Hoe gaan wij om met de huisvestingsvergunning?

Riva houdt zich uiteraard aan de 'Rotterdamwet’

De huisvestingsvergunning levert nogal wat onduidelijkheid op in Rotterdam. Aangezien Riva vooral een internationale clientèle bedient is extra uitleg over de Rotterdamwet essentieel. Deze blog is bedoeld voor Woningeigenaren, potentiële huurders en verhuurmakelaars.
18/11/2019

Toestemming van de gemeente

Verhuurmakelaar Riva streeft er naar om verhuurders en huurders in Rotterdam zo snel mogelijk te helpen. Het is zonde als een woning leeg staat en expats willen zich zo snel mogelijk in Rotterdam nestelen. Het komt regelmatig voor dat een expat al na een paar dagen in een appartement trekt. Met dank aan onze ruime ervaring en soepele werkwijze! 

Maar het gaat niet altijd zo snel. Door de Rotterdamwet, waarbij in bepaalde delen van de stad een huisvestingsvergunning wordt verlangd, kan het soms meer tijd kosten als gewenst. 

Het gaat om Carnisse, Hillesluis, Oud Charlois, Bloemhof en de Tarwewijk en de volgende straten in Delfshaven: Grote Visserijstraat, Mathenesserdijk, Mathenesserweg, Schiedamseweg, Willem Buytewechstraat, Vierambachtstraat, 's-Gravendijkwal, 1e Middellandstraat, 2e Middellandstraat en het Middellandplein in Delfshaven. De Gemeente Rotterdam heeft een document opgesteld zodat precies duidelijk is waar een huisvestingsvergunning nodig is.

Als iemand in een van deze delen van de stad een huis wil huren moet eerst online een woonverklaring aangevraagd worden. 

Op zich is het streven naar een fijnere leefomgeving een zeer prijzenswaardig initiatief wat wij ondersteunen. Echter, voor onze internationale clientèle is de hele procedure tijdrovend en wellicht onduidelijk. Daarom wat extra toelichting.

Screening van huurder

Als wij een aanvraag voor een woning in zo’n gebied krijgen, screenen wij de huurder zoals gewoonlijk. Wij controleren de legitimatiebewijzen, toetsen het inkomen en we nemen contact op met de werkgever. Als de huurder een eigen bedrijf heeft vragen wij een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel en een accountantsverklaring. Wij doen zelf dus al een gedegen onderzoek. Maar de gemeente kan natuurlijk nog meer gegevens inzien en daardoor duurt het proces over het algemeen wat langer. 

Vervolgens lichten wij de verhuurder in over de interesse. Als de verhuurder akkoord gaat kunnen wij een verhuurdersverklaring (laten) ondertekenen. Daarmee geeft de verhuurder aan dat de huurder een huurcontract krijgt als hij of zij van de gemeente een huisvestingsvergunning ontvangt. Ook een concept van het huurcontract volstaat. Na akkoord van de verhuurder zal Riva de benodigde documenten aan de gemeente aanleveren zodat de huurder de Huisvestingsvergunning aan kan vragen. 

De kandidaat huurder kan de gemeente dan pas vragen om een huisvestingsvergunning. De snelste manier om een huisvestingsvergunning aan te vragen is online. Maar daar is een DigiD voor nodig. En daar wringt het al. Wij verhuren vooral aan expats en die hebben vaak (nog) geen DigiD. De huurder zal dus een afspraak moeten maken bij een van de stadswinkels. 

Lange doorlooptijd

Door een tekort aan personeel bij de gemeente Rotterdam kan het helaas lang duren voor er een afspraak mogelijk is. De wachttijd kan oplopen tot wel 6 weken. De huurder gaat met de bereidverklaring en alle andere benodigde documenten zoals bijvoorbeeld een werkgeversverklaring naar een Stadswinkel. Daar vult de huurder samen met een medewerker van de Stadswinkel de aanvraag in. De Stadswinkel stuurt de aanvraag vervolgens naar de verantwoordelijke dienst van de gemeente. 

Twee criteria

De gemeente gaat dan pas onderzoek doen. Er wordt vooral naar twee zaken gekeken tijdens het onderzoek: Het inkomen en woonverleden.

Ten eerste wordt het inkomen getoetst. Huurders die korter dan 6 jaar in Rotterdam wonen en een woning willen betrekken in een huisvestingvergunninggebied moeten aan de volgende criteria voldoen:

  • De huurder is economisch zelfstandig
  • Het inkomen is hoger dan de Rotterdamse bijstandsnorm
  • Inkomen komt uit:
    • Werk (arbeidsovereenkomst)
    • Zelfstandig beroep
    • Eigen bedrijf
  • Inkomen komt uit:
    • Vrijwillig vervroegd uittreden
    • AOW
    • Ouderdoms- of nabestaandenpensioen
    • Studiefinanciering

Andere vormen van inkomen worden niet toegestaan!

Sinds maart 2019 is er een nieuwe toetsmiddel bijgekomen. Er wordt gekeken naar het woonverleden van de potentiële huurder. Er wordt in sommige gevallen ook nagegaan of de mogelijke huurder wellicht eerder woonoverlast heeft veroorzaakt of zelfs crimineel gedrag heeft getoond.

Geen sleuteloverdracht 

Dit onderzoek kan twee tot maximaal zes weken duren. Gedurende het onderzoek mag de sleutel niet (alvast) overhandigd worden aan de huurder. Als dat wel gebeurt is dat een overtreding en wordt er een boete uitgedeeld. Deze boete kan oplopen tot €20.500,-. Dit willen we allemaal voorkomen! Daarom moeten de verhuurders dus rekening houden met een lange periode van leegstand! Riva verzorgt de gehele procedure de correspondentie en het contact met de gemeente en mogelijke huurder.

Omdat de gemeente veel vragen en opmerkingen krijgt, hopen wij als Riva wel dat er misschien wat aanpassingen in de procedure komen. Wij hebben zelf regelmatig contact met de verantwoordelijken binnen de gemeente voor overleg. Zodra er veranderingen zijn zullen we deze meteen communiceren en onze eigen procedure aanpassen. 

Mocht u nog vragen hebben over deze maatregel of hoe Riva (verhuurmakelaar Rotterdam) hier mee omgaat dan kunt u altijd contact met ons opnemen via: 010 236 17 95 of middels info@rivarentals.com.

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

meer informatie over regels