Zo vraag je een Vergunning Kamerverhuur aan

Stappenplan voor de aanvraag bij de gemeente Rotterdam

Riva adviseert eigenaren die een woning aan drie personen verhuren direct de Vergunning Kamerverhuur aan te vragen bij de gemeente Rotterdam. Tijdens de overgangsperiode (van 1 juli 2021 t/m 1 september 2022) is de procedure echter niet optimaal ingericht. Daarom een stappenplan.
23/11/2021

Hoe vraag je een Vergunning Kamerverhuur aan?

Riva tracht als verhuurmakelaar in Rotterdam de bij ons aangesloten woningeigenaren en vastgoedinvesteerders zo goed mogelijk te verzorgen. Wij nemen taken zoals de screening van huurders, aanmelden van huizen op Funda, check-ins en het bestellen van nieuwe apparatuur graag uit handen van onze opdrachtgevers. We kunnen ook veel papierwerk verzorgen maar de aanvraag van de Vergunning Kamerverhuur kan alleen persoonlijk met DigiD op de website van de Gemeente Rotterdam.

Daarom hebben wij wel een stappenplan opgesteld om verhuurders te ondersteunen. 

Vanaf 1 juli 2021 tot 1 september 2022 geeft de gemeente Rotterdam geen nieuwe vergunningen meer af voor nieuwe situaties van kamerverhuur. Op dit moment is het alleen mogelijk om een overgangsvergunning aan te vragen voor woningen waar voor 1 juli 2021 drie huurders woonden. Deze vergunning wordt volgens de gemeente zeker afgegeven. Zo'n vergunning zorgt ervoor dat verhuren ook in de toekomst ook makkelijk mogelijk blijft. De kosten voor de aanvraag zijn 50 euro. 

Voorbereiding

Zorg ervoor dat dat de inloggegevens voor DigiD, het eigendomsbewijs (koopakte bijvoorbeeld) en de initialen en achternamen van de huurders bij de hand zijn. De gemeente kijkt in de Basisregistratie Personen (BRP) of er inderdaad drie personen ingeschreven staan/stonden. Bij twijfel zullen ze overige documenten zoals de huurovereenkomst en/of betaalbewijzen opvragen waaruit blijkt dat er nu drie huurders zijn of waren voor 1 juli 2021.

Inloggen

Het aanvraagformulier van de overgangsvergunning is hetzelfde als die van de 'normale' vergunning die weer vanaf 1 september 2022 van kracht wordt. Dan is de aanvraag weer 500 euro. De kosten van een overgangsvergunning zijn 50 euro. Er wordt nu echter om informatie en documenten gevraagd die voor de overgangsvergunning niet nodig is. Zoals de inschrijvingsbewijzen van de onderwijsinstelligen van de huurders. Dit kan worden genegeerd, als de site aangeeft dat het verplicht is om een document in te voeren kan een leeg document worden geüpload (advies van de Gemeente Rotterdam zelf!).

Om te beginnen. Ga naar: www.rotterdam.nl/loket/vergunning-kamerverhuur. De vergunning aanvragen begint zodra de knop 'vergunning aanvragen' wordt aangeklikt. Inloggen als particulier kan met DigiD.

vergunning kamerverhuur 1

Dan moet een verklaring worden gegeven.

vergunning kamerverhuur 2

Geef het adres op waarvoor de vergunning aangevraagd wordt.

Vergunning kamerverhuur 3 1 

Geef aan dat drie personen de woning huren.

vergunning kamerverhuur 4

Voer een eigendomsbewijs in.

Vergunning kamerverhuur 5 1

Voer het huurcontract in.

Vergunning kamerverhuur 6 1

Voer de eigen persoonlijke gegevens in.

 

Vergunning kamerverhuur 7 1 v2

Controleer de gegevens en bevestig met afonden

Vergunning kamerverhuur 8 1

 

De vergunning is aangevraagd

Vergunning Kamerverhuur 9 1

We hopen dat deze uitleg duidelijk en begeleidend genoeg is. Als iets toch niet duidelijk is. Neem dan contact met ons op. 

 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam