Maar liefst 6.600 bouwvergunningen in Rotterdam

Riva verhuurt ook nieuwbouw woningen

Er is een recordaantal bouwvergunningen in Rotterdam aangevraagd. In 2020 is er voor de nieuwbouw van 6.600 woningen een vergunning aangevraagd. Voorheen lag dat aantal op hooguit 3.500. Riva merkt ook dat er veel vraag is naar woningen. Het vooruitzicht op veel nieuwe woningen is dan ook gunstig voor verhuurders en huurders van Riva.

19/02/2021

De woningmarkt in Rotterdam

Riva verhuurt al ruim tien jaar woningen in Rotterdam. Daar zijn ook steeds meer nieuwbouw woningen bij. Er zijn investeerders die nieuwe appartementen kopen om te verhuren en er zijn ook ontwikkelaars die het beheer van volledige complexen bij ons onderbrengen. Onze makelaars merken dat de markt best wel overspannen is en dat er nieuwe woningen nodig zijn om in de enorme behoefte te voorzien. Als er flink wordt bijgebouwd komen er ook meer woningen beschikbaar voor de verhuur.

Investeerders kopen bijvoorbeeld een appartement om te verhuren. Rotterdammers die besluiten om een nieuw huis te kopen besluiten steeds vaker om de voormalige woning aan te houden voor de verhuur. Zo ontstaat een divers aanbod in verschillende segmenten waar expats, studenten en Nederlandse particulieren van kunnen profiteren.

62% meer verleende meer vergunningen

Eerder gepubliceerde cijfers van het CBS tonen aan dat in 2020 landelijk 14% meer bouwvergunningen zijn afgegeven voor nieuwbouw ten opzichte van een jaar eerder. Rotterdam zit met een stijging van 62% ruim boven het landelijk gemiddelde. In 2020 is voor ruim 2.000 nieuwe woningen een bouwvergunning verleend. Naast nieuwbouw worden ook nieuwe woningen gerealiseerd door transformatie van panden. Dat voegt nog eens 1.200 woningen toe.

Bouwversnelling werkt

De gemeente heeft de afgelopen jaren veel energie gestoken in het versnellen van de woningbouwproductie. Er zijn afspraken gemaakt met marktpartijen in het bouwakkoord. De gemeente nam juridische hobbels die de bouw onnodig vertraagden weg. Initiatiefnemers worden op weg geholpen met het uitrollen van plannen. Bovendien zijn het aantal geschikte bouwlocaties in de stad opgevoerd. Onder andere door het versnellen van tenders, het op de markt zetten van overtollige gemeentelijke panden voor transformaties én door open te staan voor marktinitiatieven, zogenaamde unsollicited proposals.

“Bouwen is een werkwoord, dat moet je iedere dag samen doen. De afgelopen jaren hebben we enorm veel locaties toegevoegd, dit jaar ligt de nadruk op het daadwerkelijk bouwen,” zegt wethouder Kurvers.

We publiceren regelmatig blogs over de toekomstplannen voor de stad. De gedegen kennis over bestemmingsplannen maakt dat wij de potentie van een aankoop van een woning voor de verhuur kunnen specificeren. We kunnen zo een realistisch verwachtingspatroon schetsen wat betreft het maandelijkse rendement van een woning in een bepaalde wijk. Zo is zuid heel erg in opkomst.

Onder de nieuwe vergunningen zijn plannen in heel Rotterdam. Wij presenteren alvast een selectie.

Coolhaven

Ontwikkelaar FSD is aangewezen als winnaar voor het project Kavel de Machinist op Coolhaveneiland. De ontwikkelaar zal naar verwachting eind 2021 beginnen met de bouw van het vijftig meter hoge gebouw dat is ontworpen door VMX Architecten. COOLBASE wordt een levendige en energieneutrale woontoren gebouwd in hout. Het slanke silhouet van getinte beglaasde panelen vormt een contrast met het voormalige industriële terrein van bakstenen en betonnen gebouwen. Als energieneutraal gebouw is COOLBASE geoptimaliseerd voor natuurlijk daglicht, energieverbruik en regenwateropvang en is er een pergola van pv-zonnecellen op het dak. Daarnaast zijn de appartementen ontworpen met een kleine moestuin in het raam. Geluiddichte loggia's met panoramische schuiframen geven de mogelijkheid om het woonoppervlak te vergroten.

 

 

COOLBASE op Coolhaveneiland. VMX Architects

COOLBASE op Coolhaveneiland. VMX Architects

Katendrecht

Er zijn ingrijpende plannen voor het grote fabrieksterrein van Codrico op Katendrecht. In de monumentale fabriek, een nieuw te bouwen toren van 220 meter en andere gebouwen moeten er 1.500 woningen bijkomen. Verder zijn er plannen voor een Maritiem Centrum dat in de Rijnhaven ligt. Door het verdwijnen van de fabrieksactiviteiten komt er een aaneengesloten wandelroute langs alle kades van de Rijnhaven en wordt recreatie op het water mogelijk. Projectontwikkelaar RED Company, architectenbureau Powerhouse Company en de gemeente hebben een ontwikkelvisie gepresenteerd om Katendrecht nog meer te verrijken.

 

Plannen voor Codrico. Powerhouse Company

Plannen voor Codrico. Powerhouse Company

Centrum

De gemeente verkent samen met Havensteder en initiatiefnemer RED Company de mogelijkheden voor de herontwikkeling van de zuidoostelijke hoek van het Hofplein. Het gebied tussen de Coolsingel, Pompenburg, Haagseveer en Doelstraat biedt mogelijk plek aan een programma met onder meer 1.300 woningen, een hotel, horeca, kantoren en maatschappelijke ruimtes.

Daar vlakbij. Op de plek waar ooit de bekende bioscoop Lumière was gevestigd, op de hoek van de Kruiskade en de Lijnbaan, zijn plannen voor een flinke toren. Ontwikkelaars Manhave en VORM denken aan een complex met circa 400 huurappartementen, een hotel, kantoren, maatschappelijke voorzieningen, bedrijfsruimten, winkels en horeca.

 

Plan Lumière. Manhave en VORM

Plan Lumière. Manhave en VORM

Zuid

Huis op Zuid aan de Laan op Zuid en de Brede Hilleweg wordt een groot sport– en zwemcentrum met daarnaast een woontoren met 100 appartementen. De nieuwbouw vormt een belangrijke bijdrage aan het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen): “We investeren volop op Zuid. Het Huis op Zuid verbindt de Afrikaanderwijk met de Kop van Zuid. Dit sportcentrum met woningen op een centrale plek, biedt jong en oud de mogelijkheid om te sporten en te wonen. Rotterdammers die door willen groeien krijgen de kans om in de stad te blijven wonen, dankzij de bouw van de appartementen in het middensegment.”

Koen van Velsen architecten ontwierp Huis op Zuid als één herkenbaar en samenhangend complex waarin sport, horeca en wonen zijn verenigd. Het gebouw bestaat uit veel duurzame materialen en voorzieningen om het energieverbruik laag te houden. De sporthal, het zwembad en de horeca krijgen een eigen sfeer, identiteit en kleuraccenten. De woontoren wordt ontwikkeld door Synchroon B.V. 

Huis op Zuid. Koen van Velsen architecten

Huis op Zuid. Koen van Velsen architec

Parkstad

Op het braakliggende terrein tussen Laan op Zuid en Hilledijk, ook wel Parkstad Blok I komt KOER. VORM, V8 Architects, Studio Architectuur MAKEN en LOLA Landscape Architects zijn samen verantwoordelijk voor het winnende ontwerp. Het plan bestaat uit 167 woningen. De bouw start naar verwachting in de eerste helft van 2022. Het woningbouwprogramma bestaat behalve uit Parkstad Blok I uit nieuwbouwprojecten als Remisehof, Machinistenhof, Overmaas en Leeuwenkuil. Parkstad is één van de belangrijke projecten in het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. 

KOER. Ontwikkelaar VORM

KOER. Ontwikkelaar VORM

 

Boompjes

Terwijl The Terraced Tower al bijna klaar is wordt het aanpalende plot al gereed gemaakt voor een volgend project: Clubhouse Boompjes. Het project van Amvest bestaat uit 342 woningen, een deel wordt co-living appartementen. De woningen koemn in twee torens van 70 en 100 meter hoog, naar een ontwerp van het architectenbureau Team V, bekend van onder andere Rotterdam Centraal Station. Clubhouse wordt naar verwachting in 2024 opgeleverd.

 

Clubhouse Boompjes. Team V

Clubhouse Boompjes. Team V

 

Parkhaven

Er wordt nogal wat strijd geleverd om een nieuw project naast de Euromast. Op dit moment is de omgeving rond het markante baken niet echt inspirerend. Maar team bestaande uit Heijmans Vastgoed, TBI Ondernemingen, ERA Contour, J.P. van Eesteren, Vesteda en Woonbron pakken als Ontwikkelcombinatie ParkHaven & Partners willen de ruimte aanpakken. Acht gebouwen, tussen de 34 en 45 hoog en een stadsblok van 70 meter nabij het Droogleever Fortuynplein, zijn voorzien naast het historische herkenningspunt. Het idee van Parkhaven is om hier woningen in verschillende prijsklassen te realiseren, van sociale huur tot middelduur en exclusief. Hoewel de gemeenteraad akkoord is, hebben omwonenden zich gegroepeerd en gaan ze proberen de ontwikkeling nog tegen te houden.

ParkHaven010. Ontwikkelcombinatie ParkHaven & Partners

ParkHaven010. Ontwikkelcombinatie ParkHaven & Partners

 

BRUTUS

Kunstenaar Joep van Lieshout (Atelier van Lieshout) en projectontwikkelaar RED Company slaan de handen ineen om in het Rotterdams M4H-gebied een grootschalige cultuurcluster met woningbouw, horeca en werkruimtes te realiseren. BRUTUS presenteert een nieuw model voor stedelijke vernieuwing waarbij creatieven niet automatisch de wijk uit worden geduwd zodra die aantrekkelijk wordt.
Het moet een uniek complex worden waar cultuur, wonen en werken samenkomen. Kloppend hart is een cultuurcentrum van tenminste 7.000 vierkante meter. Het huisvest een museum, tentoonstellingsruimtes, een publiek toegankelijke kunstopslag, een ruimte voor kunsteducatie, workshopruimtes, ateliers en woon/werkplekken voor kunstenaars. Op het buitenterrein komen een openluchtbioscoop, theater en beeldentuin.

Om het culturele cluster heen worden drie robuuste woontorens gebouwd met daarin in totaal 750 woningen. Ze zijn ontworpen door Atelier Van Lieshout in samenwerking met Powerhouse Company en ademen de sfeer van Atelier Van Lieshouts functionalistische beeldhouwwerk. De onderdelen van het nieuwe complex zijn verbonden door middel van trappen, gangen en hellingbanen. De naam van het complex refereert aan het brutalisme, een expressionistische bouwstijl uit de jaren 1950 en 1960 die no-nonsens eerlijkheid en een utopisch samenlevingsideaal hoog in het vaandel had. BRUTUS past perfect bij de ongepolijste omgeving van de Rotterdamse haven.

Kunstenaar Joep van Lieshout (Atelier  Van Lieshout) en projectontwikkelaar RED Company creëren BRUTUS

Kunstenaar Joep van Lieshout (Atelier Van Lieshout) en projectontwikkelaar RED Company creëren BRUTUS

RottaNova

Tegelijk met de Markthal zou oorspronkelijk ook Rotta Nova gebpuwd worden. Dan ging even anders maar de plannen lijken nu bewaarhedi te worden. In opdracht van Grotemarkt Ontwikkeling en NEOO heeft Frits van Dongen Architecten RottaNova ontworpen, een 258 appartementen tellend complex. Hte ensemble kent daarnaast een commerciële plint, honderd autoparkeerplaatsen en 650 fietsparkeervoorzieningen. Kenmerkend voor het project wordt de grote diversiteit aan woningtypologieën.

RottaNova. Frits van Dongen Architecten en Planners

RottaNova. Frits van Dongen Architecten en Planners

 

Alle bouwplannen online

Rotterdam heeft als een van de weinige steden een website waarop altijd de actuele cijfers over lopende en komende bouwprojecten staan. Niet alleen woningen die al in aanbouw zijn, maar ook projecten die nog in voorbereiding zijn. Ook is de verdeling van de prijsklassen en de verdeling tussen koop- en huurwoningen te zien. De medewerkers van Riva houden deze site goed in de gaten. Zo weten we waar de ontwikkelingen plaatsvinden en er dus een groie aan bewoners en voorzieningen te verwachten valt. Essentiële kennis, zo kunnen we investeerders perfect over de potentie van een gebied te adviseren.

Neem contact op als u wilt investeren of verhuren. 

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

verhuur ook uw woning