Riva verhuurt enkel woningen in de vrije sector. Alle aangeboden appartementen hebben een huurprijs van boven de huurliberalisatiegrens van € 737,14 (in 2020). Maar voor komend jaar heeft Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties komt met een aanvullend pakket maatregelen om voor zoveel mogelijk mensen een betaalbare woning bereikbaar te maken. De jaarlijkse maximale huurverhoging wordt voor alle huurwoningen vastgesteld op inflatie + 1%.
Minister Ollongren: “Iedereen moet betaalbaar en plezierig kunnen wonen, de huidige onzekere tijd benadrukt dat nog eens extra. Daarom kom ik met deze aanvullende maatregelen om huurverhogingen verder aan banden te leggen en voor een grotere groep mensen een sociale huurwoning bereikbaar te maken.”
Om de betaalbaarheid van huren te stimuleren wordt de huurprijsstijging van alle woningen gemaximeerd op inflatie + 1%. Dit geldt voor zowel de sociale als de vrije sector. Dat de huurverhogingen ook in de vrije sector aan banden worden gelegd, is voor het eerst.
Verder is de minister voornemens om tijdelijke huurcontracten eenmalig te laten verlengen. Daartoe brengt ze een voorstel in internetconsultatie. Op dit moment kan een tijdelijk contract voor zelfstandige woningen maximaal 2 jaar duren. Dit wordt 3 jaar. Een tijdelijk huurcontract kan daarnaast straks eenmalig verlengd worden. Nu is dat niet mogelijk. Dit terwijl het eenmalig kunnen verlengen en de langere duur de huurder en verhuurder meer mogelijkheden geven om op een individuele situatie in te kunnen springen. Bijvoorbeeld in het geval van arbeidsmigranten, bewoners van flexwoningen of mensen die moeten wachten op een (nieuwbouw)woning zijn gebaat bij deze mogelijkheid.
De coronacrisis heeft eerder laten zien dat de mogelijkheid om een tijdelijk huurcontract een uitkomst bood in specifieke situaties. Daar werd toen een tijdelijke wet voor in het leven geroepen. Ook kunnen de huurder en verhuurder straks afspreken dat er een minimumduur zal gelden waarbinnen ze allebei niet kunnen opzeggen. De termijn van die minimumduur is afhankelijk van de duur van het contract.
In Amsterdam en Utrecht zijn kopers voortaan al verplicht in hun aangeschafte nieuwbouw koopwoning te wonen. Met zo'n zelfbewoningsplicht willen de gemeentes voorkomen dat huizen worden gekocht om daarna tegen de hoofdprijs te verhuren. Ook in Rotterdam wordt deze maatregel nu gedeeltelijk ingevoerd. Mede ondersteunt door een ander voorstel van minister Ollongren. Een gemeente kan straks in buurten waar schaarste is aan goedkope en middeldure koopwoningen een opkoopbescherming invoeren. Dit kan ook als de leefbaarheid van een buurt onder druk staat door het opkopen van woningen voor de verhuur. Hiermee wordt de positie van mensen met een middeninkomen en starters op de woningmarkt verbeterd.
De gemeente moet vooraf bepalen welke woningen in het goedkope en middeldure segment vallen. Er komen drie uitzonderingsgronden, op basis daarvan kan de gemeente toch een vergunning voor verhuur verlenen ondanks de ingevoerde opkoopbescherming. Het gaat dan om bijvoorbeeld de koop van een woning die aan familie wordt verhuurd. Ook kan de gemeenten extra eisen stellen aan de verhuurder in het kader van goed verhuurderschap. Daarnaast kunnen gemeenten zelf extra uitzonderingsgronden vaststellen die passend zijn bij de problematiek en samenstelling van de buurt. De wet wordt ingevoerd voor een periode van drie jaar.
Er blijven echter nog genoeg projecten over in Rotterdam. Wij kunnen beleggers en investeerders adviseren over de kansen die Rotterdam nog biedt.
Lorem ipsum dolor sit amet