Meer dan veertig internationale bedrijven naar Rotterdam

Riva kan de werknemers appartementen verhuren

Riva verhuurt vooral woningen aan expats. Door de aantrekkingskracht van Rotterdam is er een constante groei van buitenlandse werknemers en nieuwe internationale vestigingen. Totdat eerder dit jaar Corona toesloeg. De crisis heeft natuurlijk een impact, maar Riva opereert toch nog succesvol.
03/11/2020

Internationale bedrijven blijven komen

Riva verhuurt veel woningen aan werknemers van internationale bedrijven, ook wel expats genoemd. In 2020 hebben meer dan 40 ondernemingen uit het buitenland een vestiging geopend in Rotterdam. Dat zijn er minder als vorig jaar toen er hier zo'n 70 bedrijven neerstreken. Dat heeft natuurlijk alles te maken met Corona. De verantwoordelijke dienst binnen Rotterdam Partners is echter opgetogen over het feit dat Rotterdam toch nog aantrekkingskracht blijkt te hebben. Op aangepaste wijze werden de nieuwe ondernemingen begin november welkom geheten in de stad tijdens een virtueel Red Carpet Event. Het was de twaalfde keer dat er zo'n ontvangst werd georganiseerd. Verschillende bedrijven zoals Klever, Wheelair, Orcam, Bubble Badge, Coastraction en Flower Turbine presenteerden zich digitaal vanuit een studio in het nieuwe gedeelte van Ahoy

Andere nieuwe aansprekende namen die in Rotterdam zijn gekomen zijn onder meer het Japanse sportmerk Mizuno, TCI Biotech en Jiahua Chemicals  

Huisvesting voor expats

Riva kan de internationale medewerkers van al deze nieuwe bedrijven helpen huisvesting te vinden. Wij ondersteunen eigenaren met het verhuren en beheren van hun woningen aan expats en internationale studenten. Wij zoeken de beste huurder voor de woning, incasseren de huur en betalen de huurpenningen. Hoe meer expats er door de toestroom van internationale bedrijven komen hoe meer rendement dat op kan leveren voor de bij ons aangesloten verhuurders. 

Door de huidige omstandigheden moeten woningeigenaren er echter wel rekening mee houden dat er minder aanwas is van internationals en dus dan de woning misschien minder snel verhuurd zal worden. De gemeente Rotterdam heeft onlangs het nieuwe inwonerstal bekend gemaakt en verklaard. 

De bevolkingsgroei in Rotterdam blijkt gestagneerd. Door de coronapandemie vestigden in 2020 minder mensen uit het buitenland zich in de stad. Dat blijkt uit voorlopige bevindingen van de Bevolkingsmonitor Rotterdam, uitgevoerd door de afdeling Onderzoek en Business Intelligence (OBI). Rotterdam telde op 1 oktober van dit jaar 649.975 inwoners, 600 inwoners minder dan op 1 januari. Vóór de coronacrisis verwachtte OBI dat in Rotterdam in 2020 en 2021 nog met 4.000 bewoners per jaar zou groeien.

3.192 expats

Een belangrijke oorzaak is dat er minder buitenlandse migranten naar Rotterdam komen vanwege de coronamaatregelen. In 2020 zijn er tot nu toe 3.192 expats naar Rotterdam gekomen. Onderzoeker Marco Hoppesteyn legt uit: ''In voorgaande jaren kwam bijna 40 procent van de migranten vanuit de EU naar Rotterdam, vooral vanwege werk. Dat aandeel geldt nog steeds, maar je ziet dat het aantal EU-migranten nu lager is door corona. Ook het aantal kennismigranten uit bijvoorbeeld China, Brazilië en India steeg de afgelopen jaren, maar is dit jaar fors gedaald.''

Maar toch merken wij als Riva dat expats via ons appartementen blijven huren. De economie draait toch door en nieuwe ondernemingen blijven zich hier vestigen. Medewerkers die zich vanuit het buitenland orienteren op woningen in Rotterdam komen door onze prominente aanwezigheid op internet en social media toch nog bij ons uit. Wij blijven investeren in goede online vindbaarheid. Als een van de toonaangevende verhuurders van woonruimte voor expats en internationale studenten hebben wij het grootste aanbod van diverse woningen. Van familiehuizen in Hillegersberg en Kralingen tot stadsappartementen in het centrum en van klassieke woningen in gezellige wijken zoals Blijdorp tot architecturale hoogbouw in opkomende gebieden zoals de Kop van Zuid en Katendrecht.

Overwaarde verzilveren

Daarom is het nog steeds rendabel om woningen te verhuren via Riva. Behalve expats en internationale studenten bedienen wij ook steeds vaker Nederlandse particulieren die in de vrije sector huren. Als u een woning wilt verhuren kan Riva u adviseren. Onze ervaren makelaars hebben veel kennis en ervaring om passende prijzen vast te stellen op basis van de woning en de markt. Ook als u een woning wilt verkopen om de overwaarde te verzilveren kunnen onze medewerkers u bijstaan. Binnen ons netwerk zijn er veel investeerders die direct marktconforme prijzen betalen voor huizen (ook met huurders) zonder financieringsvoorbehoud. Neem direct contact op met onze makelaarstak voor alle informatie.

 

Coverphoto: Martijn Massen

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

ik wil aan expats verhuren