Woning verhuren in vrije sector

Huurprijzen weer in de lift

De afgelopen vier kwartalen daalden de huurprijzen in de vrije sector als gevolg van Covid-19. Maar de gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector is het afgelopen derde kwartaal met 2,5 procent gestegen ten opzichte van 2020.
14/10/2021

Weer stijgende huurprijzen

Riva gebruikt als verhuurmakelaar in Rotterdam verschillende platforms om woningen aan te bieden zoals Funda, Huurwoningen en Pararius. Op het onafhankelijke woningplatform Pararius wordt het grootste deel van de huizen zonder gereguleerde huurprijs aangeboden. Uit een eigen inventarisatie blijkt dat De gemiddelde vierkantemeterprijs van huurwoningen in de vrije sector is in het derde kwartaal van 2021 met 2,5 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. 

Pararius onderscheidt drie oplevervormen: kaal, gestoffeerd en gemeubileerd. Riva verhuurt vooral gemeubileerde woningen. Voor een gemeubileerde woning betaalden nieuwe huurders 2,7 procent meer dan een jaar geleden: € 18,99 per vierkante meter per maand. Gestoffeerde huurwoningen stegen 2,9 procent in prijs, nieuwe huurders betaalden € 15,98 per vierkante meter per maand. De vierkantemeterprijs van kale woningen is in het derde kwartaal van 2021 met 4,9 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Nieuwe huurders betaalden € 12,60 per vierkante meter per maand.

Huren in Rotterdam

De huurprijzen van woningen in de vrije sector stegen in Rotterdam met 1,9 procent ten opzichte van vorig jaar. Nieuwe huurders betaalden gemiddeld € 16,36 per vierkante meter per maand. In de wijk Prins-Alexander daalde de huurprijs nog licht (-0,8%), verder stegen de prijzen het afgelopen kwartaal overal. Prins Alexander is met een vierkantemeterprijs van € 13,52 overigens ook de goedkoopste wijk in Rotterdam om een woning te huren. Het centrum van de Havenstad is het duurst: hier betaalden nieuwe huurders in het derde kwartaal van 2021 gemiddeld € 18,43 per vierkante meter per maand. Procentueel gezien verandert er in het centrum vrijwel niets ten opzichte van vorig jaar: het gaat om een stijging van slechts 0,2 procent. 

Riva verhuurt ook in omringende steden als Schiedam. Daar steeg de huurprijs met zo’n 5,4 procent ten opzichte van vorig jaar.

Expats keren terug

Internationale studenten en expats zijn een belangrijke doelgroep voor Riva. Het merendeel van ons aanbod wordt aan hoog opgeleide internationals verhuurd die tijdelijk in Rotterdam komen wonen voor een opdracht of studie. De reden dat de huurprijzen weer stijgen is dat deze significante groep weer naar Nederland mag komen. 

Jasper de Groot, directeur van Pararius, zegt daarover: ''De expatmarkt draait als nooit tevoren. In het derde kwartaal van 2020 daalden de huurprijzen voor het eerst in zes jaar, en ook de kwartalen daarna kenden een procentuele prijsdaling. De komst van Covid-19 bleek hiervoor een directe katalysator.'' Volgens De Groot had dit onder andere te maken met wegblijvende expats. “Vrijgekomen huurwoningen werden minder makkelijk verhuurd, met name in het hogere segment. Om leegstand te voorkomen en woningen alsnog te verhuren,  werden huurwoningen aantrekkelijker geprijsd.” 

Dat dit een tijdelijk effect is geweest, is volgens De Groot duidelijk. “We zien aan de Engelstalige versie van onze website, pararius.com, dat het aantal contact- en informatieaanvragen van expats enorm is toegenomen. Dat de huurprijzen het afgelopen kwartaal weer zijn gestegen is niet meer dan logisch.”

Vergroot woningvoorraad in de vrije huursector

Feit blijft dat de huurmarkt oververhit is en op slot zit, daar verandert een tijdelijke pandemie weinig aan. De focus van de politiek om de druk op de woningmarkt te verlichten lijkt met name te liggen op het vergroten van de sociale woningvoorraad. Dit is volgens De Groot niet de juiste aanpak om het woningtekort op te lossen. 

Het aandeel sociale huurwoningen is in Nederland in vergelijking tot andere Europese landen buitensporig hoog: een derde van alle woningen in Nederland is een sociale huurwoning (33%), tegenover 7 procent vrije sector huurwoningen. De Groot: “De vraag naar huurwoningen in het middensegment is echter enorm en dit zorgt voor een groot prijsgat tussen sociale huurwoningen en vrije sector huurwoningen. Er zou meer moeten worden geïnvesteerd in het vergroten van de woningvoorraad in de vrije huursector waardoor beide segmenten beter op elkaar aansluiten en de doorstroming wordt bevorderd.”

Door de huidige scheve woningverdeling kunnen veel woningzoekenden geen kant op. De Groot: “Een koopwoning kostte in het derde kwartaal van 2021 gemiddeld € 419.000,-. Woningzoekenden met een middeninkomen tot 70.000 euro bruto per jaar en een leencapaciteit van 6 keer hun inkomen maken op de koopmarkt weinig kans. Zij verdienen echter te veel om aanspraak te maken op een sociale huurwoning en zijn dus aangewezen op het zeer schaarse vrije sector huursegment. Bovendien is er een grote groep mensen die wel wíl doorstromen maar dat niet kan. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die nu in een sociale huurwoning wonen maar vanwege het gebrek aan een betaalbaar alternatief blijven zitten waar ze zitten. Dit voorkomt ook dat  mensen aan de onderkant in een sociale huurwoning kunnen instromen.  Kortom: het gat tussen de sociale en vrije huursector wordt almaar groter en de maatregelen die nu op tafel liggen bieden geen passende oplossing.”

Verhuren via Riva

Via Riva kunnen woningeigenaren en vastgoedinvesteerders hun huis in Rotterdam en omstreken makkelijk aanbieden voor verhuur. Op die manier kan direct worden geprofiteerd van de weer aantrekkende markt. Neem contact op met Riva om de mogelijkheden met een van onze ervaren verhuurmakelaars te bespreken.

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Ik wil verhuren