De economie in de regio Rotterdam is weerbaar

Aantrekkingskracht van de stad vergroten

Riva is als verhuurmakelaar gebaat bij een aantrekkelijke stad. Rotterdam blijkt een schok als de coronapandemie gelukkig te kunnen doorstaan. Met een verwachte groei van 3,5% in 2022, een sterke daling van de werkloosheid en een forse toename van nieuwe bedrijven toont de economie zich veerkrachtig.
09/03/2022

Riva profiteert ook van economisch herstel 

Riva is als Rotterdamse vastgoedpartij deels afhankelijk van een goede economie in de regio. We verhuren vooral aan expats en internationale studenten die naar onze stad trekken om hier te werken, studeren en te wonen. Hoe aantrekkelijker Rotterdam is op het gebied van werkgelegenheid, economie, cultuur en leefomstandigheden, hoe beter dat is voor Riva! Zulke factoren zorgen er voor dat er meer mensen uit Nederland en vanuit de rest van de wereld (tijdelijk) een woning in Rotterdam willen huren. Als gespecialiseerd kantoor bieden en beheren wij namens particuliere eigenaren, investeerders en ontwikkelaars een groeiend aantal huurwoningen. 

Uit de Economische Verkenning Rotterdam (EVR) 2022 blijkt de Rotterdamse economie weerbaar en veerkrachtig. De economie in de regio keert terug naar het niveau van voor de crisis met een verwachte groei van 3,5% in 2022. De werkloosheid daalde in 2021 met 32,6% in de regio Rijnmond en met 34,3% in Rotterdam. De werkgelegenheid zal, na een krimp in 2020 naar verwachting weer toenemen met 0,3% in 2021 en 0,5% in 2022. Steeds meer ondernemers (+9,2% in 2021) starten een nieuw Rotterdams bedrijf. Rotterdam is net als in de voorgaande jaren de trekker van het herstel en van de groei van de werkgelegenheid in de hele regio.

Nieuwe uitdagingen

De cijfers uit de Rotterdamse haven bevestigen de trend. De Rotterdamse haven sloeg in 2021 weer net zoveel goederen over als voor de pandemie in 2019. Vrijwel alle goederensoorten vertoonden een plus ten opzichte van vorig jaar, met als een van de uitschieters de toename van het aantal overgeslagen containers. Een stijgende omzet en lagere kosten zorgen voor een bedrijfsresultaat voor rente, afschrijvingen en belastingen van € 512,2 miljoen (2020: € 477,5 miljoen).

Wethouder Roos Vermeij (o.a. Economie): “Twee jaar geleden presenteerden we mooie economische cijfers, en kregen we ineens te maken met corona. Nu, twee jaar later, heeft Rotterdam zich door de crisis heen gebokst. We weten niet welke impact de oorlog in Oekraïne precies zal hebben en we zullen ons opnieuw schrap moeten zetten. Het wordt zwaar. Maar de bewezen weerbaarheid van onze economie is bemoedigend: Rotterdam toont zich op zijn sterkst als het tij tegenzit.”

Kansen voor (duurzame) economie

Rotterdam en de havenregio zijn kansrijk om leidend te worden in Europa in de duurzame economie, constateert de Erasmus Universiteit in de EVR2022. Deze kans wordt zelfs vergroot door de huidige crisis in Oekraïne, omdat de Europese wens om niet meer afhankelijk te zijn van Russisch gas de energietransitie kan doen versnellen. Investeren in een goed geschoolde beroepsbevolking en het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt, zo waarschuwt de EVR, is hierbij wel cruciaal.

Bovendien liggen faillissementen op de loer door de schuldenlast van ondernemers in horeca, cultuur en de evenementensector. Juist deze bedrijven zorgden er mede voor dat onze stad na de financiële crisis van 2008 aan aantrekkingskracht won. En als onderdeel van een steeds sterker wordende dienstensector zorgden zij ervoor dat onze economie meer divers en daarmee schokbestendiger werd. Het vergroten van de aantrekkingskracht van de stad is dan ook een van de grootste uitdagingen.

In dat kader is het huidige stadsbestuur begonnen met de aanpak van leegstand en de ‘aanpak vitale kerngebieden’ om van winkelgebieden weer bruisende ontmoetingsplekken maken waar winkelen, wonen, sport, cultuur en horeca samengaan. Ook wordt er ruimte gecreëerd voor nieuwe bedrijven, zoals in het Merwe-Vierhavensgebied en de Spaanse Polder. 

Contact met Riva

Riva heeft ook een positief beeld voor de toekomst. We merken dat er veel belangstelling is voor onze woningen en dat deze snel worden verhuurd. Investeren in woningen en huizen beschikbaar stellen voor verhuur loont dus nog steeds. Neem contact op om de mogelijkheden betreffende verhuur, beheer, taxaties en verkoop of aankoop door Riva te bespreken.

 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam