Vrije sector verhuur Rotterdam

Wat is vrije sector verhuur?

Ben jij een woningbezitter, maar valt deze wel in de vrije sector? Veel verhuurders zijn niet op de hoogte van het verschil tussen sociale verhuur en geliberaliseerde.

Wat is vrije sector verhuur?

Als je woning in de vrije sector valt dan profiteer je van de normale marktwerking, vraag en aanbod. Simpel gezegd ben je vrij om de huurprijs te bepalen. Is dit niet het geval, dan zit je vast aan het puntensysteem. Dit houdt in dat de overheid voor jou bepaalt wat de maximale huur is die je mag vragen. Veel verhuurders verhuren zo'n sociale huurwoning vaak wel voor een geliberaliseerde prijs, maar lopen het risico dat huurders naar de Huurcommissie gaan.

Wanneer heb ik een woning in de vrije sector?

Dit wordt bepaald door veel factoren en is niet eenvoudig uit te rekenen. In grote lijnen komt het erop neer dat het aantal punten wat je woning 'waard' is, grotendeels wordt gebaseerd op je Woz-waarde, het Energielabel en overige punten voor luxe. Vroeger kreeg je omgevingspunten voor de locatie, echter die waardering zit nu verwerkt in de woz-waarde. 

Wat zijn de risico's?

Zoals gezegd zijn veel verhuurders niet op de hoogte van het nieuwe Woningwaarderingstelsel. Sinds een jaar is de wetgeving omtrent de vrije sector gewijzigd. Wij betrappen veel ervaren vastgoedbeleggers erop dat ze niet goed op de hoogte zijn van deze nieuwe regels. 

Is de huurders op de hoogte van 'overwaardering', dan hebben zij het recht om naar de Huurcommissie te stappen. Deze bepaalt de de exacte waarde van de woning volgens het Puntensysteem. Is er inderdaad teveel huur berekend, dan kan je als verhuurder terug gaan betalen en/ of wordt de huur aangepast. Dit is ook afhankelijk van het moment dat de huurder naar de Huurcommissie gaat. 

Advies van een verhuurmakelaar

Ben jij voornemens om je woning te verhuren, maar weet je niet zeker of deze in de vrije sector valt? Onze makelaars hebben veel ervaring met het berekenen van deze punten. Zij kunnen jou snel aangeven of je risico loopt of niet en welke werkzaamheden je uit kan voeren om dit risico te beperken. Wellicht is verkopen een betere optie om later te investeren in een courant verhuurobject? Er zijn specialisten in de markt die tegen betaling een rapport voor je opmaken, echter wij komen graag vrijblijvend langs om jouw te adviseren! 

Onze beloningen

Meer dan een verhuurmakelaar in Rotterdam

Als marktleider op het gebied van expathuisvesting bouwen wij aan een sterk merk met een duurzame en kwalitatieve portfolio van woningen.

Riva helpt verhuurders door hen volledig te ontzorgen in het verhuurproces. Onze verhuurmakelaars zijn hoogopgeleide specialisten en nemen graag de rompslomp van het verhuren voor u uit handen. Met een persoonlijke aanpak zorgen wij ervoor dat uw woning zo snel mogelijk verhuurd wordt en dat dit proces volgens de regels en zonder risico verloopt.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Ik wil advies