Wat gebeurt er op de vastgoedmarkt in 2022

Meer nieuwbouw en bestaande woningportefeuilles

Beleggers en ontwikkelaars spelen een essentiële rol in het waarborgen van de leefbaarheid van de stad. Dat stelt CBRE in hun Real Estate Market Outlook rapport 2022.
03/02/2022

Riva is de vastgoedspecialist in Rotterdam

In de opgewonden woningmarkt van Rotterdam is Riva een ervaren en gedegen kantoor. Na een direct succesvolle start als verhuurmakelaar is Riva tegenwoordig ook in te schakelen als erkend makelaar en taxateur. Onze werknemers zijn elke dag bezig in het Rotterdamse en kunnen belangstellenden adviseren over woningverhuur, vastgoedbeheer, taxaties en aankoop dan wel verkoop van een object. Riva staat steeds meer investeerders en ontwikkelaars bij, naast particulieren die woningen tijdelijk beschikbaar stellen voor verhuur. 

Door nieuwe maatregelen van de gemeente Rotterdam worden beleggers en investeerders beperkt. Er geldt nu een opkoopbescherming in meerdere wijken in de stad. Het is enkel om een woning te kopen in Bergpolder, Blijdorp, Bloemhof, Carnisse, Groot IJsselmonde, Het Lage Land, Hillegersberg-Zuid, Hillesluis, Kralingen-Oost, Kralingen-West, Middelland, het Nieuwe Westen, Oud-Mathenesse, Oud-Charlois, Rubroek en de Tarwewijk als de koper er zelf gaat wonen. Daar een woning verhuren mag dan alleen onder strenge voorwaarden.

In het nieuwe Real Estate Market Outlook rapport 2022 van real estate consultancybedrijf CBRE staat dat beleggers en ontwikkelaars juist een essentiële rol spelen in het waarborgen van de leefbaarheid van de stad. Aangezien het gebruik van de stad verandert, blijft de vastgoedbeleggingsmarkt van belang.

Het beleggingsvolume was in 2021 aanzienlijk lager dan in de voorgaande vier jaren: €17,3 miljard. Door de verhoging van de overdrachtsbelasting zijn veel transacties vanuit de eerste twee kwartalen naar 2020 verschoven. Volgens CBRE begon 2021 dan ook rustig. Veel transacties waren vooruit verschoven naar eind 2020 om de verhoogde overdrachtsbelasting te ontlopen.

De toenemende regulering heeft nog niet tot een afgezwakte investeringsvraag geleid. Sterker, die neemt voorlopig alleen maar toe. De Nederlandse woningen worden op basis van de risico-rendementsverhouding nog steeds als een aantrekkelijk investeringsproduct gezien. Zeker als dit wordt afgezet tegen andere ontwikkelde woningmarkten in Europa. De interesse van nationale investeerders en nieuwe buitenlandse toetreders blijft daarom groot. Bovendien komt er in 2022 weer meer nieuwbouwproduct op de markt, en naar verwachting ook meer bestaande woningportefeuilles.

Hierdoor verwacht CBRE wederom een goed beleggingsjaar op de woningmarkt, met een beleggingsvolume tussen de €6,5 en €7 miljard. Tegenover €4,2 miljard in 2021. Hiermee zal de woningbeleggingsmarkt, na een terugval van één jaar, van alle sectoren weer de meeste investeringen trekken.

Investeringsvolume in nieuwbouw huurwoningen

Capital Value verwacht dat beleggers meer bestaand bezit zullen gaan verkopen om de portefeuille te verjongen en verduurzamen in 2022. In hun analyse kijken ze ook terug. Volgens de specialist in woningbeleggingen is het investeringsvolume in nieuwbouw huurwoningen in 2021 naar recordhoogte gestegen. Geschat wordt dat in totaal voor 4,8 miljard euro aan nieuwbouw huurwoningen is aangekocht door Nederlandse (64%) en internationale investeerders (36%). Het betreft een groei van 8,9% ten opzichte van vorig jaar, toen 4,4 miljard euro in nieuwbouw huurwoningen werd geïnvesteerd. Met de investeringen in 2021 worden 16.700 huurwoningen toegevoegd aan de voorraad. Uit onderzoek van Capital Value blijkt dat het aantal nieuwe huurwoningen nog veel hoger had kunnen zijn als er voldoende aanbod was geweest. Meer dan 3 miljard euro is niet geïnvesteerd doordat er te weinig aanbod was, een gemiste kans van 11.000 nieuwe huurwoningen. 

Het totale transactievolume komt in 2021 naar verwachting uit op 7,7 miljard euro. Dat is een daling van 32,5% van het transactievolume in 2020. Deze daling is met name veroorzaakt door de invoering van de verhoogde overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 van 2% naar 8%. Hierdoor hebben veel beleggers hun voorgenomen verkopen voor 2021 al in december 2020 uitgevoerd.

Marijn Snijders, directeur Capital Value: "We zien al jaren dat het aantal bouwvergunningen ver onder de benodigde woningbouwproductie ligt. Beleggers hebben veel kapitaal beschikbaar om in nieuwe betaalbare huurwoningen te investeren. Het is belangrijk dat we deze kans om de woningnood te verminderen niet voorbij laten gaan. We moeten RO procedures versnellen, zodat er snel meer kwalitatief hoogwaardige huurwoningen kunnen worden gebouwd door pensioenfondsen en woningcorporaties. Het voorkomen van gestapelde regelgeving op landelijk en lokaal niveau is daarvoor essentieel. Het is goed nieuws dat de verhuurderheffing wordt afgeschaft waardoor corporaties veel meer ruimte krijgen om te investeren in de bouw van nieuwe sociale huurwoningen. De ambitie van beleggers en corporaties zou moeten zijn om jaarlijks meer dan 25.000 nieuwe huurwoningen aan de voorraad toe te voegen aangezien er ook huurwoningen worden onttrokken door uitponding.''

Riva blijft beleggers en ontwikkelaars bijstaan

Bij Riva zien we dat de huidige omstandigheden voor een verschuiving zorgen. Beleggers richten zich op grotere projecten met meerdere woningen. Voorbeelden zijn een complex van een particuliere ontwikkelaar aan de Schiedamsesingel of een renovatie van een woonblok in Crooswijk.  

Er zijn dus nog steeds mogelijkheden. Er zijn nog genoeg wijken waar woningen zonder woonplicht te vinden zijn, of er kan door Riva dus ook een groter project begeleid worden. Neem contact op met Riva om de nog steeds rendabele mogelijkheden in Rotterdam te bespreken.

 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Ik wil ontwikkelen