Rotterdam voert Opkoopbescherming in

Gemeente wilt dat koopwoningen in handen komen van starters en middeninkomens

De gemeente Rotterdam gaat de Opkoopbescherming per 1 januari definitief invoeren. Dan is het in 16 wijken alleen mogelijk om een woning te kopen als de koper er zelf gaat wonen. Een woning verhuren mag dan alleen onder strenge voorwaarden.
16/11/2021

Woning verhuren wordt helaas ontmoedigd

Riva is gespecialiseerd in het verhuren van woningen aan expats, internationale studenten en lokale particulieren in Rotterdam. Wij werken zowel met ervaren investeerders die vaak de aangekochte woning nog verbouwen voordat het in de verhuur gaat, als met eigenaren die zelf tijdelijk naar het buitenland gaan of verhuren omdat zij bijvoorbeeld gaan samenwonen. De gemeente is echter van mening dat deze maatregel een belangrijke stap is om de woningmarkt in Rotterdam weer in balans te brengen.

De plannen worden eerst nog 8 december besproken in de vergadering van de de Commissie Bouwen, Wonen en Buitenruimte. De bijeenkomst is hier online te bekijken. Daarna moet er nog over gestemd worden in de gemeenteraad, dat gebeurt op 16 december.

Wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen) zegt in ieder geval over de plannen: “Malafide beleggers maken het lastig voor woningzoekenden en zorgen voor problemen in de wijk. Met de invoering van de Opkoopbescherming verwachten we dat de schaarse koopwoningen in handen komen van starters en middeninkomens die graag in Rotterdam willen komen én blijven wonen.”

Rotterdammers die een huis willen kopen, moeten volgens de politiek nu opboksen tegen opkopers. Omdat huurpanden vaak tijdelijk verhuurd worden, gaat dat ten koste van de sfeer in wijk heerst het stigma. In de buurt zeggen de bewoners elkaar dan geen gedag omdat er veel wisselende huurders zijn. Daarom gaat Rotterdam opkopen om te verhuren tegen. Voor nieuwbouw geldt er al een zelfbewoningsplicht. Omdat onze visie & ervaring haaks staat op het beeld dat er ontstaan is, zijn wij actief in gesprek met de wethouder en met de beleidsadviseurs van de gemeente. 

16 Rotterdamse wijken

Voor de selectie van de wijken is gekeken naar de combinatie van het aantal woningen in de wijk dat particulier wordt verhuurd én of de leefbaarheid die onder druk staat. De wijken Bergpolder, Blijdorp, Bloemhof, Carnisse, Groot IJsselmonde, Het Lage Land, Hillegersberg-Zuid, Hillesluis, Kralingen-Oost, Kralingen-West, Middelland, Nieuwe Westen, Oud-Mathenesse, Oud-Charlois, Rubroek en Tarwewijk zijn aangewezen. De Opkoopbescherming is in deze wijken alleen van toepassing op woningen in het lage- en middensegment met een WOZ waarde tot € 355.000,-.

De uitzonderingen

Een woning mag nog wel worden verhuurd aan directe familieleden zoals ouders, kinderen, broers en zussen. Of als de eigenaar van de woning voor langere tijd, maximaal 12 maanden, op reis gaat. Hiervoor is dan een vergunning nodig die alleen de eigenaar van de woning kan aanvragen.

Het verhuren van een woonruimte zonder vergunning kan de verhuurder duur komen te staan. Als de gemeente dit signaleert volgt handhaving. De boetes kunnen oplopen tot € 21.750,-.

Reactie van Riva op deze maatregel

Riva is een zeer ervaren op de Rotterdamse woningmarkt en we blijven vooral kijken naar wat er nog wél mogelijk is. We blijven de bij ons aangesloten beleggers ondersteunen om betrouwbaar te investeren en goed te verhuren. Er zijn nog genoeg gebieden in en buiten de stad waar woningen voor de verhuur gekocht kunnen worden. In deze blog hebben we eerder al vooruitgeblikt op de mogelijke gevolgen van de landelijke trend om investeren in vastgoed wat lastiger te maken.

De verwachting is dat door deze opkoopbescherming en de vernieuwde regels omtrent de Kamerverhuurverguning het aantal huurwoningen hoogstwaarschijnlijk afneemt. Vermoedelijk zullen de huurprijzen dus ook (relatief) hoger worden. Er is minder aanbod en er mogen zich minder personen per woning inschrijven. Daardoor neemt het aantal mensen die een huurwoning zoeken toe. Op die manier hebben deze maatregelen, naar onze mening, het tegenovergestelde effect van wat de gemeente(raad) wil bereiken.

Een woning voor de verhuur wordt dus een nog waardevoller bezit gezien de huidige ontwikkelingen. Het rendement blijft zo gegarandeerd. Als u toch overweegt om uw woning te verkopen kan Riva u als verkoopmakelaar bijstaan. Als ervaren kantoor in het Rotterdamse hebben wij een groot netwerk belangstellenden. Vastgoedobjecten in verhuurde staat zijn als investering op die manier een stuk interessanter voor beleggers of particulieren die overwegen een pand voor de verhuur aan te kopen.

Indien u meer wil weten over de opkoopbescherming of het aan/verkopen van een woning kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

T: +31 (0)10 236 17 95
M: info@rivarentals.com

Haal meer uit uw vastgoed
met de noº1 verhuurmakelaar
in de regio Rotterdam

Ik wil blijven investeren