Riva verhuurt veel woningen namens beleggers in Rotterdam. Ook staat onze gespecialiseerde makelaar veel investeerders bij tijdens aankopen van panden voor de verhuur. Maar sinds het wetsvoorstel opkoopbescherming en verruiming mogelijkheden tijdelijke huurcontracten afgelopen juli is aangenomen door de Eerste Kamer is veel onzeker. Op 1 januari komt er hoogstwaarschijnlijk een wetswijziging die het mogelijk maakt dat gemeenten deze ingrijpende maatregel naar eigen inzicht in mogen voeren. Gaat Rotterdam de opkoopbescherming in heel de stad invoeren, of enkel in bepaalde gebieden.
Het wetsvoorstel introduceert een nieuwe vergunningsplicht in de Huisvestingswet. Gemeenten kunnen wijken aanwijzen waar beleggers geen goedkope en middeldure panden meer mogen opkopen voor de verhuur. Woningen die in de huisvestingsverordening zijn aangewezen inzake de opkoopbescherming mogen enkel nog worden verhuurd met vergunning. Het verbod geldt dan tot maximaal vier jaar na aankoop van de woning.
De bedoeling van de maatregel is dat de positie van starters en mensen met een middeninkomen op de woningmarkt te verbeteren. Maar er is veel kritiek. Veel belangenverenigingen denken niet dat de wet het beoogde effect zal hebben.
Vastgoedbelang, de vereniging van particuliere verhuurders van woningen, is bijvoorbeeld tegen de opkoopbescherming. "Het tekort aan (midden)huurwoningen zal hierdoor alleen maar groter worden. Gemeenten verkiezen hiermee mensen die een huis willen kopen boven starters en middeninkomens die (nog) niet willen of kunnen kopen. De maatregel lijkt puur ingegeven door een eenzijdige focus op excessen binnen de woningmarkt."
Maar de gemeente Rotterdam heeft al aangegeven zeker gebruik te gaan maken voor de mogelijkheden die dit voorstel biedt. De NOS vroeg de tien grootste gemeenten hoe ze dat gaan aanpakken. De opgevoerde woordvoerder van Rotterdam liet het volgende weten:
"Rotterdam is blij met de komst van opkoopbescherming waarmee in feite een zelfbewoningsplicht voor aangewezen woningen mogelijk wordt. In sommige wijken, zoals Carnisse, zie je dat in sommige maanden bijna alle woningen worden opgekocht door beleggers. Als starter word je daardoor buitenspel gezet. De opkoopbescherming geeft de gemeente de mogelijkheid om in te grijpen."
"De gemeente wil de opkoopbescherming zo snel mogelijk na inwerkingtreding invoeren. We streven naar invoering per 1 januari 2022. Op dit moment doen we onderzoek naar welke wijken in aanmerking komen. Gemeenten moeten goed kunnen onderbouwen waarom je heel de stad of bepaalde wijken aanwijst. Voor een goede onderbouwing lijkt het wijkniveau het meest geschikt. Afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden gaan we eventuele waterbedeffecten tussen wijken of tussen gemeenten monitoren."
Maar tot nu is dus nog niet bekend waar precies de opkoopbescherming in Rotterdam ingevoerd gaat worden. Het maakt de situatie en de zoektochten naar geschikte woningen voor onze gespecialiseerde makelaar voorlopig wat onduidelijk. Hij wordt nog regelmatig benaderd door beleggers die nog toe willen slaan. Er is natuurlijk nog veel mogelijk maar dan moet de opdrachtgever wel snel kunnen handelen. 1 januari is al snel en er zijn ook nog heel wat feestdagen tussendoor.
Uiteraard houden wij de situatie in de gaten en zullen onze klanten en partners van informatie blijven voorzien. Ook kijken we naar de steden en plekken rond Rotterdam. Riva beheert namelijk ook woningen in Schiedam, Vlaardingen, Capelle a/d IJssel en Dordrecht. Gebieden die ook in opkomst zijn en ook veel potentie bieden.
Lorem ipsum dolor sit amet