Verhuur aan zoekende studenten

Riva biedt complete huurwoningen, ideaal om te delen

Studenten vinden nog altijd lastig een betaalbare kamer in Rotterdam. Dat blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2020 van Kences. Riva kan een oplossing bieden aangezien in ons aanbod veel volledige woningen specifiek geschikt zijn voor studenten die delen.
06/11/2020

Gespecialiseerd in studentenhuisvesting

Riva richt zich als verhuurmakelaar in Rotterdam vooral op expats en studenten. Al jarenlang weten studenten die tijdelijk vanuit het buitenland naar Nederland komen om te studeren ons te vinden. Zij volgen (tijdelijk) een studie aan aan de Erasmus Universiteit, de Rotterdamse Hogescholen maar ook de TU Delft. Riva biedt hen complete woningen die ideaal zijn om te delen. Internationale studenten verkiezen deze woonsituatie boven het apart huren van een kamer. Studeren in een ander land is al spannend genoeg dus vaak zoeken internationale studenten anderen om samen een woning te huren. Het is vaak goedkoper, het biedt meer ruimte en je keist je iegen huisgenoten. Ook steeds meer Nederlandse studenten kiezen ervoor om een volledige woning te delen. 

De reden is dat Nederlandse studenten veel moeite hebben met het vinden van een betaalbare woonruimte. Dat blijkt uit de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2020 van Kences (het kenniscentrum voor studentenhuisvesting).

Veranderende situatie

"Het tekort is enorm, net als de torenhoge huren waar studenten voor moeten opdraaien. Zo zijn de huren in de afgelopen zes jaar maar liefst 11 procent gestegen, terwijl de financiële situatie van studenten er zeker niet beter op geworden is met invoering van het leenstelsel," verklaart Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). 

Gemiddeld zijn studenten volgens de bond 44 procent van hun inkomen kwijt aan de huur. Uitwonende studenten betaalden volgens de monitor in het afgelopen collegejaar 470 euro aan woonlasten per maand (inclusief de bijkomende lasten en na aftrek van de huurtoeslag). Corona maakt de zaken nog moeilijker: daardoor heeft 23 procent van de studenten op dit moment minder inkomsten uit arbeid en 18 procent helemaal niks meer.

Intussen zijn de problemen volgens Muns "zelfs nog iets vertekend, omdat studenten de laatste jaren steeds vaker thuis blijven wonen." 52 procent van de studenten ging de laatste jaren het huis uit. Met 55 procent zit de meerderheid van de studenten die niet meer thuis wonen in een kamer met gedeelde voorzieningen. Deze kamers zijn gemiddeld maar 17 vierkante meter.

Riva biedt alternatief

Riva heeft veel woningen die specifiek geschikt zijn voor studenten die willen delen. De woningen zijn verspreid over de gehele stad te vinden. Van studentenwijk Kralingen tot het opkomende West (nabij Erasmus MC en Erasmus Centre for Entrepreneurship) en van het centrum tot op Zuid (nabij de toekomstige Cultuurcampus). Het aanbod van woningen is te vinden via onze eigen site, Funda, Pararius, Huurwonigen.nl en de social media die dagelijks bijgehouden wordt!

Deze, vooral gemeubileerde, huizen verhuren wij voornamelijk in opdracht van particuliere verhuurders en zijn ideaal voor internationale studenten vanwege het aantal slaapkamers, de ligging en de prijs.

De selectie van huurwoningen voor studenten is te vinden via deze link

De huurprijs geldt voor het hele huis. Studenten delen de huur dus met elkaar zodat de kosten vergelijkbaar zijn met een losse kamerprijs. Riva fungeert altijd als contactpersoon. Dus in het geval van reparaties, vervanging of nood kan er altijd contact met Riva worden opgenomen. De goed bezette en ervaren binnendienst van vier personen vormen het aanspreekpunt namens de verhuurder van de woning. Studenten hoeven dus niet direct contact op te nemen met de verhuurder of zelf achter oplossingen aan te gaan. 

We verhuren vooral appartementen aan groepjes van maximaal drie studenten. Dit doen wij onder andere zodat de inschrijving bij de gemeente nooit problemen op zal leveren. Onze contracten zijn vanaf 12 maanden (met een opzegtermijn van een maand), we hebben bovendien ook short stay opties. Er zijn geen inschrijfkosten, maar wel een borg. 

Sla je slag

Wij raden studenten die het ouderljk huis willen verlaten en op zoek zijn naar een kamer dan ook aan om ons aanbod te bekijken. Vraag aan klasgenoten of zij wellicht een woning willen delen. Als het budget bij elkaar wordt opgeteld kan je al makkelijk samen een woning via Riva huren.

Voor woningeigenaren is de groeiende aanwas van (internationale) studenten een mogelijkheid om te verhuren tegen een goed rendement. 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Aan studenten verhuren