zou dan later in 2021 kunnen beginnen.

Riva aan de Scheepmakershaven naar ontwerp van MoederscheimMoonen Architects

Riva aan de Scheepmakershaven naar ontwerp van MoederscheimMoonen Architects

 

Dit sprankelende deel van de stad leek lang weggestopt maar is nu volop in ontwikkeling. Er zijn al opvallende gebouwen als de Red Apple, 100Hoog en The Muse. En daar komt nog heel veel bij. Naast de al genoemde The Muse komt CasaNova. Een 110 meter hoge woontoren naar een ontwerp van Barcode Architects in opdracht van Wilma Wonen. Het is een driehoekige woontoren bovenop een vijflaagse onderbouw met parkeergarage, woningen en commerciële functies. De woontoren krijgt met 35 verdiepingen een hoogte van circa 110 meter en wordt opgetrokken uit warm en auberginekleurig natuursteen. Er komen 110 koopappartementen en 6 penthouses. De oplevering staat gepland voor begin 2022.

Wilma werkte nauw samen met Barcode Architects aan de eerste driehoekige woontoren in Rotterdam. Deze woontoren krijgt met 35 verdiepingen een hoogte van circa 110 meter.

CasaNova naar ontwerp van Barcode Architects.

 

Naast de Verlengde Willemsbrug en de Willem de Kooning Academie wordt in opdracht van Stebru op dit moment een 70 meter hoge woontoren met 24 verdiepingen. Het markante gebouw in hartje Rotterdam telt straks 612 kamers en appartementen voor studenten en starters gebouwd aan de Wijnhaven. OurDomain is een ontwerp van Tangram Architekten. In 2022 is de verwachte ingebruikname.

OurDomain naar ontwerp van Tangram Architecten

OurDomain naar ontwerp van Tangram Architecten


The One Op de plek van het oude kantoorpand Blakeburg aan de Blaak komt The One. Een nieuwe, 110 meter hoge (woon)toren aan de Blaak 20-24. De naam en vormgeving van het nieuwe gebouw werd begin maart gepresenteerd tijdens een sneak preview. Ben van Berkel, de architect van de Erasmusbrug, tekende voor het ontwerp. In het complex komen er ruim 200 koop-, huur- en shortstayappartementen, evenals een hotel, co-workingmogelijkheden, health services en een urban lounge met horeca en boutiques. Het is de bedoeling dat het gebouw in 2024 opgeleverd wordt.

 

The One is een ontwerp van UN Studio, het bureau van architect Ben van Berkel

The One is een ontwerp van UN Studio, het bureau van architect Ben van Berkel

 

The Terraced Tower wordt nu gebouwd aan de Boompjes langs de Maas. De brede toren biedt 82 koopappartementen en 258 huurappartementen. Vanaf de Boompjes is er een doorkijk naar de jachthaven aan de Hertekade. Op de begane grond bevinden zich voorzieningen die het leven zoveel aangenamer maken. Het zicht naar boven levert een mooi samenspel van terrassen op, waar elke bewoner zijn eigen invulling aan de buitenruimtes geeft. De oplevering wordt in het 2e kwartaal 2020 verwacht.

 

Het ontwerp van The Terraced Tower is van OZ Architect in opdracht van ontwikkelaar Provast en een consortium onder leiding van First Sponsor Group Limited uit Singapore.

Het ontwerp van The Terraced Tower naar ontwerp van OZ Architect.


Tussen The Terraced Tower en Gebouw de Maas is ook nieuwbouw gepland. Het kantoorgebouw aan de Boompjes 60-68 in Rotterdam wordt gesloopt. Hiervoor in de plaats komen twee woontorens met 342 appartementen. De woongebouwen worden 103 meter en 73 meter hoog. Het ontwerp is van architectenbureau Team V.
 

Op de plek van een gesloopt komen twee woontorens met 342 appartementen. De woongebouwen worden 103 meter en 73 meter hoog. Het ontwerp is van architectenbureau Team V.

Twee woontorens van  103 meter en 73 meter hoog naar ontwerp van Team V.


De kade langs de Maas en het achterliggende gebied gaat dus flink veranderen. Er komen in totaal ruim 1600 bij. Naar verwachting zal Riva daar appartementen aan gaan bieden. Onze ervaring leert dat investeerders en beleggers woningen kopen om deze dan via ons te verhuren. In de recent in gebruik genomen The Muse in dit omschreven gebied hebben wij bijvoorbeeld al woningen in de aanbieding. 

In volgende blogs presenteren we de plannen in de andere stadsdelen. Want ook daar staat er nog genoeg in de stijgers.

 

Coverfoto: Gerard Lakeveld. 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Uw woning verhuren?