Q & A Kamerverhuurvergunning

Riva geeft antwoord op veelgestelde vragen

Aangezien er nog wat vragen kunnen zijn omtrent deze nieuwe maatregel hebben wij hieronder mogelijke vragen en antwoorden opgesteld.
24/11/2021

De tien meest gestelde vragen over de kamerverhuurvergunning

Vraag: Ik heb nog geen kamerverhuurvergunning. Mag ik mijn woning verhuren aan drie of meer huurders?

Antwoord: Alleen als dit al voor 1 juli 2021 de woonsituatie was, u dient dan een vergunning voor de overgangsfase aan te vragen bij de gemeente. Indien dit pas in de toekomst plaats zal vinden kan u pas na 1 september 2022 een vergunning aanvragen.

Vraag: Kan ik in de toekomst een vergunning voor iedereen aanvragen?

Antwoord: Vanaf 1 september 2022 kan er enkel aan 3 of meer studenten worden verhuurd. Er dienen inschrijvingen van onderwijsinstellingen aangeleverd te worden bij de aanvraag van de vergunning. Voor een vergunning in de overgangsfase is dit dus niet nodig.

Vraag: Krijg ik na de aanvraag per definitie een vergunning?

Antwoord: De gemeente geeft aan dat een aanvraag binnen de overgangsperiode zeker wordt gehonoreerd als er voor 1 juli 2021 drie huurders waren. Na 1 september 2022 zijn er wel aanvullende eisen. De (potentiële) huurders dienen te studeren, de woning moet zich buiten een nulquotumgebied bevinden en er mag 50 meter van de voordeur geen andere vergunning afgegeven zijn.

Vraag: Wat zijn de kosten als ik de vergunning wel krijg?

Antwoord: De kosten voor de aanvraag tijdens de overgangsfase bedragen €50. Voor aanvragen van nieuwe situaties na 1 september 2022 zijn de kosten €500,-.

Vraag: Hoe lang is de vergunning geldig?

Antwoord: De vergunning kleeft aan het pand en is geldig zolang er drie of meer huurders geregistreerd zijn in de BRP (Basisregistratie personen). Tijdelijke leegstand geldt uiteraard als uitzondering.

Vraag: Wat gebeurt al ik mijn woning aan 1 of 2 personen verhuur?

Antwoord: Niets. Dit kan nog gewoon zonder vergunning, mits u zelf niet ingeschreven staat in de woning.    

Vraag: Wat als er een gezin of familie dat uit meer dan 3 personen bestaat mijn woning wil huren?

Antwoord: Dit is gewoon mogelijk. Dit wordt namelijk gezien als 1 inschrijving. Iedere bewoner buiten het gezin wordt per persoon meegerekend, ook als dit een ander stel/gezin betreft.  

Vraag: Ik heb nog een lopende huurovereenkomst met drie bewoners. Wat nu?

Antwoord: Er is een overgangsregeling. Als de overeenkomst voor 1 juli 2021 is aangegaan kan er tot 1 september 2022 een aanvraag worden gedaan om de kamervergunning op de woning te registreren. De aanvullende eisen (studenten, nulquotumgebieden en geen andere vergunningen binnen 50m van de voordeur) tellen voor de vergunningsaanvraag in de overgangsfase niet mee.

Vraag: Wat betekenen deze maatregelen voor mijn rendement?

Antwoord: De Rotterdamse woningmarkt blijft nog steeds lucratief, vooral voor de lange termijn. Wij blijven uw specialist op het gebied van verhuur, beheer, buy-to-let en taxaties.

Vraag: Hoe kan ik aan meer informatie komen als ik nog overige vragen heb?

Antwoord: Neem vooral contact met ons op. Dat kan via info@rivarentals.com of telefonisch: +31 (0)10-2361795 

 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam