Vrije sector verhuur Rotterdam

Wat is vrije sector verhuur?

Bent u een woningbezitter, maar valt deze wel in de vrije sector? Veel verhuurders zijn niet op de hoogte van het verschil tussen sociale verhuur en geliberaliseerde.

Wat is vrije sector verhuur?

Als uw woning in de vrije sector valt dan profiteert u van de normale marktwerking, vraag en aanbod. Simpel gezegd bent u vrij om de huurprijs te bepalen. Is dit niet het geval, dan zit u vast aan het puntensysteem. Dit houdt in dat de overheid voor u bepaalt wat de maximale huur is die u mag vragen. Veel verhuurders verhuren zo'n sociale huurwoning vaak wel voor een geliberaliseerde prijs, maar lopen het risico dat huurders naar de Huurcommissie gaan.

Wanneer heb ik een woning in de vrije sector?

Dit wordt bepaald door veel factoren en is niet eenvoudig uit te rekenen. In grote lijnen komt het erop neer dat het aantal punten wat uw woning 'waard' is, grotendeels wordt gebaseerd op de WOZ-waarde, het energielabel en overige punten voor luxe. Vroeger kreeg u omgevingspunten voor de locatie, echter die waardering zit nu verwerkt in de WOZ-waarde. 

Wat zijn de risico's?

Zoals gezegd zijn veel verhuurders niet op de hoogte van het nieuwe woningwaarderingsstelsel. Sinds een jaar is de wetgeving omtrent de vrije sector gewijzigd. Wij betrappen veel ervaren vastgoedbeleggers erop dat ze niet goed op de hoogte zijn van deze nieuwe regels. 

Is de huurder op de hoogte van 'overwaardering', dan hebben zij het recht om naar de Huurcommissie te stappen. Deze bepaalt de de exacte waarde van de woning volgens het Puntensysteem. Is er inderdaad teveel huur berekend, dan kan u als verhuurder terug gaan betalen en/of wordt de huur aangepast. Dit is ook afhankelijk van het moment dat de huurder naar de Huurcommissie gaat. 

Advies van een verhuurmakelaar

Bent u voornemens om uw woning te verhuren, maar weet u niet zeker of deze in de vrije sector valt? Onze makelaars hebben veel ervaring met het berekenen van deze punten. Zij kunnen u snel aangeven of u risico loopt of niet en welke werkzaamheden u uit kunt voeren om dit risico te beperken. Wellicht is verkopen een betere optie om later te investeren in een courant verhuurobject? Er zijn specialisten in de markt die tegen betaling een rapport voor u opmaken, echter wij komen graag vrijblijvend langs om u te adviseren! 

Onze beloningen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Haal meer uit uw vastgoed
met de no┬║1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Ik wil advies