De gemiddelde huurprijs in Rotterdam is ruim 8 procent gestegen

De vrije sector huurwoningmarkt staat onder druk

De gemiddelde huurprijs per m2 is in Rotterdam €15,40. Dat is een stijging van 8,4% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2021. Dit blijkt uit de nieuwste analyse over vrije sector huurwoningen van NVM en VGM NL.
10/03/2020

Ontwikkelingen op de huurwoningmarkt

Riva is als vastgoedkantoor gespecialiseerd in verhuur van appartementen. Expats, buitenlandse studenten en lokale particulieren vinden via ons woningen in Rotterdam. Ons aanbod bestaat vooral uit woningen in de vrije huursector. Binnen de totale Nederlandse vrije sector huurmarkt bestaat ruim 75% uit kale huur, circa 15% is gestoffeerd en 8% is gemeubileerd. De eigenaren die wij vertegenwoordigen, bieden vooral gemeubileerde appartementen aan. Ideaal voor onze internationale clientèle. Landelijk gezien zijn in beide segmenten de gemiddelde huurprijs gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Voor gestoffeerde woningen was de stijging 6% en voor gemeubileerde woningen bijna 9%. Rotterdam laat van de grote steden de sterkste stijging zien.

Dat blijkt uit de nieuwste kwartaalcijfers transactiedata vrije sector huurwoningen van NVM en VGM NL. Het aantal geregistreerde transacties in het eerste kwartaal van 2022 is wel met 30% gedaald, vergeleken met het eerste kwartaal van 2021. De gemiddelde vierkante meterprijs bij nieuwe verhuringen blijft met gemiddeld 7,8% flink stijgen. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter in Rotterdam is €15,40. Dat is een stijging van 8,4%.  

Beleggers nog steeds bereid om te investeren

NVM-voorzitter Onno Hoes zegt over de algehele situatie: “Het gebrek aan aanbod in alle segmenten van de huur- en koopwoningmarkt zorgt ervoor dat de doorstroming zowel binnen als tussen deze segmenten volledig spaak loopt. Het gat tussen de vrije sector met aan de ene kant de sociale huursector en aan de andere kant de koopwoningmarkt is voor veel mensen onoverbrugbaar geworden. En ook binnen de vrije sector blijft men zitten waar men zit. Wij pleiten ervoor om niet hoofdzakelijk aan de onderkant van de (huur)woningmarkt bij te bouwen, maar in alle segmenten. Dit brengt doorstroming in de gehele keten op gang én zorgt er überhaupt voor dat de plannen financieel haalbaar worden. Dat moet de gemeenteraden ook aanspreken om zo acute woonvraag om te kunnen zetten in concreet aanbod. Daarmee vinden ook starters op de woningmarkt een relevant aanbod in de vrije huursector.''

Sander Groot, voorzitter VGM NL: “Naast een daling van het aantal transacties breidt de toename van de vraag uit van de Randstad en midden Nederland naar de provincies daarbuiten. Dat de vraag naar huurwoningen daar toeneemt blijkt uit een huurprijsstijging met dubbele cijfers in Limburg, Friesland, Zeeland en Drenthe. Deze getallen tonen dat er in heel Nederland vraag is naar woonruimte. Een groeiende vraag, als gevolg van nationale en internationale ontwikkelingen zoals grondprijzen, wetgeving en beleggingsrendementen, kleinere huishoudens en langer thuis (moeten) wonen tot lage rentes, expats en vluchtelingen. Beleggers zijn nog steeds graag bereid om te investeren in de vrije sector huurmarkt met uitzicht op een lange termijn rendement. Alleen als we gezamenlijk, publiek en privaat, vanuit centrale regie, samenwerken kunnen we de doorstroming in de woningmarkt positief beïnvloeden.''

Verhuren via Riva

De huidige situatie van minder beschikbare huurwoningen biedt kansen voor woningeigenaren en beleggers. Er is een schaarste dus de huurprijzen zijn gestegen. Riva kan adviseren over de mogelijkheden om een woning voor verhuur aan te bieden of een appartement aan te kopen voor de verhuur. Neem contact op voor een toelichtingsgesprek.

 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Ik wil verhuren