Energielabel verplicht bij verhuur en verkoop van woning

Hoe energiezuinig is de woning?

Bij de verkoop, verhuur en het opleveren van een gebouw zijn eigenaren voortaan verplicht om een geldig energielabel over te dragen. Woningverhuurders moeten een digitaal afschrift van een geldig energielabel beschikbaar stellen aan nieuwe huurders.
04/01/2022

Wat is een energielabel?

Riva helpt eigenaren zo goed als mogelijk met de verhuur van hun woning(en). We proberen zoveel mogelijk uit handen te nemen en verhuurders zo veel als mogelijk te ontzorgen. Maar sommigen dingen kunnen alleen aangevraagd worden door de eigenaar zelf, zoals een energielabel. Vanaf 1 januari 2022 is het verplicht om de energielabelklasse (A++++ tot en met G) te vermelden in advertenties. Wij verzoeken de bij ons aangesloten verhuurders dan ook dat zij de energielabels aan ons leveren. Zodat wij die in de omschrijvingen op onze website en de vermeldingen op social media kunnen noemen.    

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is en welke energiebesparende maatregelen nog mogelijk zijn. De energielabel-letter wordt bepaald op basis van het fossiele energiegebruik. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter het energielabel. Hierbij is G het slechtste energielabel en A++++ het beste. Fossiele energie komt van kolen, olie en aardgas. De energieprestatie van een gebouw wordt gebaseerd op de Europese CEN-normen. 

Een energielabel aanvragen

Via deze link kan het energielabel van een woning worden opgezocht door postcode en huisnummer in te vullen. Als er een (tijdelijk) geldig energielabel is geregistreerd op dat adres dan wordt de energielabelklasse hiervan weergegeven. Als verhuurmakelaar moeten wij echter ook een digitaal afschrift van een geldig energielabel beschikbaar stellen aan nieuwe huurders. Als die er niet is moet de verhuurder deze aanvragen, ook als er aanpassingen zijn gedaan om de woning duurzamer te maken.

Het is dan zaak om een energieadviseur woningbouw op het adviesplatform te zoeken en een of meerdere offerte(s) aan te vragen. Bevestig vervolgens de offerte en maak een afspraak met de energieadviseur. De energieadviseur komt langs en neemt de woning ter plaatse op. Voor deze woningopname moet de eigenaar aanwezig zijn. Ook is het handig om zoveel mogelijk informatie van de woning beschikbaar te hebben. Zoals bouwtekeningen, documentatie en de facturen van verbetermaatregelen. De energieadviseur gaat de energieprestatie berekenen en registreert deze. Hierna wordt het afschrift van het energielabel afgegeven.

De voordelen van een energielabel

  • Een energielabel kan een gunstig effect hebben op de verkoop- of verhuurprijs van de woning
  • Een groen energielabel kan de verkoop of verhuur van een huis versnellen
  • Op het energielabel staan adviezen over het energiezuiniger maken van het huis. Deze maatregelen dragen bij aan een comfortabele en energiezuinige woning

Als er nog vragen zijn kan Riva natuurlijk advies geven als verhuurmakelaar. Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

 

 

 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Ik wil verhuren