Meer overzicht over huisvestingsvergunning

Riva informeert over verhuizen binnen Rotterdam

De Rotterdamwet is ooit ingesteld om problematiek in bepaalde achterstandsgebieden met meer slagkracht aan te pakken. Nieuwe bewoners die zich in een bepaalde wijk willen vestigen moeten bijvoorbeeld een huisvestingsvergunning aanvragen om aan te tonen dat zij goedwillende huurders zijn. De aanpak werkt, maar de procedure wordt overzichtelijker en specifieker.
29/12/2020

Meer maatwerk

Riva krijgt van woningeigenaren die via ons appartementen verhuren in Rotterdam, maar ook huurders, regelmatig vragen over de huisvestingsvergunning. Dit is onderdeel van de Rotterdamwet. De wet is zo'n vijftien jaar geleden ontstaan nadat de gemeente Rotterdam had verzocht om een verruiming van wettelijke mogelijkheden om situaties in wijken te reguleren. Voor het huren van woonruimte in bepaalde delen van de stad heeft een nieuwe huurder toestemming nodig van de gemeente. Op die manier probeert de gemeente er voor te zorgen dat er goede huurders in achterstandswijken komen te wonen.

Investeerders die overwegen om een woning in zo'n wijk te kopen om vervolgens te verhuren moeten rekening houden met het feit dat er misschien minder potentiele huurders zijn voor zo'n woning. Maar omdat Riva zich vooral op expats en internationale studenten richt krijgen nieuwe huurders vrijwel altijd zo'n vergunning. Voordat wij huurders voorstellen aan verhuurders hebben wij altijd al een eigen screening uitgevoerd om te controleren dat de mogelijke nieuwe bewoners aan de betalingsverplichtingen kunnen voldoen en goede huurders zullen zijn. 

Verhuurders kunnen er dus van uitgaan dat Riva (verhuurmakelaar Rotterdam) goede kandidaten aandraagt, en kunnen de screening van de gemeente in het kader van de huisvestingsvergunning als extra controle beschouwen. Al kan er heel soms natuurlijk een fout doorheen glippen. 

Vooral op zuid 

De situatie in verschillende wijken op Zuid gaf vooral aanleiding voor de wet. Er was grote noodzaak om in die gebieden de economische situatie sterk te verbeteren vanwege een hoog percentage langdurig werklozen, een hoge graad van armoede en sociale uitsluiting. Daarnaast was er een grote mate van onvrede onder de bevolking over onaangepast gedrag, overlast en criminaliteit. Sinds de invoering van de huisvestingsvergunning is er heel wat verbeterd. De effecten van de maatregelen zijn de afgelopen jaren per straat in Rotterdam onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt in welke straten de maatregelen nogg echt nodig zijn en in welke straten de maatregelen niet meer nodig zijn omdat zij sociaal sterker en veerkrachtiger zijn geworden. Het overkoepelende resutaat is dat meer mensen op de Linker Maasoever willen wonen. Riva merkt dat. We bieden steeds meer woningen op zuid aan die we ook sneller verhuren, en het rendement voor investeerders is daar op dit moment het grootst.

Om de positieve tendens dus vol te houden blijft de Rotterdamwet van kracht in de straten waar dat nog echt nodig is, maar er zijn wel een paar aanpassingen. De aanpak wordt dus nog specifieker. In plaats dat er wordt gekeken naar de postcode, gaat het nu om de straat. Er is geen postcodetabel meer, maar voortaan kan aan de hand van een document met straatnamen worden gekeken of een huisvestingsvergunning aangevraagd moet worden. 

Voorrang voor maatschappelijke beroepen 

De gemeente wil dat inwoners met maatschappelijke beoepen zoals leraren en politieagenten of aan vrijwilligers makkelijker aan een huis komen in de stad. Zij krijgen voorrang bij interesse in een huurwoning, dit zal ook gelden voor particuliere huurwoningen. Hiermee ontstaat in straten waar dat nodig is, een sterkere sociaal-economische basis waar heel de buurt profijt van heeft is het streven.

De uitkomst is een nieuwe toetsing. Wanneer een huurder een woning wilt betrekken in een huurwoning in de buurt Bloemhof, Carnisse, Hillesluis, OudCharlois of de Tarwewijk dan is er soms een huisvestingsvergunning nodig. Er wordt dan gekeken of er aan de aan de regio-eis en/of inkomenseis wordt voldaan.

In verschillende straten in Charlois, Delfshaven, Feijenoord, Hoogvliet, IJsselmonde, Noord en Prins Alexander wordt zelfs een politiescreening uitegvoerd als een huisvestingsvergunning wordt aangevraagd. De politie onderzoekt dan of er in het verleden overlast is veroorzaakt en of er 
crimineel gedrag is vertoond. Uiteraard moet in de bewuste straten ook worden voldaan aan de regio-eis of inkomenseis.

Voordeel voor verhuurders

Hoewel de aanvraag, toetsing en de definitieve beslissing soms wat tijd in beslag neemt geeft de afgegeven vergunning wel wat extra zekerheid aan de verhuurder. De gemeente vermoed dat door het afgeven van de vergunning de specifieke straten steeds meer zullen worden bewoond door goedwillende huurders. Ook het feit dat er niet meer op basis van een postcode wordt geselecteerd maar dat de specifieke straten worden genoemd maakt de precedure overzichtelijker. 

Medewerkers van Riva hebben zelf regelmatig contact met verantwoordelijken binnen de gemeente. Als er nog vragen zijn bij (mogelijke) verhuurders en huurders kunnen zij natuurlijk altijd navraag doen bij ons. Neem dan contact met ons op via: 010 236 17 95 of middels info@rivarentals.com

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Meer advies?