Forse toename studenten van buiten de EU

Jaarlijkse groei zit weer op 10%

Het aantal aanvragen voor studievergunningen door studenten van buiten de Europese Unie is weer fors toegenomen. Dat blijkt uit een inventarisatie door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Riva verhuurt veel woningen aan buitenlandse studenten en probeert ook de verse aanwas weer van een onderkomen te voorzien.
06/09/2021

Jaarlijkse groei is weer 10%

Het aantal aanvragen van studievergunningen door studenten van buiten de EU is in juli dit jaar al fors hoger dan in 2020, toen er door Covid-19 natuurlijk minder aanvragen waren. Net als voor Corona zit de jaarlijkse groei weer op 10%. Ook Riva merkt als verhuurmakelaar in Rotterdam dat er heel veel nieuwe internationale studenten een woning zoeken in de stad. Eigenaren kunnen hun woning snel aan deze studenten verhuren.

Dat blijkt uit recente cijfers de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Opgeteld zijn er eind juli van dit jaar al meer aanvragen (15.110) ontvangen dan in heel 2020 (12.310). De IND heeft de afgelopen maanden gemiddeld drie keer zoveel aanvragen behandeld als in dezelfde periode in 2020. Vrijwel alle aanvragen (98%) zijn gehonoreerd. 

De meeste aanvragen betreffen studenten uit China, India, de Verenigde Staten, Turkije en Indonesië. Als gevolg van de Brexit moeten studenten uit Groot-Brittannië nu ook een verblijfsaanvraag doen bij de IND om in Nederland te kunnen studeren. Het gaat tot nu toe om circa 600 studenten.  

Op dit moment is er een enorme behoefte aan nieuwe kamers voor studenten. Door de recente nieuwe maatregelen vanuit de gemeente Rotterdam die het verbieden dat een huis aan drie zelfstandige huurders mag worden verhuurd. Riva kon altijd veel internationale studenten of young professionals met zijn drieën onderbrengen in een volledig woonhuis. Het is voor deze doelgroep ideaal om tijdelijk samen in een compleet huis te wonen in plaats van een kamer in een studentenhuis bijvoorbeeld. Het scheelt kosten om de huurprijs samen te delen, een eigen huis geeft meer rust voor studie en leren (helemaal handig als het onderwijs nog steeds grotendeels online wordt gegeven) en het is gezellig om samen vanuit een comfortabele plek de stad te leren kennen.

Verhuur direct aan studenten

Door de nieuwe regelgeving is er echter een overspannen markt ontstaan. Waar voorheen drie huurders in een woning konden, zijn het nu tweetallen die op hetzelfde aantal huizen reageren. Er is dus te weinig aanbod voor een even groot aantal studenten als voorheen. Bij Riva merken we het aan het aantal mailtjes, telefoontjes en bezoekjes bij het kantoor. We hebben nog nooit zoveel aanvragen gehad. Dus als u nog een woning beschikbaar heeft kunt u nu enthousiaste studenten helpen aan een onderkomen!

Profiteer als verhuurder 

Profiteer als verhuurder van de stijgende kamerprijzen en verhuur of investeer in woningen voor studenten. Leegstand is minimaal en het rendement is hoog. Wilt u meer weten over studentenverhuur in Rotterdam en wat wij voor u kunnen betekenen? Bespreek het vrijblijvend met één van onze makelaars.

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Ik wil verhuren