Investeren in Rotterdam Zuid levert meer rendement op

Profiteer van de potentie en opkomst van zuid

Riva merkt dat er steeds meer aandacht komt voor het zuidelijk deel van Rotterdam. Woningzoekers verleggen de interesse steeds meer naar zuid, daar is nog ruimte. Wij adviseren beleggers dan ook om juist daar aankopen te doen. Huizen zijn nu nog relatief goedkoop maar de huuropbrengsten zijn vrijwel gelijk. Bovendien wordt er intensief geïnvesteerd in de linker Maasoever.

Enorme potentie

Riva merkt een toenemende interesse in zuid. Investeerders en beleggers zijn op zoek naar woningen om te kopen en vervolgens te verhuren. Daarnaast hebben steeds meer huurders door dat dit gebied in opkomst is. Er zijn dan ook ambitieuze plannen die de woonbeleving, de leefomgeving en de essentiele voorzieningen in het gebied enorm zullen verbeteren. 

Rotterdam Zuid kent verdeeld over de wijken Charlois, Feijenoord,Hoogvliet en IJsselmonde 201.000 inwoners. Dat is meer dan het inwonertal van bijvoorbeeld Nijmegen en Breda! Het gebied is jarenlang achtergesteld. De aandacht ging altijd vooral uit naar het Noordelijke deel van de stad. Maar daar is zo'n tien jaar geleden verandering in gekomen met de oprichting van Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ). Een samenwerkingverband waarin het Rijk, de gemeente Rotterdam, corporaties, zorginstellingen, schoolbesturen, bedrijfsleven, politie en Openbaar Ministerie aan een gezonde toekomst voor Rotterdam Zuid werken. Samen willen deze partners ervoor zorgen dat het opleidingsniveau, de arbeidsparticipatie en woonkwaliteit stijgen naar het gemiddelde van de vier grote steden in Nederland. Dat zijn veelbelovende vooruitzichten. 

Omdat Riva (de bij ons aangesloten) beleggers graag wil wijzen op waardevolle buy-to-let kansen beschrijven we graag de potentie van Zuid. De ontwikkeling van grootse projecten rond de Rijnhaven en op Katendrecht (Bayhouse, Global Center on Adaptation (GCA) van de Verenigde Naties, Stilwerk en het FENIX Landverhuizersmuseum), Kop van Zuid (nieuwe bouwwerken als The Sax en uitbreiding van Hotel New York), de uitbreiding van Ahoy, de operatie aan het Hart van Zuid, de komst van een Cultuurcampus en Feyenoord (mogelijk nieuw stadion en omringende ontwikkeling van een nieuwe wijk) zal zuid een enorme aantrekkingskracht opleveren.

Het stadsdeel komt tot volle wasdom. Nu investeren is nog relatief goedkoop. Over een paar jaar is Zuid een zeer gewild en aantrekkelijk woongebied. Beleggers kunnen hun woning dan met een flinke winst verkopen. Tot die tijd kan de woning verhuurd worden zodat er maandelijks huurpenningen binnenkomen.

Rijnhaven

De Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en vergezichten wordt een nieuw deel van het centrum van Rotterdam. Hoogbouw grenst straks aan een stadspark dat een deel van het huidige havenbekken inneemt. Dat nieuwe stadspark drijft deels in de haven en krijgt een stadsstrand. De Rijnhaven wordt zo een uitbreiding van het Rotterdamse stadscentrum op de zuidoever. 

De Rijnhaven naar de visie van Barcode Architects

De Rijnhaven naar de visie van Barcode Architects


Tussen de Postumalaan en het water van de 
Rijnhaven is het de bedoeling dat zo’n 2000 tot 2500 woningen worden gebouwed voor starters, maar ok voor gezinnen en voor senioren. Het gaat om sociale huurwoningen en koop- en huurwoningen in het midden en hogere segment. In de plinten van de hoogbouw is ruimte voor kleinschalige bedrijven en horeca.

Het Masterplan is gevormd door Barcode Architects. Voor de totstandkoming van de visie Rijnhaven heeft Barcode Architects intensief samengewerkt met de gemeente Rotterdam, BGSV en Robbert de Koning Landschapsarchitect. Het masterplan Rijnhaven is een van de grootste grootschalige stedenbouwkundige opgaven in Rotterdam en omvat in totaal circa 350.000m² nieuwe, gemengde stedelijke programma's. Aan de zuidoever van de Nieuwe Maas wordt een deel van het havenbassin drooggelegd om nieuw land te creëren.

De komende jaren ontstaat zo een bruisend centrumgebied met een nieuw stadspark dat de Wilhelminapier en Katendrecht met elkaar verbindt. De Rijnhaven is omgeven door populaire gebieden zoals de Kop van Zuid en Katendrecht. Met de toegenomen groei van de stad is het tijd voor de volgende stap: de ontwikkeling van de Rijnhaven zelf. De Rijnhaven ligt in hartje Rotterdam, op de stadsas van de Coolsingel tot het Zuidplein. Door de ontwikkeling van de Rijnhaven ontstaat een tweede stadscentrum en wordt de verbinding tussen het noorden en het zuiden van de stad versterkt.

Een gezichtsbepalend wooncomplex in het gebied wordt het Bayhouse en het aanpalende MGallery hotel. Bay House wordt een luxe appartementencomplex van circa 88 koopappartementen en 22 huurappartementen. Ruim driekwart van de appartementen is reeds verkocht. Het MGallery Hotel Collection hotel zal bestaan uit ruim 200 kamers, een restaurant, rooftopbar, terras, wellness center en evenementenruimte. Frame Vastgoed ontwikkelt deze plannen.

Bay House & MGallery hotel in Rotterdam Rijnhaven District

Bay House & MGallery hotel in Rotterdam Rijnhaven District


Met de gebiedsontwikkeling krijgt het gebied een geheel nieuwe uitstraling. Ook de 
projecten Porter House (een woontoren op oude ‘Jumbo locatie’, voorzien van een nieuwe Jumbo foodmarkt en ‘Galleria’ met diverse winkels) en de transformatie van het monumentale koffiepakhuis Santos – waarin het Duitse designwarenhuis Stilwerk gevestigd wordt – zorgen daarvoor. Ook de Brede Hilledijk wordt vernieuwd. Daarmee krijgt de entree van Katendrecht de uitstraling en kwaliteit die het verdient.

Renner Hainke Wirth Zirn Architekten en WDJARCHITECTEN zijn verantwoordelijk voor de vestiging van Stilwerk.

Renner Hainke Wirth Zirn Architekten en WDJARCHITECTEN zijn verantwoordelijk voor de vestiging van Stilwerk.


Verderop, richting Katendrecht, komt p initiatief van Stichtig Droom en Daad i
n de Fenixloods II het FENIX Landverhuizersmuseum. Op de eerste verdieping van de loods komen kunst en geschiedenis samen in een universeel en tijdloos verhaal over hoop, liefde, afscheid en een nieuw begin. Op de begane grond bruist het door culturele, creatieve en culinaire ondernemingen. Op het dak komt een spectaculair uitzichtpunt over de Maas en Rotterdam. Het vermaarde Chinese architectenbureau MAD Architects is gevraagd om een panoramisch uitzichtpunt op het dak van de historische Fenixloods II te ontwerpen. Het Rotterdamse Bureau Polderman is verantwoordelijk voor de restauratie van de loods zelf.

Het ontwerp van Mad Architect voor Fenix

Het ontwerp van Mad Architects voor Fenix

 

Aan de andere kant van het water van de Rijnhaven is de Kop van Zuid te Vinden, ook wel de Wilhelminapier. Dit stukje stad heeft zich vanaf begin jaren 1990 ontwikkeld van vervallen havengebied tot levendig deel van de binnenstad van Rotterdam. De landtong tussen de Nieuwe Maas en de Rijnhaven is onder meer bekend van de Cruiseterminal, Hotel New York, het Nederlands Fotomuseum en de spectaculaire acrchitectuur. En er komt nog meer bij.

Vanaf najaar 2020 vestigt het mondiale Global Commission on Adaptation (GCA) zich aan de pier. In een zeer duurzaam, drijvend kantoorgebouw dat volledig uit hout is gebouwd. Het ontwerp beschikt over een breed scala aan state-of-the-art duurzaamheidsmaatregelen. Architectenbureau Powerhouse in Rotterdam tekent voor het ontwerp.

Het GCA is een initiatief van verschillende landen en de Wereldbank. Het GCA wordt voorgezeten door voormalig VN-voorzitter Ban Ki-moon, Microsoft-oprichter Bill Gates en de algemeen directeur van het IMF, Kristalina Georgieva. Het GCA ontwikkelt en deelt kennis over het veranderende klimaat in de wereld en de wijze hoe daarop ingespeeld kan worden.

 

Floating Office GCA door Architectenbureau Powerhouse

Floating Office GCA door Architectenbureau Powerhouse


Westcord, de uitbater van het SS Rotterdam en Hotel New York, kondigde in 2018 de komst van een nieuw hotel aan op de parkeerplaasten achter Hotel New York. Team V Architectuur maakte ontwerpen voor Hotel Chicago. Het hotel krijgt 182 kamers verdeeld over twee gebouwen van vijf en acht verdiepingen die met elkaar verbonden zijn door middel van zwembad. In een brugconstructie is een bad van 25 meter met een transparante bodem voorzien. Het is onderdeel van de wellness die in het hotel komt. Tussen de gebouwen en onder het zwembad wordt een plein met terras gerealiseerd. Op het gebouw tegenover Hotel New York komt een dakterras. In de oorspronkelijke planning zou al gestart zijn met de bouw. Maar tot nu toe is dat nog niet gebeurt. 

Het ontwerp van Team V Architectuur voor Hotel Chicago

Het ontwerp van Team V Architectuur voor Hotel Chicago

 

Ook de start van de constructie van The Sax op de Wilhelminapier, naast het Luxor Theater, was eigenlijk al gepland. MVRDV heeft de swingende toren in opdracht van Synchroon gecomponeerd. In samenwerking met BPD en de gemeente Rotterdam. Het voorstel viert het karakter van een woontoren op een uitbundige manier. Tegelijk staan de torens stevig op de grond, met een plint die alles in zich heeft om levendig en stads te worden. Bijzonder is dat het stadsleven ook de hoogte in gaat: beide woontorens worden op 70 meter hoogte verbonden door een hotel met ca. 150 kamers inclusief restaurant en groot terras met skybar, een congresruimte en een fitnessruimte.  

The Sax wordt ontwikkeld door BPD, MVRDV en Synchroon.

The Sax wordt ontwikkeld door BPD, MVRDV en Synchroon. 

Hart van Zuid

Maar zuid is meer dan het gebied rond de Rijnhaven. Dieper in de wijk zijn er ook genoeg plannen. Al zijn die wel wat minder spectaculair. Rond winkelcentrum Zuidplein, Ahoy en het Motorstraatgebiedis Het Hart van Zuid voorzien. Deze locatie heeft alles om uit te groeien tot een volwaardig centrum van Rotterdam Zuid. De komende jaren krijgt Hart van Zuid een enorme impuls met veel geplande en al gestarte nieuwbouwprojecten zoals nieuwbouwwoningen in het project Landbouwbuurt, een nieuwe school, een sporthal en een revalidatiehotel. Ook verzorgingshuis Simeon en Anna van zorgverlener Laurens aan de Strevelsweg wordt verbouwd om aan de huidige eisen te voldoen.

Ahoy is al een nationale trekpleister met enorme evenementen zoals North Sea Jazz, De Vrienden van Amstel Live en het Eurovisie Songfestival dat is uitgesteld naar mei volgend jaar. Op dit moment wordt het Rotterdam Ahoy Convention Centre toegevoegd. De uitbreiding bestaat uit een unieke zaal, de RTM Stage, die ingezet kan worden als auditorium en als concertzaal. Op de tweede en derde etage komen maar liefst 35 break out rooms die los van elkaar of gezamenlijk kunnen worden gebruikt. Tevens ontstaat er een geheel nieuw entreegebouw van waaruit Ahoy Plaza, RTM Stage, de Beurs- & Evenementenhallen, de Ahoy Arena en alle nieuwe break out rooms bereikbaar zijn. Ook zijn er plannen voor een hotel op het terrein. Tussen Winkelcentrum Zuidplein, Ahoy en het Zuiderpark komt nog een Pathé bioscoop als extra publiekstrekker. De nieuwe bioscoop wordt ontworpen door Pi de Bruijn.

Het uitgebreide Ahoy

Het uitgebreide Ahoy


Er komt nog meer cultuur in het gebied. Er is al een nieuw complex voor Theater Zuidplein geopend met twee theaterzalen en een café-restaurant en de nieuwe vestiging van Bibliotheek Rotterdam: Zuidplein. Het nieuwe theater ligt pal naast het bus- en metrostation Zuidplein aan het Annie M.G. Schmidtplein en tegenover Zwemcentrum Rotterdam. Theater Zuidplein is gebouwd door het Hart van Zuid consortium bestaande uit Heijmans en Ballast Nedam in opdracht van de gemeente Rotterdam. De architect van het pand is De Zwarte Hond. Dit bureau heeft ook, samen met BURO M2R, het interieurontwerp gemaakt. De zaalwand is ontworpen door Studio RAP.

Het nieuwe Thetaer Zuidplein

Het nieuwe Theater Zuidplein

Sporten en zwemmen

Rotterdam investeert in een groot sport– en zwemcentrum op Zuid. De bouw voor dit Huis op Zuid moet in 2021 beginnen en in 2022 klaar zijn. Naast het sportcentrum komt een woontoren met 100 appartementen in het middensegment. 

Koen van Velsen architecten ontwierp Huis op Zuid als één herkenbaar en samenhangend complex waarin sport, horeca en wonen zijn verenigd.

Koen van Velsen architecten ontwierp Huis op Zuid als één herkenbaar en samenhangend complex waarin sport, horeca en wonen zijn verenigd.

Campus


Daarnaast zijn er plannen voor een een nationaal cultureel-wetenschappelijk instituut op Zuid. Dat moet een Cultuurcampus worden. Volgens de initiatiefnemers is er behoefte aan meer voorzieningen. Het gebied heeft wat betreft cultuur en hoger onderwijs nog een forse inhaalslag te maken. Onderwijs en cultuur zorgen voor verbinding, veerkracht en integratie en bieden ook werkgelegenheid en vergroten de aantrekkingskracht van een gebied.

Deze inzichten, kansen en opgaven combineren we in het idee van een Cultuurcampus. Op de Cultuurcampus draait het om kennis, cultuur en toerisme. De Cultuurcampus moet groot zijn en onderdak bieden aan verschillende instellingen. In totaal 2.500 studenten zullen de omgeving verrijken. Deze (internationale) studenten zullen behoefte hebben aan betaalbare huisvesting! De panden op de Dordtselaan, Strevelsweg, Mijnsherenlaan en de Wolphaertsbocht in de Milinxbuurt en Charlois zijn ideaal voor deze situatie. Veel appartementen zijn daar nu relatief goedkoop aan te schaffen en kunnen makkelijk enkele studenten huisvesting bieden.

De grensverleggende programmering moet het gebied nog internationaler op de kaart zetten en jaarlijks 500 duizend bezoekers trekken. Verschillende partners binnen en buiten Rotterdam hebben aangegeven enthousiast te zijn over de ontwikkeling. Er zijn nu drie locaties bedacht waar zo'n icoon kan komen. 

Feyenoord City

Het is al wel bekend waar het nieuwe stadion van Feyenoord gewenst is. Aan de Maas, ten noordwesten van de wijk De Veranda Het Rotterdamse architectenbureau OMA van Rem Koolhaas heeft in samenwerking met ontwikkelaar STIGAM, LOLA Landschapsarchitecten, de gemeente Rotterdam, Feyenoord en meerdere andere stakeholders het Feyenoord City Masterplan ontwikkeld. Het nieuwe stadion met 63.000 zitplaatsen moet de katalysator zijn voor een structurele herontwikkeling in Rotterdam-Zuid.

Het masterplan verbetert de verbindingen van Rotterdam-Zuid met de rest van de stad en transformeert het gebied tot een meer dynamische en levendige buurt. OMA's Masterplan voor Feyenoord City bestaat uit 8 onderscheidende, onderling samenhangende gebieden. Samen vormen ze een unieke, gevarieerde, geactiveerde en verbonden stedelijke ontwikkeling. De acht gebieden zijn: Stadskant (City Side), Waterfront, Mallegatpark, het New Stadium, De Strip, De Kuip / Kuip Park, De Veranda en het Getijdenpark.

Naast een nieuw thuis voor Feyenoord, wil OMA's masterplan Feyenoord City de herontwikkeling van Rotterdam-Zuid stimuleren, de waterkant activeren en dit deel van de stad verbinden met de omliggende wijken. Het totale bebouwde programma van Feyenoord City is 592.000m2 waarvan 396.000m2 woningen (3.550 units), 86.000m2 Nieuw Feyenoord Stadion, 61.000 m2 commerciële ruimte inclusief een nieuwe bioscoop, restaurants, hotels, kantoren en winkels en een publiek programma van 49.000 m2. De ontwikkeling is toekomstbestendig: het masterplan Feyenoord City implementeert een lokaal sociaal-economisch programma, bevordert een actieve en gezonde levensstijl en biedt slimme mobiliteitsoplossingen en een CO2-neutrale energievoorziening.

Ontwerp voor het nieuwe stadion voor Feyenoord door OMA

Ontwerp voor het nieuwe stadion voor Feyenoord door OMA 

Sportcampus

Als er een nieuw stadionkomt, ontstaan er mogelijkheden rond de Kuip. In dat gebied is een groene woonwijk met veel sportieve activiteiten voorzien. Omdat het onderwijsaanbod op Zuid aantrekkelijker, veelzijdiger en kwalitatief beter moet komen er twee middelbare scholen.

Zo’n 1700 leerlingen krijgen hier straks onderwijs in het vmbo, mavo, havo en vwo. Er wordt nu hard gewerkt om ervoor te zorgen dat de scholen in augustus 2024 hun deuren kunnen openen. Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme): “Dit is een mooie stap naar een veelzijdiger, solider en toekomstbestendiger voortgezet onderwijs op Zuid. Ik ben daar erg blij mee. Voor alle kinderen van Zuid wordt het onderwijsaanbod zo nóg aantrekkelijker.”

Impressie van woningen en scholen.

Impressie van woningen en scholen.

Wonen

Ondanks alle ontwikkelingen en intenties zal zuid waarschijnlijk altijd de rustiger uitstralinge blijven behouden. Het stadsdeel is wijder bebouwd en dat zal zo blijven ondanks de nieuwe plannen. Daarom is het de ideale bestemming voor koppels die zich in een wat rustiger omgeving willen gaan vestigen. Er zijn vele parken zoals het Zuiderpark om te recreeren, en ook het Eiland van Brienenoord biedt ontspanning. 

In deze blog hebben we al een flink aantal plannen voor woningbouw in dit kansrijke deel beschreven. Maar er is meer.

Zoals het plan voor de twee natuurinclusieve, klimaatadaptieve buurtschappen in park De Twee Heuvels met in totaal 32 woningen. Het ontwerp is van MIX architectuur, in opdracht van Nederlandse Bouw Unie. MAAK space zorgde voor het landschappelijk ontwerp. Verder is duurzaamheidsadviseur Merosch betrokken.

Aan de noordzijde van het park komt aan weerszijden van Zwembad IJsselmonde een cluster met respectievelijk achttien en veertien woningen. Er is sprake van een kleinschalige parkachtige setting met een bijzonder onderscheidend woonmilieu dat ontspannen aansluit bij het park. Ze vormen een ontspannen ensemble van kleinschalige, alzijdige volumes met vanuit elke windrichting ogen op het park. Het parklandschap spoelt tussen de volumes door. Hiermee openen de clusters zich naar het omliggende park en ontstaan mooie doorzichten.

Park De Twee Heuvels

Park De Twee Heuvels

Bij Oud IJsselmonde, aan de Maas, zijn door de gemeente Rotterdam twee locaties rond de oude insteekhaven aangewezen als potentiele ontwikkellocaties. Op basis van deze gemeentelijke visie hebben twee gebiedseigenaren de handen ineengeslagen om te komen tot een integrale ontwikkeling: Steen Goed voor het westelijk gelegen oude havenhoofd en LKG Properties voor het terrein aan de oostzijde van de haven. 01-10 Architecten heeft in opdracht van LKG Properties een plan voor Waterside II ontwikkelt voor een organisch en wigvormig wooncomplex van 3 bouwlagen aan de Flying Dutchmanstraat.

Plan van 01 10 Architecten voor Waterside

Plan van 01-10 Architecten voor Waterside

Barcode is namens Steen Goed verantwoordelijk voor Waterside III, op een zeer prominente locatie aan de Maas op de top van het Oude IJsselmondsehoofd.

 

Barcode Architects ontwerpt Waterside III

Barcode Architects ontwerpt Waterside III

 

De concrete kansen

Er zijn dus vele plannen. Een groot deel zal echt doorgaan. Een deel kan nog veranderen of vastlopen. Fakton Development, een in Rotterdam gevestigd gedelegeerd ontwikkelaar, gespecialiseerd in binnenstedelijke ontwikkeling en hoogbouw, publiceerde onlangs een visie over de toekomst van Rotterdam. Over zuid staat beschreven: ''Wat gebeurt er in de verdichtingsgebieden buiten het centrum, zoals Rotterdam-Zuid? Dit stadsdeel, qua inwonertal vergelijkbaar met gemeente Eindhoven, kent een eigen dynamiek. Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) en de politieke aandacht voor Zuid maken dat hier niet alleen prijsniveaus leidend zijn voor de doorgang van plannen. Daarnaast is het NPRZ ook een mooi voorbeeld van hoe (semi-)publieke investeringen langjarige ontwikkeltrajecten stimuleren.

De hitte op de woningmarkt van Rotterdam van de afgelopen jaren heeft zijn weerslag op dit stadsdeel gehad. Er zijn aan deze zijde van de Maas meer haalbare initiatieven voor woningen in het hogere segment geland. Dit draagt bij aan het in balans brengen van de focuswijken. Naar verwachting zet dit door wanneer de coronadip van korte duur blijkt. Ondanks laagconjunctuur heeft Zuid structurele veranderingen nodig, waar kapitaal en beleid aan bij moeten blijven dragen. Zo draagt de nieuwe oeververbinding bij aan het oplossen van vervoersarmoede en maakt Zuid nog interessanter voor ontwikkelaars en beleggers. Daarmee blijft Zuid robuuste ontwikkelplannen kennen. Hiernaast zijn andere langlopende investeringsprojecten ingezet. Denk aan Hart van Zuid, Feyenoord City en de schaalsprong Feijenoord XL. Publieke investeringen zijn noodzakelijk in een tijd van neerwaartse conjunctuur. Hiermee kunnen we langlopende projecten blijven stimuleren en ondersteunen. Zo zorgen we dat op Zuid op de lange termijn zeker doorgebouwd wordt.''

Toevallig geeft de gemeente Rotterdam het goede voorbeeld. De gemeente heeft bekendgemaakt de komende jaren €233 miljoen in zeven stadsprojecten, waarvan drie op Zuid: Rijnhavenpark, Maashavenpark en Getijdepark Feyenoord. In deze projecten komen verstedelijking, vergroening, klimaatadaptatie, recreatie, cultuur, stadseconomie, mobiliteit, werkgelegenheid en wonen samen.

Al deze initiatieven geven vertrouwen in de toekomst en potentie van zuid. Een recent onderzoek van de gemeente blijkt dat het merendeel van de bewoners van nieuwbouwprojecten op Rotterdam Zuid uit het stadsdeel zelf komt. Deze zogenoemde doorstromers en sociale stijgers zijn belangrijk voor de sociale cohesie van de wijken en het economische draagvlak van voorzieningen. Ook bestaat een deel van de nieuwe bewoners uit oud-Rotterdammers die terugkeren naar hun oude stad vanuit de buurtgemeenten.

,,Ik ben blij met de kentering dat er op er Zuid een meer gevarieerd woningaanbod met goede voorzieningen is gekomen. Sociale stijgers vasthouden lukte lange tijd niet. Mensen die meer ruimte wilde voor gezinsuitbreiding of die aan een andere woning toe waren trokken de stad uit naar Barendrecht of Lansingerland, omdat ze geen geschikte woning konden vinden’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Neem contact met Riva over de mogelijkheden om te investeren in woningen in de wijk. Wij hebben voor onze beleggers al een mooi portfolio van appartementen opgebouwd en kennen de lokale omstandigheden dus uitermate goed.  

 

Omslagfoto: Guido Pijper

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

ik wil investeren