Wetsvoorstel betaalbare huur aangenomen door Tweede Kamer, maar nog niets is zeker

Wetsvoorstel betaalbare huur aangenomen door Tweede Kamer, maar nog niets is zeker

De goedkeuring van het Wetsvoorstel betaalbare huur door de Tweede Kamer markeert een belangrijke ontwikkeling. Hoewel het voorstel nog door de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd, blijven de discussies en meningen over de toekomst van de huurmarkt voortduren. Lees in deze blog over de huidige stand van zaken en hoe u zich als verhuurder kunt voorbereiden op de mogelijke uitkomst van dit Wetsvoorstel.
26/04/2024

De Wet betaalbare huur in het kort

Volgens minister De Jonge is het doel van de Wet betaalbare huur om huurders te beschermen tegen exorbitante huurprijzen, met name in het middensegment. Het wetsvoorstel beoogt aanpassingen aan het bestaande Woningwaarderingsstelsel voor zelfstandige woonruimte (WWS), waarbij verschillende factoren zoals grootte, locatie en energielabel van een woning worden beoordeeld en beloond met punten. Momenteel wordt een woning beschouwd als behorend tot de vrije sector wanneer de puntenscore boven de liberalisatiegrens van 149 punten uitkomt. Binnen de vrije sector hebben verhuurders meer vrijheid bij het bepalen van de huurprijzen en voorwaarden. Het wetsvoorstel stelt onder andere voor om deze grens te verhogen naar 187 WWS-punten. Hierdoor zouden naar schatting ongeveer 157.000 huurwoningen een maximale huurprijs krijgen die lager is dan de huidige overeengekomen huurprijs tussen huurder en verhuurder. Daarbij is een ander doel om de huurprijs van ongeveer 300.000 woningen met gemiddeld €190 per maand te verlagen.

De huidige stand van zaken

Zoals aangegeven, is het wetsvoorstel van minister de Jonge afgelopen donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Dit houdt een grote stap in binnen het werkelijkheid worden van deze wet. Toch wijzen wij u er graag op dat de discussie nog niet voorbij is. De Eerste Kamer moet zich nog uitspreken over het voorstel. Hoewel er ook daar een meerderheid lijkt te zijn voor het wetsvoorstel, willen partijen als de VVD en BBB nog afspraken maken over de toekomst van de huurmarkt tijdens de formatie van een nieuw kabinet.

Aan de andere kant zijn partijen zoals de PVV en NSC juist voorstander van het wetsvoorstel. Zij wijzen op het probleem van hoge huurprijzen waar veel huurders momenteel mee te maken hebben. Deze partijen benadrukken dat er actie moet worden ondernomen om huurders te helpen die nu te veel betalen voor hun woningen, zeker gezien de huidige woningnood.

Kortom, er is nog steeds niets zeker.

Strategie bepalen

De juiste strategie bepalen

Bij het overdenken van de juiste strategie willen we eerst benadrukken dat wij vanuit Riva niet volledig achter het Wetsvoorstel betaalbare huur staan. Hoewel de intenties goed zijn, zijn we van mening dat deze wet uiteindelijk zal leiden tot een afname van het aanbod van woningen binnen de vrije sector. Dit resulteert in hogere prijzen binnen deze sector. Helaas zal dit uiteindelijk nadelige gevolgen hebben voor de huurder en dus volledig aan het doel van het wetsvoorstel voorbij gaan.

Naast het volgen van de ontwikkelingen rondom het wetsvoorstel en de mogelijke impact ervan op de huurmarkt, wil Riva u graag ondersteunen bij het beheren van uw vastgoedportefeuille. We bieden een uitgebreide service, waaronder het analyseren of vastgoed zich bevindt in de gereguleerde sector of vrije sector. Mocht het wetsvoorstel doorgang vinden, is het van belang om in de nieuwe vrije sector terecht te komen met uw woning(en). Als blijkt dat een woning onder de 186 punten valt, staan we klaar om samen met u een plan op te stellen. Dit plan kan verschillende opties omvatten, afhangend van hoeveel punten uw woning tekort komt en of het mogelijk is om de woning boven de liberalisatiegrens uit te laten komen. Denk hierbij aan maatregelen als verduurzaming van uw woning. Een andere optie kan zijn het verkopen en vervolgens opnieuw aankopen van vastgoed in de nieuwe vrije sector. De verwachting is dat de prijzen in de nieuwe vrije sector in Nederland aanzienlijk zullen stijgen, wat interessante kansen met zich meebrengt. Daarbij zien wij ook mogelijkheden op de internationale vastgoedmarkt, zoals Spanje. Hier doet Riva zaken onder de naam Riva Vastgoed Marbella, waar we tot nu toe sterke verhuurrendementen hebben ervaren bij onze klanten.

Bovendien willen we u op de hoogte brengen van het voornemen van het Nederlandse kabinet om voor het einde van het jaar een besluit te nemen over het verlagen van de overdrachtsbelasting voor beleggers. Deze mogelijke verlaging kan gunstig zijn voor het aankopen van nieuwe beleggingen en kan een positieve impuls geven aan uw investeringsstrategie.

Bij Riva streven we ernaar om onze klanten te voorzien van uitgebreide ondersteuning en advies, zodat u als verhuurder weloverwogen beslissingen kunnen nemen in deze dynamische markt. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om uw vastgoedportefeuille te bespreken.

Contact

Heeft u nog vragen over de Wet betaalbare huur en wat de juiste strategie voor u kan zijn, of is er iets anders waar wij u mee kunnen helpen?

Neem contact met ons op door te mailen naar info@rivarentals.com.

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam