Nieuwe woningen om te verhuren in het westen van Rotterdam

Riva geeft overzicht van nieuwbouw in Delfshaven en omgeving

Rotterdam heeft behoefte aan nieuwe huizen voor het groeiend aantal inwoners. Dat betekent ook een westelijke uitbreiding. Riva geeft een overzicht van de plannen in Delfshaven. Wellicht staan de nieuwe huizen in de toekomst in ons aanbod.
13/03/2020

Flexibel wonen

Riva geeft een overzicht van nieuwe woningen in Rotterdam die verhuurd kunnen gaan worden in de toekomst. Om nog beter te kunnen voorzien in de vraag naar woningen start met een proef voor flexibel wonen. Dit zorgt voor een toename van 700 tot 1000 woningen verspreid over de stad. Flexwoningen zijn woningen die voor maximaal 15 jaar worden geplaatst. De eerste tijdelijke woningen komen bij De Kroon in Schiehaven en in Hoogvliet Noord West.

De twee locaties zijn gekozen op basis van een aantal criteria. Zo is er onder andere gekeken naar een goede bereikbaarheid, voldoende voorzieningen in de omgeving en naar de gebiedsplannen. In beide gevallen gaat het om grond van de gemeente en wordt nog gekeken hoeveel tijdelijke woningen er precies geplaatst kunnen worden. De bouw is gepland in 2020.

Riva zal begrijpelijkerwijs deze tijdelijke woningen niet gaan verhuren. Maar er zijn genoeg plannen voor nieuwe woningen in dit gebied en dus nieuwe kansen om te beleggen en te investeren. Aan de westelijke rand van de stad in het Merwe-Vierhavengebied moeten over een tijdje bijvoorbeeld 5500 woningen staan. Het M4H-gebied is een oud haventerrein van circa 100 hectare aan de noordkant van de Maas met de van het centrum van Rotterdam. Ooit was het één van de grootste fruithavens ter wereld waar dagelijks de opslag en overslag plaatsvond van verschillend fruit. Havenbedrijf Rotterdam en gemeente Rotterdam hebben de ambitie om om het havengebied om te toveren tot een nieuw aantrekkelijk woongebied met een diversiteit aan bedrijvigheid gevestigd. 

Aansluitend op M4H is ook een metamorfose voorzien voor de wijk rond de Van Nelle-fabriek en de Schiegevangenis met wel 5000 woningen, inclusief een nieuw metrostation ‘Spangen’. Dit moet de Van Nelle Knoop gaan heten.

Lloydkwartier

Een plek in Delfshaven waar al heel veel is en wordt gebouwd is het Lloydkwartier. Daar zijn nog enkele ontwikkelingen zoals Sawa, Werf & Co, Babel, Eden District en wellicht Stack.

Sawa

In opdracht van Nice Developers & Era Contour ontwerpt Mei architects and planners Sawa: een uniek houten woongebouw met zo'n 100 appartementen in het hart van het Lloydkwartier in Rotterdam. Exceptioneel aan Sawa is dat het gebouw volledig in CLT (cross laminated timber) wordt gebouwd en daarmee het eerste volledig houten woongebouw van 50 meter hoog in Rotterdam is. Daarnaast is het gebouw onderscheidend door de royale groene terrassen, waarmee het gebouw de biodiversiteit van de wijk versterkt.

 

Sawa naar ontwerp van Mei architects and planners

Sawa naar ontwerp van Mei architects and planners

Werf & Co

WE architecten, Paul de Ruiter Architects en ZUS hebben in opdracht van Kondor Wessels Vastgoed WERF &CO ontworpen. Een uniek duurzaam en energieneutraal ontwerp dat aansluit bij de historie van de Lloydpier. Stevige panden met duurzame en ruimtelijke woningen en veel mogelijkheden om buiten te zijn. Blikvanger is het publiek toegankelijke Maasvenster dat bewoners en bezoekers vanaf de werf een schitterend uitzicht biedt over de Maas.

De naam WERF&CO is niet zo maar gekozen. WERF refereert aan het verleden van het havengebied, & CO verwijst naar de communitybuilding voor alle bewoners die gestimuleerd wordt door de gemeenschappelijke binnenwerf, het Maasvenster en de collectieve daken met moestuin en dakkas. Het ontwerp bestaat uit zes blokken met in totaal circa 135 woningen en tien zelfbouwkavels. 

Paul de Ruiter Architects, WE Architecten en ZUS ontwerpen woonblok op Lloydpier

Paul de Ruiter Architects, WE Architecten en ZUS ontwerpen woonblok op Lloydpier

 

Toren van Babel

In 2016 werd door de Gemeente Rotterdam de prijsvraag Gezinsappartementen uitgeschreven. De jonge architect Laurens Boodt won met zijn ontwerp ‘Rotterdamse toren van Babel’ de prijsvraag voor een wooncomplex op de bouwlocatie aan de Kratonkade bij hoek Loods Celebes op de Lloydpier. 

Het plan ‘Rotterdamse Toren van Babel’ van Laurens Boodt in samenwerking met AM en Bartels Ingenieursbureau is geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Pieter Bruegel dat in Museum Boijmans Van Beuningen te zien is. Daarop loopt een straat, die de ruimtes verbindt, buitenom de toren omhoog. Boodts plan bevat 23 gezinswoningen van 70 tot 160 m2, een lift, een parkeergarage, een plein op de eerste verdieping, een binnentuin en de mogelijkheid van een dakterras. OP dit moment wordt er gezocht naar een aannemer.

Laurens Boodt won met Babel de Open Oproep Gezinsappartementen

Laurens Boodt won met Babel de Open Oproep Gezinsappartementen

Eden District 

Verscholen aan de historische Lloydpier, tussen de Kraton- en Lloydkade in Rotterdam ligt het nieuwbouwproject Eden District. Voor het Eden District hebben Studio architectuurMAKEN en Arons en Gelauff architecten 89 woningen ontworpen. Deze samenwerking heeft geleid tot een bijzondere en ruime variatie aan appartementen en woningen. De uiteenlopende gebouwen vormen één geheel dankzij het gebruik van dezelfde baksteen van hergebruikt bouwmateriaal.

Arons & Gelauff, Architectuur Maken. Stebru, HOSPER en Buro Bouwfysica zijn verantwoordelijk voor Eden District.

Arons & Gelauff, Architectuur Maken. Stebru, HOSPER en Buro Bouwfysica zijn verantwoordelijk voor Eden District.

Stack

Stack wordt de nieuwe woontoren op het puntje van de Lloydpier. Het moet een soort sculptuur van gestapelde dozen worden en ruimte bieden aan hoogwaardige appartementen tussen de 75 en 150 m² en eengezinswoningen tussen 100 en 170 m². De prijsindicatie van de appartementen is vanaf € 350.000 en de eengezinswoningen vanaf € 600.000.

Stack

Stack

Nabij het Lloydkwartier zijn aan de andere kant van de sluizen ook nog genoeg ontwikkelingen zoals een woonwijk geïnspireerd op New York en woningen naast de iconische Euromast.

Little C

Little C telt 15 gebouwen met zo’n 300 loftwoningen aan een nieuw park langs de Coolhaven. Culd ontwierp het stedenbouwkundig plan en is verantwoordelijk voor de overall beeldkwaliteit. Architect Jaakko van ’t Spijker vertelt: “Achter de drukke ’s-Gravendijkwal wordt Little C een bijzonder luw gebied met een kleinschalig, maar toch stedelijk en actief binnenmilieu. Door de onderscheidende architectuur creëren we een wereld met het gevoel van de Village in New York.”

Little C wordt ontwikkeld en gebouwd door ERA Contour en JP van Eesteren. De verwachting is dat de bouw eind 2020 wordt afgerond.

Little C naar ontwerp van CULD architecten.

Little C naar ontwerp van CULD architecten.

Parkhaven

De gemeenteraad heeft ingestemd met de randvoorwaarden die gelden voor woningbouw aan de Parkhaven. De 700 woningen moeten voldoen aan de volgende eisen. 20 procent van de woningen is bestemd voor het sociale segment, 30 procent woningen in het middensegment, 30 procent in het hogere segment en 20 procent in het topsegment.

In het initiatief ParkHaven010 komen 10 gebouwen. Het eerste gebouw, gezien vanaf het Drooglever Fortuynplein, is ca. 19 verdiepingen hoog en sluit aan bij de hoogte van het tegenovergelegen nieuwbouwproject Little C. Heijmans Vastgoed, TBI Ondernemingen: ERA Contour en J.P. van Eesteren, Vesteda en Woonbron zijn allemaal betrokken bij de plannen.

De andere 9 gebouwen hebben een hoogte van ca. 11 verdiepingen, waarvan de bovenste 2 tot 3 woonlagen terugspringen. De hoogte van de gebouwen is afgestemd op de zogenaamde scheepsbrug aan de Euromast en het ventilatiegebouw van de Maastunnel.

The Hudsons

The Hudsons bestaat uit 5 blokken met in totaal 142 woningen en appartementen. Grote en middelgrote gezinswoningen met privétuin of collectieve tuin, gezinsappartementen en nog een paar overige huizen. 

Het nieuwbouwproject in de wijk Bospolder ligt aan het groene Dakpark tussen de Hudsonstraat, de Puntstraat en Medianastraat. De vijf woonblokken zijn geïnspireerd op de bestaande architectuur in de wijk. 

 

Hudsons

Hudsons

West507

Een monumentaal pand en voormalig kantoor aan de Westzeedijk 507 wordt getransformeerd tot een uniek wooncomplex. Mei heeft het ontwerp voor de verbouwing van het Stokvisgebouw  – ook bekend als het Oceaanhuis – uitgewerkt in opdracht van Waterford Investments & Vervat Vastgoed. Het ontwerp kenmerkt zich door luxe elementen. In West507 komen er 114 unieke stadslofts met entresols voor extra ruimte. Daarnaast biedt West507 lofts met extra ruimte voor een thuiskantoor, een praktijk of een atelier en een entresol. Op de bovenste verdieping ontstaan ​​penthouses met ruime dakterrassen.

 

West507 naar ontwerp van Mei Architects

West507 naar ontwerp van Mei Architects  

Raedt

Nog een oud pand dat tot wooncomplex getransformeerd wordt is te vinden op de hoek van de Mathenesserlaan en de Heemraadssingel. In 1903 werd daar een Sanatorium gebouwd en werd gebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog. Na deze bombardementen werden de restanten gesloopt en het huidige schoolgebouw aan de Mathenesserlaan teruggebouwd. De laatste jaren was het gebouw het onderkomen voor het Albeda College. Nu wordt het door Vorm gevormd tot appartementencomplex als De Raedt met 51 luxe woningen.

Bouwer en projectontwikkelaar VORM initieerde Raedt

Bouwer en projectontwikkelaar VORM initieerde Raedt

Kobell Lofts

Een vooroorlogse schoolgebouw van architect A. Van der Steur aan de Jan Kobellstraat 2 in Delfshaven wordt getransformeerd tot een bijzondere wooncommunity met 12 unieke koopwoningen.

Westelijke expansie

Riva heeft natuurlijk al een behoorlijk aanbod in Delfshaven, Middelland en Nieuwe Westen. Maar met de genoemde plannen komen er zo'n 1700 woningen bij. Genoeg mogelijkheden om wellicht te kopen om te verhuren aan expats of Nederlandse particulieren. In dit geval gaat het om een belegging en een investering. U blijft namelijk eigenaar van de woning en u kunt eveneens maandelijks de huurpenningen opstrijken. U hebt de zekerheid ‘van stenen’, een zekerheid die u niet hebt als u uw vermogen investeert in aandelen. Bovendien ondersteunt de maandelijkse huuropbrengst het gewenste rendement en heeft u uiteraard ook nog de mogelijkheid om de woning na een aantal jaren met winst te verkopen.

 

 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

investeren in west?