Maximering huurprijsverhoging: dit moet u weten

Maximering huurprijsverhoging: dit moet u weten

Bent u op de hoogte van de impact die de Wet maximering huurprijsverhoging geliberaliseerde huurovereenkomsten heeft op uw rol als verhuurder? Lees in deze blog hoe de Wet maximering huurprijsverhoging geliberaliseerde huurovereenkomsten de dynamiek van huurcontracten verandert en ontdek hoe u hier als verhuurder mee om kunt gaan.
19/04/2024

De Wet Hillen

Als verhuurder bent u ongetwijfeld bekend met de uitdagingen en verantwoordelijkheden die komen kijken bij het verhuren van uw woning. Een belangrijk onderdeel hiervan is het vaststellen van huurprijzen en het omgaan met huurprijsverhogingen. In dit kader is het essentieel om op de hoogte te zijn van de Wet maximering huurprijsverhoging geliberaliseerde huurovereenkomsten, ook wel bekend als de Wet Hillen.

Deze wet is bedoeld om de huurmarkt te reguleren en om huurders te beschermen tegen onredelijke huurprijsverhogingen. Specifiek richt de wet zich op geliberaliseerde huurovereenkomsten, waarbij de huurprijs niet onder de reguliere huurbescherming valt. Het doel is om de huurprijsstijgingen te beheersen en te maximaliseren, waardoor huurders meer zekerheid en stabiliteit krijgen.

Wat houdt deze wet op het moment in?

De Wet maximering huurprijsverhoging geliberaliseerde huurovereenkomsten stelt een maximum aan de jaarlijkse huurprijsverhoging voor geliberaliseerde woningen. Tot 1 mei 2024 is dit maximum vastgesteld op 5,5%. De hoogte wordt berekend op basis van de loonontwikkeling + 1% of de inflatie + 1%. Momenteel is het laagste percentage van beide methoden van toepassing.

Zoals u weet, heeft de huidige minister van Volkshuisvesting een hoop plannen voor de verhuurmarkt. Zo had minister De Jonge aanvankelijk het plan om vanaf 1 mei 2024 de maximale jaarlijkse huurprijsverhoging vast te stellen op de loonontwikkeling plus 1%. Echter, heeft GroenLinks/PvdA een voorstel ingediend om vast te houden aan de bestaande regeling tot 1 mei 2024. Dit voorstel werd ingediend om huurders nog beter te beschermen tegen buitensporige huurprijsstijgingen tijdens extreme economische omstandigheden. Dit wetvoorstel van GroenLinks/PvdA is enige tijd geleden goedgekeurd.

Wat verandert er?

Dit houdt in dat ook na mei 2024 het maximale huurverhogingspercentage voor geliberaliseerde woningen 5,5% blijft. Hoewel het berekeningsproces voor huurverhogingen niet verandert, gezien het wetsvoorstel van GroenLinks/PvdA, wordt de Wet maximering huurprijsverhoging geliberaliseerde huurovereenkomsten wel met vijf jaar verlengd.

Vanaf 1 juli 2024 wordt er echter een belangrijke verandering doorgevoerd met betrekking tot de verjaringstermijn. De verjaringstermijn houdt in hoe lang de verhuurder het recht heeft om huurverhoging door te voeren, na de huurverhogingsdatum. Sinds 2021 staat de verjaringstermijn vastgesteld op 3 jaar. Deze wijziging geldt voor zowel geliberaliseerde als sociale huurwoningen. Onder de huidige wetgeving verjaart het recht op huurverhoging 5 jaar na de huurverhogingsdatum. Vanaf 1 juli 2024 wordt deze termijn aanzienlijk verkort, namelijk naar 1 jaar.

Wat betekent dit voor verhuurders?

Als verhuurder is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wetswijzigingen. Als u aanspraak wilt maken op huurverhoging, moet u dit dus vanaf 1 juli 2024 binnen 1 jaar na de huurverhogingsdatum aan de huurder laten weten. Anders vervalt uw recht op huurverhoging. Ook is het van belang om te weten dat na 2 jaar de vordering tot betaling van de huurprijsverhoging vervalt. Belangrijk om op te merken is dat nieuwe regelgeving van toepassing is op zowel bestaande als nieuwe huurcontracten.

Uitzicht vanuit de Zalmhaventoren

Uitzicht vanuit de Zalmhaventoren

Wat is de rol van Riva?

Bij Riva Rentals begrijpen we dat dit soort wetswijzigingen verwarrend kunnen zijn. Zeker gezien de regelmaat van veranderingen op het moment. Hoewel deze wetswijzigingen complex kunnen lijken, hoeft u zich als verhuurder geen zorgen te maken over of u wel volledig voldoet aan nieuwe wetgeving rondom huurverhogingen. Wij zorgen er namelijk voor dat huurverhogingen, mocht u hier recht op hebben, automatisch worden doorgevoerd in ons systeem en dus worden opgenomen in het huurcontract. Hier zullen wij u altijd over op de hoogte stellen.

Contact

Heeft u nog vragen over de Wet maximering huurprijsverhoging geliberaliseerde huurovereenkomsten, of is er iets anders waar wij u mee kunnen helpen?

Neem contact met ons op door te mailen naar info@rivarentals.com.

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Ik wil meer weten